Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka......

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka......

U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza od raznih stručnjaka koji su objašnjavali izborne rezultate za EU parlament. Tako su uz niz objašnjenja za prvoplasirane stranke odnosno liste u nekim od navedenih analiza davane i ocjene za dvije umirovljeničke liste koje su se natjecale. Ne treba posebno naglašavati da se u nekim analizama radi tek o subjektivnim stavovima argumenata što nas u koaliciji UMIROVLJENCI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU naravno nije iznenadilo.

Ako se slažemo sa već objavljenim zaključkom niza ozbiljnih političkih analitičara da su izbori za EU parlament bili izbori u kojima su ponajviše sudjelovali članovi stranka onda se  iz navedenog mogu izvući veoma zanimljivi zaključci. Jedan od nama zanimljivih podataka je svakako i odnos broja članova nekih stranka u odnosu na broj osvojenih glasova. U tom kontekstu potpuno je pogrešan zaključak nekih medija po kojima su umirovljenici bojkotirali umirovljeničke stranke jer su najviše svojih glasova dali HDZ-u i SDP-u, manji broj dio DP-u i još nekim listama. Kada zbrojimo sve glasove umirovljenika koje su dali svim navedenim strankama – listama uz izlaznost od 20% dolazimo do ukupnog zbroja od 170 000 glasova umirovljenika koji su u najvećem broju sami članovi navedenih stranaka.

Milijun umirovljenika dakle uopće nije izašlo na izbore za EU parlament a za to je mnogo razloga, a jedan od njih je od samih umirovljenika i taj da mnogi naprosto nisu ni znali da se 09. lipnja održavaju neki izbori, posebno ne njima važni. Umirovljenici su 17. travnja uz izlaznost od 70% pokazali svoje pravo raspoloženje prema umirovljeničkim strankama što je referentna točka od koje treba krenuti svaka ozbiljna analiza o ponašanju umirovljenika na izborima bilo u travnju ili u lipnju. U travnju su na izborima uz članove stranaka sudjelovali u velikom broju i birači, a na izborima u lipnju uglavnom članovi stranaka, stoga se u tom svjetlu trebaju sagledavati i izborni rezultati dviju umirovljeničkih lista.

HSU se stalno hvali sa 480 ustrojstvenih oblika – organizacija koje broje desetine tisuća članova i cca 200 mandata u predstavničkim tijelima JLS diljem Hrvatske. U tom kontekstu dobivenih 5200 glasova koje su dobili na izborima za EU parlament za HSU treba značiti pravu katastrofu jer im glas očito nije dala ni petina njihovih članova. Sa druge pak strane koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU koja je na EU izborima dobila tek nešto manje od HSU-a odnosno 4300 glasova što je nekoliko puta više od broja članova koje imaju, u kontekstu strukture birača koji su izašli na izbore za EU zapravo izvrstan rezultat. 

Jasno je da 40700 glasova koje je koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU   dobila na parlamentarnim izborima 17. travnja može lako i brzo prerasti u puno veći broj što potvrđuje ravnomjerna disperzija glasova po cijeloj Hrvatskoj na izborima za EU parlament. Umirovljenici su nam na posljednjim izborima dali nekoliko, za našu koaliciju, veoma važnih odgovora koji su nam bili potrebni da bi razradili strategiju za naše buduće djelovanje, jer ne zaboravimo, slijede novi izborni izazovi u kojima ne namjeravamo biti publika veća akteri.

Umirovljenici, pridružite nam se, na dobrom smo putu da zajedničkim snagama pobijedimo siromaštvo....  

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)

Lista 24. za Umirovljenike i one koji će to jednog dana biti.... Umirovljenici, radnici, studenti ... (opširnije)