Najpopularniji političar u tri izborne jedinice je - Ljubo Jurčić! - Iako je SDP prvi u I izbornoj jedinici, Zoran Milanović je tek treći, iza Jurčića i Lesara!

Iako je SDP prvi u I izbornoj jedinici, Zoran Milanović je tek treći, iza Jurčića i Lesara!

Dok današnje istraživanje u objavi donosi zaključak da utvrde ostaju utvrde, te da SDP ostaje uvjerljiv u Zagrebu i Istri, ali i HDZ u IX izbornoj jedinici, isto istraživanje koje objavljuje donosi posve suprotan zaključak, barem što se tiče HDZ-a: u te tri izborne jedinice oporba ukupno dobiva 29 zastupničkih mjesta, dok HDZ može računati samo na 13 mandata, mandate gubi čak i u svojoj utvrdi!

Iako je apsolutni favorit I. izborne jedinice Kukuriku koalicija, njezin lider Zoran Milanović tek je treći po popularnosti, i to iza Jurčića i Lesara.

Istraživanje je pokazalo i veliku prosječnu izlaznost od čak 71 posto glasača, a prednjače birači Kukuriku koalicije. Ono što je posebno zanimiljivo je da je najpopularniji političar u sve tri izborne jedinice - Ljubo Jurčić, iako se njegova popularnost ne odražava na postotak koji bi dobio na izborima i iako on, za razliku od ostalih, praktično nije imao pretkampanju.

U I. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija dobiva devet mandata, kao 2007., kad je SDP dobio osam zastupnika, a HNS jednog. HDZ bi osvojio tri mandata, što je dva manje nego 2007. Prag prelazi i HSLS (7%) te Lesarovi laburisti (6%), obje stranke dobile bi po jedan mandat. Blizu praga je i koalicija Blok Umirovljenici zajedno-PGS-Ljubo Jurčić (BUZ-PGS-HRS), a kad se uzme u obzir da je pogreška uzorka za stranke do 5,3 posto, vjerojatno je da će i ta koalicija prijeći prag. Dakako, trebalo uzeti u obzir da je stvarni izborni prag ipak nešto viši te da prelazak 5 posto ne garantira automatski ulazak u Sabor.

Lista zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u prvoj, najzagrebačkijoj jedinici, nema baš nikakve šanse, dobiva tek 1,4 posto.


Iako je Kukuriku koalicija apsolutni favorit I. izborne jedinice, njezin lider Zoran Milanović tek je treći po popularnosti, i to iza Jurčića i Lesara.

U VIII. izbornoj jedinici, u kojoj HDZ tradicionalno najslabije prolazi, Kukuriku koalicija osvaja 10 mandata, što je jedno zastupničko mjesto manje nego 2007., ali očekivano zbog borbe s manjim strankama i nezavisnim listama koje jedu glasove ljevice.

HDZ dobiva dva mandata, prije četiri godine imao je tri, koaliciji Ljube Jurčića pripao bi jedan mandat, kao i Lesarovim laburistima. Ipak, izbornom je pragu blizu Ladonja, koju predvodi Plinio Cuccurin, najveći izazivač IDS-a.

Velika povratnička zvijezda u VIII izbornoj jedinici trebao bi biti Dražen Budiša, no HSLS je zasad tek blizu izbornog praga, kao i Laburisti i koalicija BUZ-PGS-HRS. Ako jedna lista prijeđe prag, jedan mandat gubi HDZ, a ako ga prijeđu dvije, onda po jedno mjesto gube i HDZ i Kukuriku.

S neizmjernom tugom i žalošću izvješćujemo javnost kako je od posljedica Covid-19 virusa preminuo naš dugogodišnji ... (opširnije)

Podsjećajući se na veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu pod nazivom Oluja i oslobađanje velikog dijela okupirane ... (opširnije)

Nakon stišavanja predizbornih političkih strasti i početne pobjedničke euforije odlučili smo i mi u Stranci umirovljenika ... (opširnije)

Posljednji parlamentarni izbori iznjedrili su političku opciju koja je uglavnom profitirala na kritikama i omalovažavanju rada ... (opširnije)

Veliku medijsku pozornost ovih je dana izazvao razgovor budućeg drugog čovjeka Hrvatske vlade Tome Medveda u ... (opširnije)

U prekrasnom ambijentu hotela International članovi i simpatizeri Domovinskog pokreta i koalicijskih partnera dočekali su rezultate izbora ... (opširnije)

Motivacijskim govorom u Makedonskoj baraci u Zagrebu za članove i simpatizere Domovinskog pokreta te koalicijskih stranaka s ... (opširnije)

Iz godine u godinu svjedoci smo sve nižih ljudskih strasti koje se manifestiraju kroz politička sučeljavanja ... (opširnije)

Demografski  slom koji je godinama prisutan u Hrvatskoj osobito je izražen u Gorskom kotaru. Stoga je ... (opširnije)

Još manje od tjedan dana dijeli nas od izbora za 10. saziv hrvatskog parlamenta i predizborna ... (opširnije)