Jeli pametni telefon jedino što je pametno u nekim institucijama?

Analiza platforme Umirovljenici zajedno jasno ukazuje da aktualni sustav usklađivanja mirovina kao ni moguća 13. mirovina nije put ka realnom podizanju vrijednosti mirovine. Niz aktera i institucija koje se bave umirovljeničkom problematikom umjesto traženja rješenja za gorući problem rastućeg siromaštva uporno biježe od konkretnih prijedloga stvarajući dojam da je je kod više njih pametni telefon jedino što je pametno.

Posljednje usklađivanje mirovina u uvjetima velike inflacije, uz veliki rast cijena radi čega je svima „kruh“ sa 1 EUR poskupio na 2, jednostavno nije rast mirovina već usklađenje kako i ime govori. Svima koji se zalažu da se ovo usklađenje provode u istom postotku umjesto u istom iznosu poručujemo da ulože malo više intelektualnog napora kako bi shvatili razliku između rasta mirovina i njihovog usklađivanja.

Umirovljenici zajedno poručuju im da upravo njihovo nerazumijevanje izaziva bijes kod sve više umirovljenika jer logika postotnog povećanja, umjesto istog iznosa prema svima rezultira produbljivanjem neusklađenosti s rastom plaća svima u društvu. Štoviše postojeći model usklađivanja dodatno srozava vrijednost malih mirovina prema velikim mirovinama.

Umirovljenim saborskim zastupnicima, ustavnim sucima, akademicima itd. novim rekordnim usklađivanjem od 8,42% će na „skromnu mirovinu“ leći dodatnih cca 130 EUR, a svima sa prosječnom mirovinom tek 35 EUR usprkos činjenici da je svima  „kruh“ skuplji za potpuno isti iznos a ne isti postotak. Iskrivljenom logikom se pokušava uvjeriti javnost da je za isti iznos radi povećanja cijena svima pravedna nadoknada kroz isti postotak mada se i laiku jasno da to nije točno. Ako se usprkos svim povećanjima, usklađivanjima, paketima pomoći i mjerama sve više umirovljenika i dalje sve dublje tone u siromaštvo onda je jasno da se radi o sustavnoj grešci koja se mora što prije ispraviti.

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe (NV) je za sutra (ponedjeljak) najavilo „povijesnu“ sjednicu koja će ovisno o zaključcima dati odgovor na pitanje hoće li SUH pozvati umirovljenike na prosvjed. Kako Umirovljenici zajedno nisu uključeni u rad NV usprkos činjenici da su upravo sadašnji čelnici „Platforme“ (SU, BUZ, DSU) inicijatori i suosnivači NV kao savjetodavnog tijela Vlade osnovanog još 2010., tako nam preostaje sačekati zaključke i vidjeti kako dalje….

Počne li se priča o 13. mirovini prikazivati kao neki veliki napredak u rješavanju rastućeg siromaštva umirovljenika, onda će biti jasno da se radi o predstavi za javnost, distrakciji! To bi značilo bježanje od konkretnih rješenja i ozbiljne rasprave o prijedlozima za povećanje mirovina koje smo (Umirovljenici zajedno) javno iznijeli. i koji kako vidimo kroz slične ili istovjetne prijedloge nailaze za sve veću potporu, pa i kod nekih „velikih“ stranaka. Treba biti jasno da podržavamo uvođenje 13. mirovine, no isto tako treba biti jasno da to i slični PR prijedlozi nisu niti mogu biti rješenje za rastuće siromaštvo umirovljenika.

Podsjećamo da je povećanje mirovina na 50 – 60% prosječne plaće zacrtano i u programu Vlade HDZ-a za mandat 2020/24. stoga u ovom trenutku svu pažnju treba usmjeriti upravo na traženju rješenja za navedeno povećanje mirovina jer je to trenutno najveći problem za većinu umirovljenika.

U Zagrebu, 03.09.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)