Tražimo hitne mjere za umirovljenike i prije izbora

Matica umirovljenika Hrvatske u predizbornom vremenuneće mijenjati svoje stavove niti će se svrstavati uz neku političku stranku ili koaliciju, ali upućuje apel Vladi, Saboru i svim parlamentarnim strankama da hitno, i prije izbora, ukinu Zakon kojim je zamrznut rast mirovina i da zaustave daljnjeosiromašivanje umirovljenika.

Istovremeno zahtjeva da se dodatak na mirovine novim umirovljenicima odmah ugradi u osnovicu mirovina što ne iziskuje novamaterijalna sredstva, ali je jamstvo sigurnosti da taj dodataknitko neće moći dovoditi u pitanje.

Tražeći ove i druge hitne mjere, Matica kao najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj, odbacuje pokušaje nekih stranaka da njene stavove politiziraju, osobito nakon nedavne konferencije za novinare u Zagrebu. Matica, međutim, ozbiljno i na vrijeme upozoravadaće upravo glas umirovljenika biti presudan i da će najstariji glasači, i beznametanja,sami znati prepoznati tko im nudi dostojanstven život i izlaz iz ovog siromaštva u kojem jedva preživljavaju.

Mirovine su kod nas prvi put nakon više od pola stoljeća i nominalno pale u odnosu na prethodne dvije godine, a realna im je vrijednost spuštena na neizdrživo nisku razinu. Prema službenim izvorima u srpnju prošle godineprosječna mirovina je bila 2.177, a u istom mjesecu ove godine 2.157 kuna što je blizu jedan posto manje nago lani. Alarmantan je novi podatak do kojeg je analizom došla Matica,da više od polovice umirovljenika u Hrvatskoj, točnije njih 51 posto, prima mirovinu koja u prosjeku iznosi svega 1.259 kuna, a to je nedovoljno i za podmirivanje najelementarnijih životnih troškova.U toj analizi posebno zabrinjava poražavajuća činjenica da čak 79 posto umirovljenika prosječno mjesečno prima svega 1.676 kuna što se po europskim mjerilima smatra zonom ozbiljnog siromaštva.

Nakon prvih najava izbornih programa vodećih stranaka i koalicija vidljivo je da su, na žalost, zaobišli ove relevantne podatke, i umjesto izlaza ponudilinovo stezanje remenapa i nastavak zamrzavanja ovako mizernih mirovina već iscrpljenim umirovljenicima. Stoga će Matica iznositi istinite podatke iz kojih se može jasno vidjeti da je umirovljenicima u Hrvatskoj daleko teže nego u ostalim europskim zemljama. Prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću je svega 39,75 posto, a to je najniže od svih pa čak i onih zemalja koje su izvan Europske unije.

Ove činjenice Matica objavljuje s ciljem daskrene pažnju ne samo javnosti u Hrvatskoj, nego i međunarodnim institucijama,na nepodnošljivo težak položaj umirovljenika koji su do sada nosili najveći teret gospodarske krize i da stoga nema prostora za donošenje bilo kakvih mjera koje bi dalje opterećivale najstariju i najnemoćniju populaciju u Hrvatskoj.

Iz Matice upućuju zahtjev i da se umirovljenicima koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu omogući novi izračun s tim da sva svoja uplaćena sredstva iz sustava kapitalizirane štednje prenesu uprvi stup i ostvare povoljniju mirovinu iz generacijske solidarnosti. Radi se o osiguranicima koji su u vrijeme uvođenja drugog stupaimali između 40 i 50 godina, a takvih je oko 120 tisuća radnika

Matica posebno poručuje da će se do kraja zalagati da Hrvatski sabor donese Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i ljudi treće dobi na temelju koje bi trebalo napraviti radikalnu reformu mirovinskog sustava u Hrvatskoj.

U Zagrebu, 15. kolovoza 2011. Predsjednik Matice

Josip Vincek v.r.

HVALA Veliko hvala svima vama koji ste nam na današnjem glasanju dali povjerenje vjerujući u naš ... (opširnije)

Otvoreno pismo umirovljenicima Drage umirovljenice i umirovljenici, dragi prijatelji i simpatizeri, Ponosni smo i zadovoljni zbog ... (opširnije)

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)