Matica ponovno poziva na jedinstvo umirovljenika

U dijelu priopćenja iščitava se površnost i nedosljednost u odnosu na dosadašnje zajedničke stavove oko usklađivanja mirovina, bez sagledavanja sadašnjeg trenutka i statusa Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe pri Vladi RH, čiji su članovi, pored ostalih i MUH i SUH s preko 350.000 članova. Matica umirovljenika Hrvatske, kao najveća asocijacija umirovljenika prepoznata je do sada po principijelnim stavovima u borbi za bolji život ljudi treće životne dobi i na temelju te vjerodostojnosti jednostavno mora reagirati na dijelove priopćenja HSU-a.

1.Svi relevantni subjekti umirovljenika (MUH, SUH, KUU, pa i HSU) tražili su da se izmijeni zakon i da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća. Računice su pokazale da se tako radilo do sada prosječna mirovina bila bi danas za 10,25 posto veća. Prema izračunima u HZMO i u budućnosti mirovine ne bi padale ako bi se usklađivale samo s rastom plaća. Naprotiv, ako bi ostao sadašnji sustav mirovine bi za pet godina pale sa sadašnjih 39,75 na 35,6 posto plaće.Pošto su mirovine sada, a i ubuduće po našim stavovima vezane za plaće preko doprinosa koje radnici uplaćuju u mirovinski fond, dok su u radnom odnosu ( vidi Deklaraciju MUH-a) smatramo da se dalje treba pridržavati principa i ne podlijegati momentalnoj teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji.

2. Nacionalno vijeće je tek stasalo, bez ikakvog iskustvajer u prošlosti nije postojalo. Već na svojih prvih pet sjednica pokazalo se kao j e d i n o m j e s t o gdje umirovljenici mogu relevantno i ravnopravno razgovarati s predstavnicima Vlade (četiri ministarstva i HZMO) postavljati pitanja i inzistirati na rješavanju ključnih problema umirovljenika. Momentalno to su Deklaracija o osnovnim i neotuđivima pravima umirovljenika i starijih osoba, rješavanje problema umirovljenika iz Drugog stupa, zatim rješavanje dodatka na mirovine novih umirovljenika te ukidanje zakona o neusklađivanju mirovina u 2011. godini.

Odluke Vijeća obvezuju Vladu da ne može u saborsku proceduru proslijediti nijedan akt koji se odnosi na mirovine, a da prije toga nije raspravljan na Vijeću. Pravno to je riješeno Sporazumom kojeg su potpisali Vlada i predstavnici umirovljenika koji su članovi Vijeća (radi informiranosti kažemo da je član Vijeća trebao biti i predstavnik HSU-a, ali ta stranka nije potpisala Sporazum).

Nasuprot mišljenju iznesenom u spomenutom priopćenju HSU-a mi smatramo da Nacionalno vijeće i u budućoj Vladi, bilo čijoj, može i treba ostati kao savjetodavno tijelo koje će konstantno kontaktirati s Vladom i aktivno pridonositi stvaranju, dakle kreiranju sadržaja svakog značajnijeg akta za umirovljenike. U tom smislu potrebno je zajedništvo svih relevantnih čimbenika u umirovljeničkom korpusu – stranaka i udruga. Zato i ovim priopćenjem – reakcijom- pozivamo na to zajedništvo.

Predsjednik Matice

Josip Vincek v.r.


Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)