SUH i MUH sve manje zastupaju interese umirovljenika…

SUH i MUH sve manje zastupaju interese umirovljenika…

Kada smo prošlu godinu od SUH-a i MUH-a dobili javnu podršku za programsku suradnju bili smo uvjereni da je bila iskrena, ali stvarnost kaže da nije. Kako svaka neiskrenost prije ili kasnije izađe na vidjelo tako je vremenom bivalo sve očitije da je podrška navedenih udruga  bila sa figom, a njihovo djelovanje sve izraženije postajalo suprotno interesima umirovljenika.

Maske su pale, a SUH i MUH pokazali svoje pravo lice, ono koje je zaslužno i za sadašnje nikada lošije materijalno stanje umirovljenika. Pitamo se zašto su odjednom Jasni Petrović (SUH) naši prijedlozi koje je javno podržala, kojima se efikasno rješava rastuće siromaštvo umirovljenika, sada „nerazumljivi i neprovedivi za razliku od rješenja koje su ponudile neke druge stranke“. Bilo bi zanimljivo čuti što to osobi prosječne inteligencije i obrazovanja nije jasno oko prijedloga za novi izračun mirovine za sve umirovljenike na bazi 75-80% neto plaće kroz najboljih 10 godina uz zaštitni AVM od 17 EUR za svaku godinu radnog staža, te uz navedeno ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Prijedlog „nije jasan“ samo onima koji na neriješenom problemu siromaštva umirovljenika žele parazitirati što je dulje moguće, i to isključivo kako bi sačuvali svoje profitabilne pozicije dobivene za „sluganstvo“.

Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe (NV) predsjedava Višnja Fortuna (MUH), prije nje Jasna Petrović (SUH) stoga javno pitamo: Kako je moguće da na dnevnom redu, ne neke već svake sjednice NV, i to kao prva točka dnevnog reda, ne bude povećanje mirovina, i tako sve dok se problem ne riješi? Kako je moguće da je važnije bilo što drugo od problema koji muči preko 750 tisuća umirovljenika sa mirovinom koja je uz  ili ispod linije siromaštva? Nije li bezobrazluk i uvredljivo za zdrav razum uvjeravati umirovljenike da im je nikada bolje, a već u slijedećoj rečenici se hvaliti sa čak 6. paketom pomoći u proteklih dvije godine? Čemu paketi pomoći ako je umirovljenicima toliko dobro?

Ne preže se ni od laži kojima se umirovljenike želi uvjeriti da je najveći problem ukidanje penalizacije za njih 210 tisuća, a ne problem malih mirovina koji se uz navedenih 210 tisuća umirovljenika tiče i još 600 tisuća njih sa malim mirovinama. Dok Umirovljenici zajedno žele svojim prijedlogom ispraviti nepravde za više od 750 tisuća umirovljenika kojima bi se sa sadašnjih 350 – 450 EUR novim izračunom mirovina trebala povećati za 100 – 250, 300 ili više EUR, dotle SUH i MUH nude „šarene bombone“ kojima se ništa krucijalno ne rješava.   

Budući SUH i MUH ističu da su posljednjih 20-ak godina skoro pa jedini predstavnici umirovljenika onda im mora biti jasno da je to i priznanje da su najodgovorniji zato što je mirovina sa 75% prosječne plaće pala na 36%, a oni se čak i hvale svojim „postignućima“. Već i članstvo SUH-a i MUH-a uviđa da sa ovakvim ponašanjem vodstva umjesto faktora rješenja postaju sve veći problem. Jasna Petrović SUH i Višnja Fortuna MUH su se umjesto jačanja suradnje sa umirovljeničkim udrugama i umirovljeničkim strankama po svemu do sada viđenom odlučile voditi osobnim interesima podredivši se potpuno politici resornog ministra što je u suprotnosti sa interesima 1,2 milijuna umirovljenika, posebno za 750 tisuća sa mirovinama ispod linije siromaštva.

Samo o podršci umirovljenika će ovisiti hoće li i dalje živjeti u siromaštvu ili podržavajući naše prijedloge konačno moći živjeti od svoje zaslužene mirovine…..

U Zagrebu, 08.10.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)