Jurčić s Blokom umirovljenika cilja na mjesto u Vladi

Starom SDP-ovu kandidatu za premijera nije promaklo da Bloku ankete daju 4,3 posto glasova, u nekim jedinicima i 7 posto

Hrvatska ekonomska inicijativa saborskog zastupnika Ljube Jurčića na izbore će s Blokom Umirovljenici zajedno, bliskim vladajućem HDZ-u. Dogovoreno je to nakon višemjesečnih pregovora, a obje strane uvjerene su kako će nakon izbora utjecati na sastavljanje nove vlade.

Neobičan spoj

Da nije riječ o "čudnom" spoju jasno je iz podatka da Blok prema anketama dobiva sigurnih 4,3 posto glasova, u nekim jedinicama navodno i šest-sedam posto, što je novoj Jurčićevoj inicijativi na političkoj sceni dobar vjetar u leđa. Umirovljenicima se, s druge strane, sviđa Jurčićev program, prema kojem će, kako i sam kaže, mirovine rasti kako bude raslo i gospodarstvo. – Profesor Jurčić, koji će biti nositelj svih naših lista na parlamentarnim izborima, iznio nam je svoj program i slažemo se s njim da jedino gospodarstvo može osigurati egzistenciju svim građanima u Hrvatskoj pa tako i nama – kaže Lazar Grujić, koordinator Bloka Umirovljenici zajedno.

Usuglasili su se, dodaje, da neće robovati ideologiji, a nakon izbora voljni su koalirati s bilo kojom opcijom koja osvoji izbore, pa i s Kukuriku koalicijom, iako je u njoj HSU Silvana Hrelje, jedina parlamentarna umirovljenička stranka.

Sigurno je samo da potencijal nove političke opcije kojoj će se vjerojatno priključiti i bivši esdepeovac Ivica Pančić i bivši haespeovac Pero Kovačević ne treba zanemarivati.

Iako je činjenica da su u Hrvatskoj umirovljenici razjedinjeni, Blok Umirovljenici zajedno, čije je uzde preuzeo Jurčić, potencijal je koji ne treba unaprijed odbaciti. Može li se vjerovati brojki od 400 tisuća članova, kojom raspolaže L. Grujić, i uzme li se u obzir činjenica da u Hrvatskoj postoji 1,2 milijuna umirovljenika, u novom sastavu Sabora umirovljenici bi lako mogli imati puno više od jednog zastupnika koliko imaju sada. Jurčić je očito svega toga svjestan kada se odlučio povezati s Blokom. Na odluku je vjerojatno utjecala i situacija u susjedstvu. U Sloveniji umirovljenici imaju pet zastupnika i tri ministra, a u Srbiji i potpredsjednika Vlade. Idu li Jurčićeve ambicije toliko daleko?

Do dva mandata

– Imaju šanse, ali mislim da neće dobiti više od dva mandata. U Hrvatskoj ima puno umirovljenika, ali trećina ih je ideološki opredijeljena, trećina su branitelji koji se i ne osjećaju umirovljenicima, a tek će dio preostalih umirovljenika glasovati interesno – uvjeren je politički analitičar Žarko Puhovski.

Starom SDP-ovu kandidatu za premijera nije promaklo da Bloku ankete daju 4,3 posto glasova, u nekim jedinicima i 7 posto

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)