Tržišna ekonomija po SDP-u ili šmrc, šmrc politka

Koliko je teško biti stručnjak a lako ispasti lupetalo su nedavno javnosti vrlo zorno demonstrirali predsjednik SDP-a Zoran Milanović i njegov stranački strateg za gospodarstvo, Branko Grčić. Obojica zavapiše prema bankama da se smiluju i smanje svoje velike kamate na kreditekoje građani lijepe naše uzeše u valuti koja naravno nije Kuna,…

Da političar „opće prakse“, pa bio on i predsjednik najveće oporbene stranke pojma nema što je tržišna ekonomija i nije neko otkrivenje, no kada mu u tome lojtrice drži „stručnjak“ dakle onaj koji zasigurno zna ili bi morao znati da su navedeni zahtjevi čisto trkeljanje onda stvari glede gospodarskog programa SDP-a poprimaju jedan sasvim drugačiji kontekst.

Ako je dakle navedeni apel prema bankama od kojih se traži da snize svoje kamate sve što SDP ima po tom pitanju kazati onda nije isključeno da je njihov gospodarski program isključivo na političkoj razini što se na koncu svodi samo na puku želju za vlašću bez ideje kako je iskoristiti za dobrobit građana na koje se tako često oporba poziva, jer bi tako po istoj logici sutra mogli „uljudno zamoliti“ i Inu da snizi cijene svojih derivata,…. Što je previše, previše je.

Ako kažemo da je za stabilnost svake države vrlo važna neovisnost o hrani, energiji i vlastitom novcu onda za Hrvatsku možemo slobodno kazati da je njena stabilnost i te kako ugrožena. Mi naime ne proizvodimo dovoljno hrane što znači da smo ovisni o drugima, kao što smo ovisni i o energiji drugih, a bogme ni sa nacionalnom valutom nije puno bolje… jer dopuštajući devizne klauzule derogiramo vlastiti novac što samo dodatno potvrđujemo i štednjom koja je u EUR –ima, ne našim dakako, već posuđenim.

Dakle naši građani „štede“ u EUR-ima umjesto u svojoj valuti odnosno kunama što znači da se novac posuđuje od stranih banaka i u istima to posuđeno čuva, dočim nacionalna valuta pored mnoštva prednosti stoji gotovo potpuno neiskorištena. Monetarna politika koja se ne zasniva na jačanju i održavanju vrijednosti nacionalne valute na koncu može dovesti i do potpune novčane ovisnosti o drugima što se dogodilo Grčkoj koja je eliminacijom svoje Drahme i uvođenjem EUR-a kao jedine valute vlastito gospodarstvo dovela do sloma a državu do bankrota……

Trebali bi smo dakle u vlastitoj državi štedjeti i kredite uzimati u domicilnoj valuti, no kako to uopće ostvariti ako znamo da u Hrvatskoj naprosto nemamo svojih banaka????

Ostaje nam dakle stvoriti ih ili će mo i dalje biti prisiljeni u vlastitoj zemlji zaduživati se u tuđim bankama, u tuđoj valuti a raditi i biti plaćeni nacionalnom valutom koja sve češće poradi loše monetarne politike slabi prema određenim valutama dovodeći građane u velike probleme…. poput ovog koji mnogi građani trenutno imaju sa kreditima vezanim uz tečaj švicarskog Franka.

U tržišnoj ekonomiji čemu Hrvatska teži svesti monetarnu politiku na žicanje smanjivanja kamata kod banaka u RH je u najmanju ruku neozbiljno, ali i krajnje zabrinjavajuće budući pokazuje nedostatak ideje i rješenja kod onih koji pokazuju ozbiljne nakane preuzeti vođenje države nakon parlamentarnih izbora. U tom kontekstu i te kako ozbiljno moramo shvatiti riječi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i njegova ekonomskog stratega Branka Grčića.

Predsjednik SU
Koordinator Blok umirovljenici zajedno

Lazar Grujić dipl.oec.

S neizmjernom tugom i žalošću izvješćujemo javnost kako je od posljedica Covid-19 virusa preminuo naš dugogodišnji ... (opširnije)

Podsjećajući se na veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu pod nazivom Oluja i oslobađanje velikog dijela okupirane ... (opširnije)

Nakon stišavanja predizbornih političkih strasti i početne pobjedničke euforije odlučili smo i mi u Stranci umirovljenika ... (opširnije)

Posljednji parlamentarni izbori iznjedrili su političku opciju koja je uglavnom profitirala na kritikama i omalovažavanju rada ... (opširnije)

Veliku medijsku pozornost ovih je dana izazvao razgovor budućeg drugog čovjeka Hrvatske vlade Tome Medveda u ... (opširnije)

U prekrasnom ambijentu hotela International članovi i simpatizeri Domovinskog pokreta i koalicijskih partnera dočekali su rezultate izbora ... (opširnije)

Motivacijskim govorom u Makedonskoj baraci u Zagrebu za članove i simpatizere Domovinskog pokreta te koalicijskih stranaka s ... (opširnije)

Iz godine u godinu svjedoci smo sve nižih ljudskih strasti koje se manifestiraju kroz politička sučeljavanja ... (opširnije)

Demografski  slom koji je godinama prisutan u Hrvatskoj osobito je izražen u Gorskom kotaru. Stoga je ... (opširnije)

Još manje od tjedan dana dijeli nas od izbora za 10. saziv hrvatskog parlamenta i predizborna ... (opširnije)