Grujić o jedinom rješenju za izlazak umirovljenika iz siromaštva, te bojkotu pohlepnih trgovačkih lanaca

Grujić o jedinom rješenju za izlazak umirovljenika iz siromaštva, te bojkotu pohlepnih trgovačkih lanaca

Objavio: Hrvatska danas

Lazar Grujić, koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama iz Umirovljenika zajedno govorio je o bojkotu trgovačkih lanaca, rješenju za izlazak iz siromaštva umirovljenika, kao i političkom organiziranju te skupine.

Što se skriva iza projekta tzv. 13- te mirovine? Je to zavaravanje umirovljenika od strane Vlade?

Paket pomoći kao i 13 -ta mirovina dobro su došli svakom umirovljeniku posebno onima koji su u nevolji i siromaštvu.
Nažalost to ne može biti rješenje za rastuće siromaštvo.

Jedino rješenje za izlazak velikog broja umirovljenika iz zone siromaštva je novi izračun osnovice za mirovine koji se treba odnositi na sve umirovljenike.

To znači 70-75% netto plaće u 10 najboljih godina uz zaštitni AVM os 15-17 eura, minimalan iznos za svaku godinu staža.
Ovaj prijedlog znači da za 41 godinu staža sa 60 ili 65 godina života mirovina ne može biti manja od 615 do 695 eura.To podrazumjeva ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina. Upravo to je ono što je HDZ zagovarao u svom predizbornom programu za razdoblje 2020.god – 2024.god.

Tko bi o tome s Vladom trebao pregovarati?

S Vladom legitimno pravo o zahtjevima i pravima umirovljenika imaju socijalni partneri i umirovljenički sindikati i udruge. Trebalo bi biti jasno da o povećanju mirovina i poboljšanju statusa umirovljenika ne može biti govora bez jasne političke odluke koju donosi Vlada, bilo sadašnja ili buduća.

Naime ključne pregovore trebaju sa vladom voditi umirovljeničke stranke i stranačke opcije. Sukus svega je da umirovljenici moraju biti politički organizirani oko jedne platforme koja će nakon izbora moći ravnopravno parirati sa strankom ili strankama koje će činiti novu ili staru Vladu.

Zašto inzistirate na bojkotu trgovačkih lanaca koji su bezobrazno dizali cijene i rušili standard svih građana Hrvatske? Vlada očito nije imala odgovor za takav scenarij

Zadnji istup potpredsjednika Vlade Butkovića koji govori da će Vlada nakon ljeta analizirati i eventualno sankcionirati one trgovce ili poduzetnike koji su nepotrebno dizali cijene tijekom turističke sezone još jednom potvrđuje da nije imala da nije imala odgovarajuće mehanizme za takav scenarij.

Zato apeliramo i iniciramo na svijest i odgovornost građana koji prije svega sami uz pomoć civilnih udruga i političkih stranaka mogu reagirati na pohlepu trgovaca te se organizirati i bojkotirati one trgovačke lance koji su zadnjih mjeseci rušili standard građana Hrvatske.

Takvih primjera imamo u svijetu, u tržišnoj ekonomiji kada su građani izbjegavali “pohlepne trgovačke lance” nakon čega je uslijedilo snižavanje cijena.

Građani moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti a ne uvijek očekivati da im netko drugi tj. država servira ono za što se sami moraju izboriti.

 

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)