Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina...

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina...

Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje cijena za 30 artikala gledamo u prvom redu kao jedan vješto pripremljen PR potez kojim Vlada želi pokazati svoju veliku brigu za dobrobit građana. Kako je svaka pomoć potrebitima uvijek dobro došla tako u navedenom kontekstu gledamo i na najavljeno zamrzavanje cijena. Ono što Vlada nije uzela u obzir je činjenica da bi mnoge cijene ionako padale bez ikakve intervencije budući završetkom turističke sezone svake godine dolazi do naglog pada potražnje, a samim time i snižavanja cijena.  

Već prvi uvid u neke trenutne cijene pokazuju nesklad između zamrznutih cijena i stvarnog stanja na tržištu jer su neki od 30 artikala već jeftiniji od „zamrznute“ cijene. Primjećujemo i da je navedeni iznos koji će se „uštedjeti“ neprimjeren jer se radi o pojedinim proizvodima u različitim količinama, a k tome neki proizvodi koje smo uspoređivali mogu se pronaći po nižim cijenama čak i u redovnoj prodaji, posebno tijekom akcijskih ponuda. Navedeni podatak ukazuje na to da postoji prostor za dodatna sniženja odnosno da bi se mogu postići još znatno veće koristi za građane.

Naravno da je svaka pomoć uvijek dobro došla, pa tako i najavljeno zamrzavanje cijena, posebno kada se radi o zamrzavanju cijene električne energije i plina za kućanstvo, no smatramo da građanima u potrebi nije dovoljno samo zamrzavanje cijene. Građanima, posebno umirovljenicima je ključno osigurati novčanu pomoć, ali ciljano, tako da raspoloživi novac dobiju oni kojima je uistinu potreban. Navedeno znači da se mora uzeti u obzir prihodovni i imovinski cenzusu kako bi se izbjeglo davanje pomoći i onima kojima pomoć nije potrebna.

Za 750 tisuća umirovljenika zamrzavanje cijena kao i paket mjera pomoći znače samo privremenu „vatrogasnu“ mjeru koja ni u kom slučaju ne predstavlja rješenje za male mirovine. Vlada bi pokazala da je ozbiljno krenula u obračun sa rastućim siromaštvom umirovljenika tek kada bi uradila novi izračun mirovina za sve umirovljenike. Po prijedlogu Umirovljenici zajedno to bi bilo na bazi 75 -80%  neto plaće u 10 najboljih godina uz AVM od 17 EUR, odnosno uz najmanju mirovinu od 697 EUR za 41/60-65. Uz navedeno tražimo ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina, te Zakonom obvezujuću isplatu 13. mirovine, uskrsnice i božićnice umirovljenicima svake godine.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma će nastaviti davati svoj doprinos u političkoj borbi protiv siromaštva građana, posebno umirovljenika, stoga ćemo sa velikom pozornošću pratiti sveukupne efekte zamrzavanja cijena kao i najavljena pojeftinjenja nekih velikih trgovačkih lanaca. Podsjećamo javnost da mogući poziv građanima na bojkot pojedinih trgovačkih lanaca nije isključen kao jedna od mogućih akcija prema onima koji i dalje budu bezrazložno dizali svoje cijene.  

U Zagrebu, 17.09.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)

Lazar Grujić: 'Priča o 13. mirovini je kao priča o stablu umjesto o šumi' Autor: Božena ... (opširnije)