Umirovljenicima s mirovinom do 3200 jednokratno 145 kuna

Tu bi odluku još trebalo potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje


ZAGREB - Svi umirovljenici s mirovinom manjom od 3200 kuna do kraja godine dobit će jednokratni dodatak od 145 kuna kao nadoknadu za neprovedeno usklađivanje mirovina za ovu godinu, kaže Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, za Vjesnik nakon sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koja je održana u ponedjeljak.

Rezultat je to računice koja je morala uvažiti potrebu da se ublaži pad umirovljeničkog standarda i mogućnosti, jer je trebalo pomiriti želju da se umirovljenicima ipak isplati određeno obeštećenje. Naime, nema mogućnosti za rebalans proračuna ili povećanje troškova za mirovine za tu namjenu.

Vlada i umirovljenici usuglasili su se i o prijedlogu da se u Umirovljenički fond prenese nešto manje od 30 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto Janafa radi isplate rate obeštećenja

Tu bi odluku još trebalo potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) budući da ono treba odobriti i isplatu dobiti iz Kapitalnog fonda kojim upravlja HMID, društvo u vlasništvu HZMO-a. Pretpostavlja se da će za tu namjenu biti potrebno nešto manje od 100 milijuna kuna, što je iznos koji bi HMID mogao isplatiti iz zadržane dobiti Kapitalnog fonda za posljednjih nekoliko godina. Riječ je o jednokratnom dodatku koji bi se isplatio uz mirovine radi toga da se onima s najnižim mirovinama nadoknadi pad standarda jer se mirovine u zadnje dvije godine nisu usklađivale. Dodatak ne ulazi u mirovinu, odnosno ne bi uvećao mirovinsku osnovicu, čime se, kažu u Vladi, želi spriječiti da se ubrza rast troškova za mirovine već kod prvog sljedećeg usklađivanja. Kako od 1. siječnja istječu odredbe kojima su mirovine zamrznute, prvo usklađivanje provelo bi se od 1. siječnja.

Vlada i umirovljenici usuglasili su se o prijedlogu da se u Umirovljenički fond prenese nešto manje od 30 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto Janafa, radi isplate rate obeštećenja, također do kraja godine. Riječ je o petoj rati duga po Zakonu o povratu duga po odluci Ustavnog suda. »Tu su Vladinu odluku umirovljenici posebno podržali, jer im je cilj da se obeštećenje umirovljenika provede do kraja«, kaže Rožman.

Također, umirovljenici su podržali Vladinu odluku da donese zakon kojim će se omogućiti povratak dobrovoljaca iz drugog stupa u prvi, ako bi tako ostvarili pravo na povoljniju mirovinu, i zakon kojim je dodatak koji sada ostvaruju novi umirovljenici od 1. siječnja iduće godine postaje dio mirovinske osnovice. Podsjetimo, o tim je rješenjima Nacionalno vijeće već razgovaralo i Vlada ih je nedavno već uputila u saborsku proceduru.

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)