Umirovljenicima nije dobro i nikakva statistika to ne može promijeniti

Umirovljenicima nije dobro i nikakva statistika to ne može promijeniti

Kako nas je oporba svojim djetinjastim ponašanjem onemogućila da poslušamo tako smo naknadno čitajući Godišnje izvješće o radu Vlade koje je podnio predsjednik Andrej Plenković mogli čuti kako iako potpuno nesvjesni živimo u državi u kojoj poradi općeg zadovoljstva očito teče med i mlijeko. 

Nas je iz podnesenog izvješća naravno zanimalo stanje u koje su nakon svih mjera i promjena dovedeni umirovljenici pa smo tako od premijera čuli da je za umirovljenike urađeno toliko toga dobrog da bi se slobodno prethodne godinu ili dvije mogle proglasiti godinama čudesa. Redao je tako predsjednik Vlade statističke podatke iz kojih se može zaključiti kako je umirovljenicima nikada bolje, kao i da svi koji tvrde suprotno ili iznose neke drugačije podatke naprosto lažu odnosno šire dezinformacije.

Ono što predsjednik zaboravlja ili o čemu očito ne vodi dovoljno računa je da nitko nije demantirao razne statističke podatke kojima nas već tjednima bombardiraju, kako on tako i razni „predstavnici“ umirovljenika, i po čijim je statistikama čak i zec postao mesožder, jer znate, zec jede kupus, a mi radije meso, no statistički i mi i zec jedemo sarmu. Tako je i sa statističkim brojkama u svezi prosječnih mirovina jer po predsjedniku Vlade prosječna mirovina iznosi čak 548 , i u odnosu na prosječnu plaću čini 47,1% . Kako se konstantno manipulira sa podacima koji se koriste u raznim statistikama mi ćemo navesti samo nekoliko podataka koji u trenu ruše sve što Vlade i njegovi trabanti već tjednima tvrde… 

Nesporna je činjenica da korisnika starosne mirovine, starosne mirovine dugogodišnjih umirovljenika, starosne mirovine preveden sa invalidskih, prijevremena starosne umirovljenike, prijevremene starosne umirovljenike zbog stečaja poslodavca, invalidske mirovine, obiteljske mirovine, bez mirovina po posebnim propisima imamo 1,13 milijuna umirovljenika sa prosječnom mirovinom od 449 . Navedeni podaci su nakon posljednjeg usklađivanja mirovina koje nikakva statistika ne može uljepšati, a ta statistika jasno kaže da je prosječna mirovina za okruglih 100 manje od onoga što premijer tvrdi…. 

Na kraju, koliko je i kome uopće važno jeli udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći  36, 39, 44 ili 47,1% ako usprkos svim rekordnim povećanjima i usklađivanjima imamo više od pola milijuna umirovljenika sa mirovinama koje su ispod linije siromaštva. Koga uopće zanimaju razne statistike ako i dalje imamo 700 tisuća umirovljenike sa 30 ili 40 godina staža i mirovinama nižim od 500 , 200 tisuća umirovljenika sa doživotno penaliziranom mirovinom, 200 tisuća obiteljskih mirovina koje su niže od 400 …..

Ono što umirovljenici umjesto statističkih uljepšavanja trebaju i što plebiscitarno u anketama podržavaju, pa i onoj koju je proveo specijaliziran portal za umirovljenike, je prijedlog koji je ponudila Platforma Umirovljenici zajedno. To je zahtjev za ponovnim izračunom mirovina na bazi 75-80% neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i AVM-om od 18,5 (sa usklađenjem) što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 .

U Zagrebu, 25.10.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)