Grujić o jedinom rješenju za izlazak umirovljenika iz siromaštva, te bojkotu pohlepnih trgovačkih lanaca

Grujić o jedinom rješenju za izlazak umirovljenika iz siromaštva, te bojkotu pohlepnih trgovačkih lanaca

Objavio: Hrvatska danas

Lazar Grujić, koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama iz Umirovljenika zajedno govorio je o bojkotu trgovačkih lanaca, rješenju za izlazak iz siromaštva umirovljenika, kao i političkom organiziranju te skupine.

Što se skriva iza projekta tzv. 13- te mirovine? Je to zavaravanje umirovljenika od strane Vlade?

Paket pomoći kao i 13 -ta mirovina dobro su došli svakom umirovljeniku posebno onima koji su u nevolji i siromaštvu.
Nažalost to ne može biti rješenje za rastuće siromaštvo.

Jedino rješenje za izlazak velikog broja umirovljenika iz zone siromaštva je novi izračun osnovice za mirovine koji se treba odnositi na sve umirovljenike.

To znači 70-75% netto plaće u 10 najboljih godina uz zaštitni AVM os 15-17 eura, minimalan iznos za svaku godinu staža.
Ovaj prijedlog znači da za 41 godinu staža sa 60 ili 65 godina života mirovina ne može biti manja od 615 do 695 eura.To podrazumjeva ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina. Upravo to je ono što je HDZ zagovarao u svom predizbornom programu za razdoblje 2020.god – 2024.god.

Tko bi o tome s Vladom trebao pregovarati?

S Vladom legitimno pravo o zahtjevima i pravima umirovljenika imaju socijalni partneri i umirovljenički sindikati i udruge. Trebalo bi biti jasno da o povećanju mirovina i poboljšanju statusa umirovljenika ne može biti govora bez jasne političke odluke koju donosi Vlada, bilo sadašnja ili buduća.

Naime ključne pregovore trebaju sa vladom voditi umirovljeničke stranke i stranačke opcije. Sukus svega je da umirovljenici moraju biti politički organizirani oko jedne platforme koja će nakon izbora moći ravnopravno parirati sa strankom ili strankama koje će činiti novu ili staru Vladu.

Zašto inzistirate na bojkotu trgovačkih lanaca koji su bezobrazno dizali cijene i rušili standard svih građana Hrvatske? Vlada očito nije imala odgovor za takav scenarij

Zadnji istup potpredsjednika Vlade Butkovića koji govori da će Vlada nakon ljeta analizirati i eventualno sankcionirati one trgovce ili poduzetnike koji su nepotrebno dizali cijene tijekom turističke sezone još jednom potvrđuje da nije imala da nije imala odgovarajuće mehanizme za takav scenarij.

Zato apeliramo i iniciramo na svijest i odgovornost građana koji prije svega sami uz pomoć civilnih udruga i političkih stranaka mogu reagirati na pohlepu trgovaca te se organizirati i bojkotirati one trgovačke lance koji su zadnjih mjeseci rušili standard građana Hrvatske.

Takvih primjera imamo u svijetu, u tržišnoj ekonomiji kada su građani izbjegavali “pohlepne trgovačke lance” nakon čega je uslijedilo snižavanje cijena.

Građani moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti a ne uvijek očekivati da im netko drugi tj. država servira ono za što se sami moraju izboriti.

 

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)