Predizborno sučeljavanje predstavnika Kukuriku koalicije, HDZ-a, BUZ-a i HSP-a u organizaciji Američke trgovinske komore. - Danas se održalo posljednje predizborno sučeljavanje predstavnika Kukuriku koalicije, HDZ-a, BUZ-a i HSP-a u organizaciji Američke

Gospodarski stručnjaci vodećih stranaka - Gordan Maras (Kukuriku koalicija), Đuro Popijač (HDZ), Ljubo Jurčić (BUZ-PGS-HRS) i Daniel Srb (HSP) sučelili su svoje gospodarske stavove na današnjoj predizbornoj debati.Stručni komentatori bili su Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske odnose te Željko Ivanković, glavni urednik časopisa Banka.


Predizbornom sučeljavanju nazočili su i američki te norveški veleposlanik u HrvatskojJames B. Foley i Henrik Ofstad.

Financijska stabilnost i pravosuđe

Gligorov je uvodno istaknuo kako od pobjednika nedjeljnih izbora očekuje strukturne reforme na samom početku mandata kao i promjene u fiskalnom i monetarnom sustavu.

Dva najvažnija problema s kojima će se nova vlada susresti, prema Gligorovu, su stabilnost financijskog sustava i socijalno stanje društva.

Ivanković je istaknuo kako je velik problem neplaćanje potraživanja, odnosno, nelikvidnost, a pravosuđe treba stvoriti 'ambijent' za rješavanje tog problema. Drugi problem je niska razina zaposlenosti, broj registriranih zaposlenih je pao na 1.391.000.

1. tema: Porezni sustav

'Proteklih petnaestak godina mi smo prihvatili koncept neoliberalizma gdje se bavimo samo raspodjelom onoga što se sve manje stvara', rekao je Jurčić. 'Kratkoročno treba napraviti fiskalnu bilancu i ukupnu bilancu države. Danas dugoročno stabilnost možemo ostvariti samo usklađivanjem porezne, moneterne i gospodarske politike', smatra Ljubo Jurčić.

Popijač je rekao da je Hrvatska jedna od najuređenijih zemalja, što se poreznog sustava tiče. Također je najavio olakšice na porez na dobit. 'Planiramo povećati prag za ulazak u sustav PDV-a na 35.000 eura kako je to u Europskoj uniji. Povećat ćemo i neoporezivi dio dohotka i nastaviti daljnje smanjivanje neporeznih davanja što smo i činili u protekle dvije godine', izjavio je Đuro Popijač.

Daniel Srb smatra da treba izjednačiti poreznu stopu poreza na dobit, dohodak i PDV od 20 posta. Oslobođanje poreza na dobit svih tvrtki koje ostvaruju 50 posto izvoza.

'Nužno je napraviti sustav bez velikih oscilacija. U sljedeće četiri godine neće biti većih poreznih opterećenja za gospodarstvo, već upravo suprotno - smanjenje istih', rekao je Gordan Maras.Nama su investicije u odnosu na 2008. pale deset puta i to moramo mijenjati. Potrebno je oslobođenje svake kune reinvestirane dobite iz svake investicije koja će otvarati radna mjesta. Planiramo i stimulirati zapošljavanje mladih oslobođenjem plaćanja doprinosa u prve dvije godine, a do kraja mandata i smanjenje zdravstvenog doprinosa za 8 posto kako bi se smanjila ukupna cijena rada.

Isto tako, smatramo da je potrebno povećati prag za obrtnike i male poduzetnike za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna, što je oko 30.000 eura', najavio je Maras planove Kukuriku koalicije u slučaju pobjede.

Naravno da će se štedjeti više nego sada, ali tri stavke koje se jedine neće dirati su - plaće, mirovine i socijalne naknade, ali se neće događati ni da ljudi u BMW-u dolaze po socijalnu pomoć', izjavio je Maras odgovarajući na pitanje o štednji Vladimira Gligorova.

Srb je najavio da se treba okrenuti drugim modelima financiranja, poput javno-privatnog partnerstva i drugim načinima privlačenja investitora.

Popijač je kazao kako je nužno zadržati jednako rashodovnu stranu proračuna, a povećati prihodovnu stranu. Stimulirati obrtnike i male poduzetnike povećanjem praga za PDV da izađu iz 'sive zone'. Povećanje neoporezivog dijela dohotka će stimulirati i dalje poštivanje zakona.

'Znam da će me pitati i zašto se sada to ne čini, no nije važno da li se sada nešto čini nego da li će se to činiti u budućnosti', rekao je Popijač.

2. tema: Efikasna javna nabava

'Ključne promjene u vezi regulative i infrastrukture su se dogodile u ovom području', rekao je Popijač. 'Ono što je posebno važno, nastavlja Popijač, i javni i privatni sektor je radio na usuglašavanju svih okolnosti koji se tiču javne nabave. Držim da je to jedno od najbolje uređenih područja u javnom sektoru'.

Srb je naglasio kako treba 'otkloniti eventualne nedostatke koji vode do zloupotrebe te kako taj sustav učiniti efikasnim. Potrebno je kontinuirano poboljšavati taj sustav te ići prema optimalnoj razini objedinjene javne nabave'.

Gordan Maras smatra kako 'korupcija Hrvatsku košta oko 12 milijardi kuna godišnja, a na javnu nabavu odlazi oko 40 milijardi kuna. Od udruge Vjetrenjača smo puno više naučili o javnoj nabavi nego posljednjih godina od Vlade. Dostupnost informacija i transparentost je ono što će javnu nabavu učiniti učinkovitijom. Mi ćemo uvesti online aukciju, a poduzetnici će moći aplicirati za javnu nabavu putem interneta'.

