Penzići naglo postali zanimljivi svima

Ne treba nam baš neka velika mudrost za razumjeti i prepoznati tko je od zainteresiranih aktera i koji tekst ili priču plasirao odnosno sa kojim ciljem.

Najviše je kako je to i objektivnosti radi očekivano upravo onih uradaka za koje bi mogli slobodno kazati kako uglavnom realno prikazuju trenutno stanje naše umirovljeničke populacije. Objektivno je istaknuti kako naši umirovljenici doista žive, a mnogi i doslovno preživljavaju sa moramo kazati vrlo vrlo skromnim mirovinama, a na žalost dobrim dijelom i toliko malim da osobi i sa 40 godina radnog staža nerijetko ne osigurava život dostojan čovjeka i poštovanja prema njegovu dugogodišnjem radu.Sa dakle prosječnom mirovinom od cca 2 300 kuna nitko normalan u ovoj zemlji ne može kazati da je ista dostatna za normalan život, a posebno je još sve crnje ako se uzme u obzir da gotovo polovina umirovljenika prima mirovinu manju od 2 000 kuna… , a tek 230 tisuća je onih sretnika koji imaju mirovinu tri ili iznad 3 000 kuna… a 1,2 milijuna je ukupan broj umirovljenika.

Nije dobro reći svi oni koji žive od mirovina o kojima ovdje pričamo, ali da može i mora biti bolje pokazala je i upornost članova Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koji su u samo nekoliko mjeseci od formiranja navedenog tijela uspjeli u argumentiranoj raspravi sa Vladom RH pokrenuti procese koji su kao rezultat imali značajan pomak odnosno podizanje standarda za sve umirovljenike.

Iz navedene suradnje se dogodilo više korisnih rješenja za sve umirovljenike, pa je tako za cca 300 tisuća umirovljenika dodatak u prosjeku od 350 kuna koji su do sada primali uz mirovina biti pribrojen u osnovicu što je automatski povećanje mirovine i nešto što više nitko neće moči ukinuti što je do sada bila latentna opasnost.

Isto tako je sa Vladom RH postignut dogovor irješenje po kojem će svi oni koji su u mirovinu otišli temeljem štednje u drugom stupu tu istu moći prilikom umirovljenja prenijeti u prvi stup i tako si osigurati mirovinu veću i do 25% u odnosu na prethodni izračun, a za sve one koji su već umirovljeni po osnovi uplata u drugi stup biti će im omogućeno da se izvrši povrat u privi stup i napravi novi izračun što i za sve njih automatski znači i trenutno povećanje mirovine.

Ovih dana je pri kraju i dogovor o ukidanju Odluke o zamrzavanju mirovina te isplati jednokratnog iznosa od prosječnih 100 kuna po umirovljeniku što bi također trebalo ući u osnovicu za obračun mirovine i za svako daljnje usklađivanje.

Svim ovim postignućima koji su u posljednjih pola godine ostvareni za umirovljenike možemo biti i te kako zadovoljni i ponosni jer su već ili će vrlo skoro biti obuhvaćeno gotovo svih 1,2 milijuna umirovljenika kojima će se na već spomenute načine mirovine povećati za određeni iznos, i to od 50 pa sve do cca do 500 kuna a ovisno o trenutnoj visini mirovine.

Dakle, velikim trudom umirovljeničkih udruga i stranka koje participiraju u radu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe uz same predstavnike Vlade RH se ipakkrenulo sa određenim rezultatima koji su i te kako vrijedni pažnje, no usprkos svemu tome moramo kazati kako isti nisu ni blizu našeg krajnjeg cilja kojeg u suradnji sa Vladom RH kanimo dostići, a to je da mirovina za puni radi staž bude u visini od cca 70% prosječne plaće.

I onda nakon svega ovoga što se umirovljenicima događa nailazimo i na neke medijske uratke koji očito za cilj imaju neke sasvim druge zamisli… jer po tako svemu rekli bi smo naručenim uradcima, umirovljenicima baš i nije tako loše kako se eto neopravdano prikazuje uglavnom u većini ili do nedavno u gotovo svim medijima…..

Što se krije iza ovakvih uradaka???

Očito ništa dobro za umirovljenike jer poučeni dosadašnjim iskustvima i uz malo logike koja kaže da nam gospodarstvo loše stoji i da je proračun u deficitu kojeg bi po nekima očito trebalo smanjivati,… a što se naravno može na razne načine, a…...

Jedan od njih je i rezanje rashodovne stane ili preciznije kazati smanjivanje – rezanje socijalnih i radnih prava… dakle smanjivanje mirovina i plaća što je očiti znak da onaj koji tako nešto predlaže nije u stanju riješiti gospodarske probleme… jer aktivacijom odnosno pokretanjem gospodarstva se po logici stvari povećavaju proračunski prihodi što znači i automatsko smanjenje razlika između rashodovne…..

je ako ne naručen a ono zasigurno na tragu upravo onih politika „stezanja remena“ koje je ne baš tako davno Radimir Čačić u emisiji NU2 predstavio kao dio socijalnog programa „Kukuriku“ koalicije….. ako je to doista tako onda je jasno već sada da „Kukuriku“ koalicija nema nikakav gospodarski program koji u ovom trenutku predstavlja ono jedino što Hrvatskoj treba. Objaviti svoj program pa onda odjednom kazati da to nije onaj pravi, a potom objaviti drugi koji sada navodno jest onaj „pravi“ može značiti samo gubljenje aktera u vremenu i prostoru, jasan znak nevjerodostojnosti predlagača i tek uobičajeno skretanje u čisti populizam …. Što je već viđeno i ne shodno stanju u kojoj je nacionalna ekonomija ovaj puta ne prolazi….…

Samo u programu HEI i BUZ-a kojeg je sačinio stručni tim na čelu sa prof.dr. Ljubom Jurčićem jest dosljedan i svojim temeljnim odrednicama nema predviđeno smanjivanje rashodovne stane proračuna, a samim time ni smanjenje socijalnih prava, uključujući i mirovine. Predviđena je dakle racionalizacija rashodovne strane sa jedno strane, zatim temeljita mirovinska reforma, a kao okosnica svega je povećanje prihodovne strane odnosno BDP-a kao rezultata pokretanje Hrvatskog gospodarstva.

Možda čak i mnogi u ovom trenutku znaju što treba uraditi da bi se pokrenulo Hrvatrsko gospodarstvo ali to ne znaju uraditi niti za to imaju ikakav stručni tim, ali istovremeno jako dobro znaju da je prof.dr. Ljubo Jurčić jedan od rijetkih koji je sve to što treba sposoban sa svojim timom osmisliti i realizirati….. ….. većina o istom može samo pričati…

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)