Tko je Kukuriku Vladi dao mandat da nas truje?

Možda priča o GMO za neke baš i nije domena koju bi se vezivala uz javno percipiranu problematiku umirovljenika, ali kako se ova i te kako važna tema tiče svih građana RH odnosno njihova zdravlja, onda navedena tema i te kako jest nešto o čemu imamo pravo i obvezu progovoriti. Mnogima je očito promakla nedavna Uredba Vlade RH (od 29.03.2012.), donesena ove godine kojom se ukida dotadašnja obveza za proizvođače da se za niz proizvoda koji sadrže GMO više ne moraju označavati kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme. Potpis premijera Milanovića na ovu uredbu je ujedno njegova suglasnost da na hrvatsko tržište mogu slobodno ući i oni GM proizvodi koji to do sada nisu mogli.

Opravdano je stoga upitati premijera Milanovića javno zašto je donesena ova Uredba, posebno ako se zna da ne postoji ni jedna ozbiljna znanstveno vjerodostojna potvrda da se u tom slučaju, dakle konzumiranja GM hrane, radi o potpuno neškodljivoj hrani za zdravlje ljudi ili pak životinja.Ako ovome dodamo i protivljenje gotovo 90% građana Hrvatske prema GMO u hrani onda je problem još veći jer se radi o očitom Vladinom bahatom ignoriranju volje ogromne većine svojih građana.Dodajući prethodno navedenom i činjenicu da su se sve županije u Hrvatskoj već od ranije proglasile od GMO-slobodnim, postavlja se otvoreno pitanje tko bi to i gdje u Hrvatskoj uopće radio GM usjeve.

Zdravorazumski gledajući nikako se ne uklapa javno deklarirana intencija proizvodnje zdrave hrane u Hrvatskoj za što postoje doslovno idealni uvjeti, i istovremeno nakana Vlade da ovakvim Uredbama zapravo potiče stvaranje GM usjeva, što je dakako prvenstveno želja USA kao zemlje koja je i te kako zainteresirana da GM usjeve proširi na što više zemalja, naravno, isključivo iz svog ekonomskog interesa. Ako je američko investiranje u GM usjeve u Hrvatskoj ono na što je Milanović mislio kada je nakon nedavnog boravka u USA najavljivao velike investicije američkih ulagača onda je možda ipak bolje da Hrvatska još „malo pričeka“ na njihove dolare.

Ako se zna da npr. GM kukuruzu posljednje generacije dodaju svojstva koje imaju povećan insekticidni učinak kao i povećanu toleranciju na herbicide onda je logički lako zaključiti da se tim povećanjem otrovnosti za insekte (štetne i korisne) povećava i ukupna štetnost za ljudsko zdravlje. Ako uz navedeno znamo da se GM usjevima ne postiže veći prinos kao ni veća hranidbena vrijednost, onda je doista upitna opravdanost ove „liberalizacije“ GM usjeva od čega profitiraju samo proizvođači sjemena (USA) budući je znatno skuplje, a proizvodi zbog opravdanog nepovjerenja konzumenata znatno jeftiniji. Uklanjanjem oznaka GMO sa niza proizvoda uklanja se i posljednja prepreka za slobodno trovanje vlastitih građana.

Gospodine Milanoviću, pa nisu vam građani svoje glasove dali da ih trujete!

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)