Dvije karte za putovanje u jednom smjeru

Sada je već sasvim jasno da Radimir Čačić po dogovorenoj izlaznoj strategiji na proljeće slijedeće godine napušta Vladu. Jasno je to bilo već i nakon očitovanja predsjednika Josipovića koji izrečeno u slučaju Čačić zasigurno nije temeljio isključivo na osobnom mišljenju već po svemu sudeći i „migu“ međunarodne zajednice. Kada se prethodnoj izjavi doda i ona od Vesne Pusić postaje jasno da odlazak Čačića iz Vlade neće biti utemeljen na „nečasnom otpustu“ već po svemu sudeći u stilu dostojnom velikanu kakvim se navedeni uporno želi prikazivati u javnosti.

Kako je jasno da u politici ne važi pravilo „o pokojniku sve najbolje“, o njegovim prijateljima također, na red će vrlo brzo doći i svi oni ili onaj koji je odgovoran da je tema „Radimir Čačić“ tako dugo opterećivala Vladu RH ne dopuštajući da se dugo vremena ičim drugim bavi, i tako već više od pola godine. Dajući mu priliku za častan uzmak, što je još jedna u nizu grešaka Milanovića, Čačiću se pruža prilika da nakon prvog tromjesečja slijedeće godine poentira uz stvaranje velike štete svom koalicijskom partneru, a posebno premijeru osobno, kojeg će ova politička avantura u obrani i zaštiti nemogućeg vjerojatno stajati političke glave. A raspadne li se zbog Čačića i Kukuriku koalicija, vjerojatno slijede izvanredni parlamentarni izbori koje SDP sigurno gubi uz dugoročno strašne posljedice.

Sve je dakle već odavno mnogima i više no jasno. Ako Čačić nije politički i moralno prihvatljiva osoba međunarodnim čimbenicima, a nije, onda je potpuno jasno da to više nije ni onaj koji je do zadnjeg trenutka navedenog štitio, čak i onda kada su iz mnogih zemalja EU stizali diskretni signali da tako nešto nije prihvatljivo. Reakcije domaće javnosti u navedenom slučaju su poznate, a posebno dobile na intenzitetu nakon premijerovog „podizanja letvice“. Političku nezrelost i bahatost koju je u ovom slučaju pokazao Milanović gotovo da je ravna Čačićevoj, ako ne čak i veća ako uzmemo u obzir da se potonji prilikom izricanja presude u Kapošvaru čak uspio „smanjiti“ do veličine „zrna graška“.

Da će Čačić biti teret radi kojeg će Kukurikavci imati velikih problema na slijedećim lokalnim izborima je jasno još od njegova ulaska u Vladu, no da će apsurdnim potezima Milanović izvesti vlastiti politički harakiri je ipak bilo previše za očekivati. Situacija u kojoj se trenutno nalazi premijer i SDP se može vrlo jednostavno objasniti konstatacijom o potpunom gubitku prostora za bilo kakav politički manevar kojim bi se izvukli, a kada netko dođe u situaciju da je svaki potez ujedno i pogrešan potez, onda to u politici znači njegov siguran kraj.Premijer Milanović je upravo u takvoj situaciji da će doslovno sve što ne/uradi ili ne/odluči u kontekstu slučaja Čačić za njega biti pogrešno i pogubno.

Ne trebamo se dakle čuditi ako navedeni dvojac i od svojih sada „odanih“ dvorjana uskoro dobije karte za put u jednom smjeru, onom koji će ih odvesti u političku ropotarnicu.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)