HSU umjesto povećanja mirovina umirovljenicima nudi pučke kuhinje

HSU umjesto povećanja mirovina umirovljenicima nudi pučke kuhinje

 

Jeli moguće u HSU ne znaju da je već dulje vrijeme, dobrim dijelom zahvaljujući i njihovoj velikoj brzi, dakako i SUH-a i MUH-a, upravo umirovljenička populacija najčešći korisnik pučkih kuhinja, i da su već odavno nadvladali nelagodu ili stid što nakon nerijetko i punog radnog staža moraju poput najvećih siromaha čekati u redu za jedan topli obrok.

U nedostatku ozbiljnog programa za umirovljenike HSU je nedavno ponudio kao genijalno rješenje da se mirovine povećaju za 10% kroz naredne 4 godine što je, nedvojbeno je jasno, put u drastično realno smanjenje mirovina. I kada smo već pomislili da je to bio vrhunac inventivnosti ili bolje kazati gluposti HSU nas je, vjerujemo kao i stotine tisuća umirovljenika diljem Lijepe naše,  uspio ponovo iznenaditi novim „genijalnijim“ prijedlogom. HSU zapravo nudi segregaciju i poniženje po kojoj bi se umirovljenicima do prosječne mirovine, dakle za njih cca 750 tisuća, omogućilo da se uz državnu subvenciju hrane u, budimo jasni pa kažimo „pučkim kuhinjama“, pa ma koliko se oni trudili nazvati ih restoranima…..

HSU svojim prijedlogom bez  iskazivanja empatije stigmatizira 750 tisuća umirovljenika koji nakon 30, 35, ili 40 godina radnog vijeka, ne svojim krivnjom, imaju mirovinu ispod linije siromaštva. Umirovljenicima koji zbog malih mirovina doslovno preživljavaju u sve težem siromaštvu ponuditi „pučku kuhinju“ umjesto osigurati zasluženu mirovinu koja omogućava pristojan život je uvreda za sve umirovljenike, ali i za zdrav razum.

Veselko Gabričević koji je na čelu HSU-a stigao svrgnuvši Silavana Hrelju je već pokazao spremnost na sve samo kako bi se dočepao saborskog mandata, ali da će otići ovoliko daleko sa političkom trgovinom i ponižavanjem umirovljenika je nešto što mora izazvati nelagodu i kod njegovog članstva od kojih su mnogi sa mirovinama ispod linije siromaštva.  

Umirovljenici zbog sebe i narednih generacija umirovljenika koji su pošteno radili i odradili svoje, ne smiju prihvatiti status socijalnih slučajeva, niti ih itko ima pravo tako tretirati, najmanje HSU, koji sebe naziva umirovljeničkom strankom. Svima treba samo pošteno zarađena mirovina za koju su mnogi zakinuti nepoštenom formulom za izračun i manjkavim usklađivanjem u odnosu na rast prosječnih plaća, inflacije i troškova života.

Oni koji uistinu žele pomoći da se riješi problem rastućeg siromaštva podržat će prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno za novi izračun mirovina i to za sve umirovljenike na bazi 75-80% neto plaće kroz najboljih ili posljednjih 10 godina, uz zaštitnu aktualnu vrijednost mirovina (AVM) po godini radnog staža od 17 EUR. To znači da za puni radni staž 41/60-65 minimalna mirovina iznosi 697 EUR. Uz navedeno se podrazumijeva i ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života. Ovaj prijedlog jedino je rješenje koje čuva dostojanstvo umirovljenika i čini ih ravnopravnim građanima. Sve drugo ih je pretvorilo ili pretvara u građane drugog reda.

U Zagrebu, 10.10.2023.UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Horvat je pozvala ljude, kako je rekla, s političkim nervom da se stranci priključe, bili stari ili ... (opširnije)

https://www.youtube.com/watch?v=tzq_5F3o9XQ&list=RDCMUCal-aAsgdFogW3SQy54UQ3w&start_radio=1 Trebaju li plaće ministrima rasti 60 do 80 posto, dok će istovremeno uz usklađenje mirovine ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/mirovine/u-iscekivanju-uskladivanja-udio-mirovine-u-placi-stagnira-na-40-posto/   Više od 267.000 hrvatskih umirovljenika mjesečno preživljava s oko 366 eura. Udio njihove prosječne ... (opširnije)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyDX3u534lqnWL7nrwhxSjfrYpVo9rQdN   Dogodio se još jedan u nizu slučajeva smrtnog stradavanja korisnika privatnih domova za starije ... (opširnije)

Milanović: Neću šutke gledati nepravdu koju trpe umirovljenici 20.07.2024. Zadnja izmjena 14:50 Autor: V.G./HRT/Hina   Zoran ... (opširnije)

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)