Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava…

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava…

Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe (NV) ostavila je na kraju gorak okus svima koji su očekivali konkretne prijedloge ili rješenja kojim bi se umirovljenike konačno počelo izvlačiti iz sve dubljeg ponora siromaštva u koji ih svaki dan sve više upada.

Ne možemo vjerovati da u fokusu NV kao najvažnije pitanje nije bilo traženje žurnog rješenja kako obzirom na rast prihoda proračuna izdvojiti cca 2 (dvije) milijarde EUR koliko je zapravo potrebno da bi se ostvario prijedlog Vlade za dostizanje prosječne mirovine od 50 – 60% prosječne plaće. Umjesto prethodno navedenog i od životne važnosti za dvije trećine umirovljenika u fokus se bez ikakve potrebe, izuzev skretanja pozornosti, guraju priče o smanjenju ulaznih i izlaznih naknada, ili smanjenju naknada za upravljanje II mirovinskim stupom, dodacima ili povećanjima jednokratne isplate sa 15 na 20% itd.

Gurati priču o II mirovinskom stupu koji se već odavno pokazao potpuno neefikasnim i za umirovljenike „štetnim“ je zapravo bježanje od pravog problema, razloga radi čega je prije 12 godina i osnovano Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Uloga NV je da se kao savjetodavno tijelo pri Vladi beskompromisno zalaže za bolji standard i prava umirovljenika, a ne da se bilo kome dodvorava ili služi za ostvarivanje bilo čijih osobnih interesa. Ovakvim radom NV gubi povjerenje umirovljenika koji se na žalost još jednom imaju pravo osjećati izigranima.

Najava ministra Piletića kako je formirana radna skupina sa zadatkom propitivanja cjelokupnog mirovinskog sustava je samo dodatna potvrda da u ministarstvu lutaju i da zapravo nemaju nikakva rješenja kojim bi ne samo riješili problem rastućeg siromaštva, već ni kako bi ga barem ublažili. U tom smislu Umirovljenici zajedno Politička platforma izražava zadovoljstvo i poštovanje prema postupcima predstavnika SUH koji su se kroz izjave same predsjednice SUH-a nakon sjednice NV praktično ogradili od „rada i rezultata“ iste.

Ništa dalje od forsiranja priče o II mirovinskom stupu nije ni priča o 13. mirovini koja se nudi kao lijepo umotani poklon kojim se zapravo ništa ne rješava, a k tome i sve više sliči na priču o Yetiju, svi o 13. mirovini već dugo pričaju ali je nitko nije vidio!?.. a kada će? .. ne zna se!?

Izražavamo nezadovoljstvo i veoma nejasnom izjavom predsjedavajuće NV koja gotovo u „fusnoti“ spominje kako se razgovaralo i o usklađivanju mirovina, i modelima kojima bi se dostiglo da mirovina bude 50% prosječne plaće, no ni riječi o tome kojim to modelima ili financijskim okviru je bilo riječi, ako je uopće bilo išta konkretnog.

Bilo kako bilo sada očekujemo odgovor predsjednice MUH-a o pozivu na prosvjed jer je prije sjednice NV bila rezolutna sa: ili će biti 13. mirovina ili će biti prosvjed!?.. a 13. mirovina je kako smo već naveli i dalje poput Yetija….

U Zagrebu, 05.09.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

HRVATSKI RADIO 17.05.2024. EU izbori 2024.   predstavljanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU   EUROPSKI IZBORI ... (opširnije)

Hrvatska mora puno više ulagati u smještajne kapacitete za starije i nemoćne Prema Programu stabilnosti Republike ... (opširnije)

Zašto 95% umirovljenika birajući isto očekuje promjene? Kod velikog broja birača u Hrvatskoj, posebno umirovljenika sa ... (opširnije)

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, ... (opširnije)

Sretan i blagoslovljen Uskrs U ime Umirovljenici zajedno – Političke platforme želimo vam najiskrenije čestitati Uskrs ... (opširnije)

9. lipnja je prilika da se ispravi greška učinjena 17. travnja, iskoristimo je! Umirovljenici  su 17. ... (opširnije)

Program „UMIROVLJENICI ZA EUROPU“   Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu? Zastupljenost UMIROVLJENICI ... (opširnije)

1. Svibanj, Međunarodni praznik rada   Svima onima koji su nekada imali svoje radno mjesto Svima ... (opširnije)

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika? Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno ... (opširnije)

Peticija SUH-a ili još jedna PR predstava Jasne Petrović...  Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sa po njihovim ... (opširnije)