Prenosimo iz Glasa Slavonije

Objavljeno: 14.4.2011

Ne tako davno umirovljenička opcija bila je relevantan, aktivan politički čimbenik, kako na nacionalnoj tako i lokalnoj razini. Danas? Gradski projekt podjele uskrsnica prolazi bez ijednog komentara.

Nestanak umirovljenika s lokalne političke scene poklapa se s raskolom u HSU. Napustio ih je i dotadašnji lider Ivan Jakobljević (prešao u Stranku umirovljenika), uz kojega su se u javnosti vezali svi bitni stranački uspjesi, a njegov nasljednik Ištvan Harangozo nije se uspio nametnuti kao politički lider. Aktivnosti HSU-a gotovo su zamrle; nema “presica”, reakcija, projekata... S druge strane, Jakobljevićev SU još se rjeđe pojavljuje u javnosti. Danas, zapravo, jedino njegov vijećnički mandat koliko-toliko održava umirovljeničku opciju na političkom životu u Osijeku. “HSU se okrenuo od umirovljenika prema političkim opcijama koje nemaju socijalni senzibilitet.

Mi, SU i Blok umirovljenici zajedno, ne vjerujemo ni HDZ-u, ni SDP-u, ni ostalim strankama koje u proteklih 20 godina nisu za umirovljenike napravile ništa”, kaže Jakobljević. Ne štedi ni gradsku upravu, koju naziva socijalno neosjetljivom. Dodaje kako HSU-om više ne upravljaju umirovljenici, a govoreći o njihovoj šutnji o pitanju rada gradske uprave kaže: utopili su se u HNS. “Pravi šef osječkog HSU-a je Ivan Vrdoljak”, dodaje te ističe kako HSU, od kada su ga on i suradnici napustili, nije predstavio ni jedan novi projekt. “Mi nemamo vlastite prostorije ni novca za konferencije u Hotelu Osijek. Stoga radimo tiho, po sistemu od kuće do kuće”, kaže Jakobljević. Umirovljenička politička opcija, zaključuje, nije zatvorena priča, potrošen je samo - HSU.

“HSU je preozbiljna stranka, naš strateški partner na nacionalnoj i lokalnoj razini, a suradnjom smo iznimno zadovoljni. Uostalom, ja sam premlad da bi me netko titulirao njihovim čelnikom”, uzvraća Ivan Vrdoljak.


Ištvan Harangozo, predsjednik osječkog HSU-a, otklanja Jakobljevićeva prozivanja. “Nije istina da smo se 'utopili' u HNS ili da nam je šef Vrdoljak, odnosno da smo 'potrošeni'. HSU je itekako aktivan, što dokazuje i nedavno osnivanje ambulante za palijativnu skrb, koja će uskoro prerasti u centar”, kaže. Priznaje ipak da im je broj članova prepolovljen od raskola s Jakobljevićem. “Prije smo imali oko 1.200 članova, a sada šestotinjak. No, samo manji dio je prešao u SU, a neki su i umrli. No, do konca godine imat ćemo ponovno oko 1.000 članova”, kaže. (T.L.)

Mario MIHALJEVIĆ

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)