Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

STRANKA UMIROVLJENIKA (SU)

BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO (BUZ)

DEMOKRATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA (DSU)

Izlazimo u svih 10 izbornih jedinica sa svojim listama u koaliciji sa stotinama tisuća osiromašenih umirovljenika od kojih tražimo podršku kako bi udruženi pobijedili rastuće siromaštvo koje svakim danom pogađa sve više naših sugrađana. 

Našim temeljnim paketom prijedloga ćemo realizirati povećanje mirovina koje bi sa sadašnjih cca 42% u prosječnoj plaći (cca 500 €) podigli na 60% prosječne plaće odnosno 700 €.

Za navedeno treba provesti novi izračun mirovina  za sve na bazi 75 – 80% prosječne plaće kroz 10 najboljih godina, povećati  AVM na 20 € za svaku godinu radnog staža što osigurava najnižu mirovinu od 820 € za puni staž (41/60-65), te ukinuti penalizaciju nakon 65. godine života. Uz navedeno vršiti će se usklađivanje mirovina  100%  sa inflacijom odnosno rastom plaća i cijena…

Ovim prijedlogom se „radničke“ mirovine za cca 750 tisuća umirovljenika odmah podižu u prosjeku za cca 200 € svaki mjesec. Za realizirati naše prijedloge potrebno je izdvojiti dodatnih 1,5 milijardi €  u proračunu koji se rekordno puni što znači da je za realizaciju potrebna samo politička volja odnosno odluka.  Jedini jamac da će se predloženo i realizirati je dovoljan broj naših ruku u Hrvatskom saboru. Zato radi boljeg statusa za umirovljenike koalicija  UMIROVLJENICI ZAJEDNO traži podršku od 310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, od 200 tisuća trenutno penaliziranih umirovljenika i od 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama uključujući i onih 100-injak tisuća koji su ostvarili pravo na dio mirovine preminulog partnera.

Podići ćemo pravo na nasljeđivanje 50% mirovine preminulog partnera i povećati cenzus na 1,5 prosječnih plaća odnosno na 1800 eur kako bi riješili problem za gotovo 15-ak tisuća osoba koje radi cenzusa ne mogu naslijediti dio mirovine preminulog partnera u cijelosti.

Ono što posebno želim istaknuti je da će Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO  svoje prijedlog provesti već na prvoj radnoj sjednici Hrvatskog sabora nakon izbora, a to  će značiti veće „radničke“ mirovine odmah u prosjeku za 200 €.

NA OVOM LINKU MOŽETE POGLEDATI REPORTAŽU HTV-A

 

 

 

HRVATSKI RADIO 17.05.2024. EU izbori 2024.   predstavljanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU   EUROPSKI IZBORI ... (opširnije)

Hrvatska mora puno više ulagati u smještajne kapacitete za starije i nemoćne Prema Programu stabilnosti Republike ... (opširnije)

Zašto 95% umirovljenika birajući isto očekuje promjene? Kod velikog broja birača u Hrvatskoj, posebno umirovljenika sa ... (opširnije)

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, ... (opširnije)

Sretan i blagoslovljen Uskrs U ime Umirovljenici zajedno – Političke platforme želimo vam najiskrenije čestitati Uskrs ... (opširnije)

9. lipnja je prilika da se ispravi greška učinjena 17. travnja, iskoristimo je! Umirovljenici  su 17. ... (opširnije)

Program „UMIROVLJENICI ZA EUROPU“   Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu? Zastupljenost UMIROVLJENICI ... (opširnije)

1. Svibanj, Međunarodni praznik rada   Svima onima koji su nekada imali svoje radno mjesto Svima ... (opširnije)

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika? Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno ... (opširnije)

Peticija SUH-a ili još jedna PR predstava Jasne Petrović...  Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sa po njihovim ... (opširnije)