HSS i HDZ izmuzli novac za odvjetničke usluge

Autor: Stjepan Marković

Zagrebačka županija i institucije koje je ona osnovalaprošle godine potrošile su1.052.088,10 kuna za vanjske odvjetničke usluge. Čak 70 posto tog novca pripalo je dvama odvjetničkim uredima. Najveći dio kolača, 545.074,50 kuna, što je više od polovice novca, pripao je odvjetničkom uredu Antuna Stuparevića i Ljubice Lalić. Ljubica Lalić je bivša saborska zastupnica HSS-a, a 2008. kandidirala se za sutkinju Ustavnog suda.

Ured Struparević-Lalić najveći dio novca zarađuje na pružanju pravne pomoći Zagrebačkoj županiji

Najveći dio ove impozantne cifre odvjetnički ured Struparević-Lalić ostvario je pružajući usluge zagrebačkoj županiji. Od ukupno 491.431 kuna, koliko jeŽupanijapotrošila na vanjske odvjetničke usluge, uredu Struparević-Lalić je pripalo 394.830 kuna što je 80 posto ukupnog troška.

Ovaj jeured malo manje uprihodovao prošle godine pružajući odvjetničke usluge tvrtkama kojima je osnivač Županija. Tako su Županijskim cestama Zagrebačke županije d.o.o fakturirali račune od 4.305 kuna, a Distributivnom centru za voće i povrće d.o.o 29.520 kuna.

ŽUC na odvjetnike godišnje troši 413 tisuća kuna

Puno značajniji novac, 116.419,50 kuna, zaradili su pružajući odvjetničke usluge Županijskoj uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC). Ova županijska institucija veliki novac trošili na vanjske odvjetničke usluge, te je po iznosu odmah iza Županije. ŽUC je tako na ovu stavku prošle godine potrošio 413,233.75 kuna.

Najveći dio tog novca, 199.109,32 kuna što je gotovo polovica ukupnog iznosa, pripala je odvjetničkom uredu Damira Mikuljana. Mikuljan inače obnaša dužnost predsjednika Skupštine Zagrebačke županije.
Pored ova dva ureda ŽUC je uzeo usluge i od odvjetničkog ureda Jelić,Čavlina, Zrinšćak i Haramija kojemu je 2010. platio 97.704,93 kuna.

Dom zdravlja Zagrebačke županije pored dva pravnika potrošio 64 tisuće kuna na odvjetnike

Od ostalih institucija kojima je osnivač Županija na odvjetnike je još značajniji novac potrošio Dom zdravlja Zagrebačke županije. Ovaj dom zdravlja je naručio tih usluga ukupne vrijednosti 64.697,10 kuna.

Njih su naručili od dva ureda, no u službenom odgovoru Zagrebačke županije ne navode se njihova imenaveć samo inicijali. Tako se navodi kao je odvjetnik DD odradio poslove vrijedne 52.704,60 kuna, a ured odvjetnika TĐ 11.992,50 kuna.

Županija i ŽUC nemaju svoje pravnike već te usuluge naručuju 'izvana'

Ovaj slučaj je posebno zanimljiv ako se uzme činjenica da navedeni dom zdravlja ima dva vlastita pravnika. S druge straneZagrebačka županija kao i ŽUC nemaju svojih pravnika. Nevjerojatno je da oni nemaju svoju pravnu službu iako za tim postoji stvaran potreba, što se može zaključitiiz velikih troškova za odvjetničke usluge. No kada bi zaposlili pravnika smanjila bi se potreba za vanjskim odvjetničkim uslugama što vjerojatno ne odgovara svima.

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)