Jurčić se složio da je nužno povećanje transparentnost, 'treba omogućiti domaćoj proizvodnji da sudjeluje u javnoj nabavi, nemamo pripremljen sustav da se u tome sudjeluje'. Panelisti su se složili s Jurčićem da treba povećati udio hrvatskih proizvoda u javnoj nabavi u cilju poticanja domaće proizvodnje.

3. tema: Odgovornost za poštivanje rokova u javnoj administraciji

'Pitanje je kako javnu upravu, radikalno, poboljšati', smatra Daniel Srb. Za jednostavnije objekte dozvole i upis vlasništva se mora riješiti isti dan i za to bih uveo rok od šest mjeseci da se napravi. Ako se u šest mjeseci to ne riješi, privatizirao bih taj sektor. Kod nas još uvijek postoje taksene marke koje su relikt iz Austro-ugarske. Živimo u informatičkom dobu'.

'Ja nisam da se ide skroz u privatizaciju tih segmenata, ali se slažem da se ti rokovi moraju smanjiti' rekao je Maras te najavio da se planira uvesti racionalizacija na način javna uprava nikad ne traži dokument koji je ona, ranije, izdala. Postupak za investicije treba maksimalno pojednostaviti, smanjiti broj barijera i dozvola i ubrzati provedbu'.

Najviše koči u javnoj upravi neprofesionalnost, jer se najčešće uhljebljuju članovi stranke na vlasti, kazao je Jurčić. 'U mom ministarstvu se nijedna dozvola nije čekala više od tjedan dana'.

Popijač tvrdi kako je 'jedan od najvećih problem je prereguliranost - prevelika količina regulative ostavlja raznim centrima moći da utječu na donošenje raznih dozvola. Zadatak buduće vlasti na lokalnim razinama i na središnjim razinama da prvenstveno putem jednostavnih i transparentnih svojih akata ne dozvoljava generiranje administracije'.

Panelisti su se uglavnom složili da se dramatičnim rezom u javnoj upravi ne bi ostvario prevelik uspjeh, već treba povećati učinkovitost i transparentost.

4. tema: Povećanje komunikacije

'Država treba voditi politiku prema dugoročnim strategijama', rekao je Jurčić te u kreiranju politike trebaju sudjelovati i poduzetnici.

'Ja znam te probleme iz prve ruke i to s obje strane', rekao je Popijač te nastavio kako javna uprava treba biti 'servis gospodarstva'.

Politika treba definirati strategiju nacionalnog razvoja te treba komunicirati s različitim predstavnicima udruga i poduzetnika kako bi se razvili zajednički sustavi i programi, rekao je Daniel Srb.

Maras smatra kako 'u ministarstvima financija, gospodarstva i poduzetništva moramo imati svojevrsne Savjete i da tu direktno slušamo prijedloge zainteresirane poslovne zajednice, ali Vlada je ta koja snosi odgovornost'.

5. tema: Industrijske politike

Oprobeni predstavnici istaknuli kako se u Hrvatskoj u ovom trenutku premalo toga proizvodi s čime se nije složio aktualni ministar gospodarstva Đuro Popijač.Modernizacija željeznice i energetika istaknuti su kao mogućnosti za ulaganja buduće Vlade.

'Jedini proizvod koji ujedinjuje Europu je zrakopolov Eurobus, od pet milijuna dijelova, hrvatski obrtnici i poduzetnici mogu proizvoditi do 200, 300 tisuća dijelova, ali zasada nismo organizirani, nemamo dizajnere, nemamo institute, nemamo tehnologiju', istaknuo je Jurčić.

6. tema: Parafiskalna davanja

'245 parfiskalnih nameta definitivno opterećuju gospodarstvo, u apsolutnom iznosu do kraja našeg mandata će ih biti barem 25% manje. Prije svega, moramo napraviti reviziju stanja javnih financija i poduzeća i tek onda možemo razgovarati o stvarnom stanju. Vodni, šumski i komunalni doprinosi će se smanjiti kako bi se rasteretilo gospodarstvo', rekao je Maras.

'Mora biti jasno korištenje parafiskalnih nameta, bitno je koliko imaju pozitivnih a koliko negativnih efekata', kazao je Jurčić.

Đuro Popijač je nabrojao koje je parafiskalne namete ova Vlada smanjila i rasteretila gospodarstvo u iznosu od oko 400 milijuna kuna.

'Postoje cijeli sustavi parfiskalnih nameta koji su gospodarski poticajni. Oni koji ne postižu učinke, a oni koji ima potencijal, još i osnaže', smatra Srb.

U završnim razmatranjima Jurčić je istaknuo demografske investicije - povećanje nataliteta i korištenje resursa. 'Druga grupa investicija će se realizirati kroz obrazovanje, inovacije i tehnologiju' naglasio je Jurčić.

Popijač je istaknuo kako je država već pokrenula veliki investicijski ciklus i da će to nastaviti i dalje, prije svega u energetici i u željeznice i zračnu infrastrukturu, kao i poticanje poduzetništva.

'Politika mora imati jasne ciljeve razvoja gospodarstva', naglasio je Srb.

'Naši prvi potezi biti će očuvanje kreditnog rejtinga i stjecanje povjerenja međunarodnih financijskih institucija i investitora da Hrvatska zaokreće priču.

Maras je izjavio kako 'možemo razgovarati s MMF-om, tražiti valorizaciju takve politike, ali želimo u Hrvatskoj odlučivati sami i ako treba provoditi i nepopularne mjere, a ne želimo se skrivati iza bilokoga'.

'Država mora redovito plaćati svoje obveze i biti primjer. Država mora u roku od 30 dana plaćati svoje obveze, a svi ostali u roku od 60 dana. Energetika, infrastruktura, turizam te navodnjavanje i okoliš naši su prioritetni razvojni ciljevi', naglasio je Maras.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)