Umirovljenicima s mirovinom do 3200 jednokratno 145 kuna

Tu bi odluku još trebalo potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje


ZAGREB - Svi umirovljenici s mirovinom manjom od 3200 kuna do kraja godine dobit će jednokratni dodatak od 145 kuna kao nadoknadu za neprovedeno usklađivanje mirovina za ovu godinu, kaže Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, za Vjesnik nakon sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koja je održana u ponedjeljak.

Rezultat je to računice koja je morala uvažiti potrebu da se ublaži pad umirovljeničkog standarda i mogućnosti, jer je trebalo pomiriti želju da se umirovljenicima ipak isplati određeno obeštećenje. Naime, nema mogućnosti za rebalans proračuna ili povećanje troškova za mirovine za tu namjenu.

Vlada i umirovljenici usuglasili su se i o prijedlogu da se u Umirovljenički fond prenese nešto manje od 30 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto Janafa radi isplate rate obeštećenja

Tu bi odluku još trebalo potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) budući da ono treba odobriti i isplatu dobiti iz Kapitalnog fonda kojim upravlja HMID, društvo u vlasništvu HZMO-a. Pretpostavlja se da će za tu namjenu biti potrebno nešto manje od 100 milijuna kuna, što je iznos koji bi HMID mogao isplatiti iz zadržane dobiti Kapitalnog fonda za posljednjih nekoliko godina. Riječ je o jednokratnom dodatku koji bi se isplatio uz mirovine radi toga da se onima s najnižim mirovinama nadoknadi pad standarda jer se mirovine u zadnje dvije godine nisu usklađivale. Dodatak ne ulazi u mirovinu, odnosno ne bi uvećao mirovinsku osnovicu, čime se, kažu u Vladi, želi spriječiti da se ubrza rast troškova za mirovine već kod prvog sljedećeg usklađivanja. Kako od 1. siječnja istječu odredbe kojima su mirovine zamrznute, prvo usklađivanje provelo bi se od 1. siječnja.

Vlada i umirovljenici usuglasili su se o prijedlogu da se u Umirovljenički fond prenese nešto manje od 30 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto Janafa, radi isplate rate obeštećenja, također do kraja godine. Riječ je o petoj rati duga po Zakonu o povratu duga po odluci Ustavnog suda. »Tu su Vladinu odluku umirovljenici posebno podržali, jer im je cilj da se obeštećenje umirovljenika provede do kraja«, kaže Rožman.

Također, umirovljenici su podržali Vladinu odluku da donese zakon kojim će se omogućiti povratak dobrovoljaca iz drugog stupa u prvi, ako bi tako ostvarili pravo na povoljniju mirovinu, i zakon kojim je dodatak koji sada ostvaruju novi umirovljenici od 1. siječnja iduće godine postaje dio mirovinske osnovice. Podsjetimo, o tim je rješenjima Nacionalno vijeće već razgovaralo i Vlada ih je nedavno već uputila u saborsku proceduru.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)