Koordinator Umirovljenici zajedno Lazar Grujić komentira za TV Z1

Koordinator Umirovljenici zajedno Lazar Grujić komentira za TV Z1

Koordinator Umirovljenici zajedno političke platforme gospodin Lazar Grujić komentirao je za TV Z1 najnovije usklađivanje mirovina naglašavajući da usprkos rekordnom usklađivanju nikada do sada nije bilo većeg siromaštva umirovljenika. 

Rješenje je jedino u značajnom podizanju mirovina na način da se izvrši novi izračun osnovice  mirovina za sve i to na bazi 75-80% neto plaće u najboljih 10 godina za 41/60-65 uz zaštitni i AVM 15 – 17 EUR, što znači da za 41/60-65 (staž - godine života) mirovina ne može biti manja od 615 EUR odnosno sada već uz AVM od 17 EUR  i 695 EUR.

Uporište za povećanje mirovina, kao i drugih prava uz primjenu nove formule za izračun osnovice mirovina se temelji na trenutno relativno malom udjelu mirovina u odnosu na BDP Hrvatske. Udio naših mirovina u BDP-u Hrvatske je na razini 10,2% dočim je u velikom broju članica EU-a taj udio od 12 do 15%. Mi kroz naše prijedloge tražimo od Vlade da se udio mirovina u BDP-u Hrvatske poveća na 12 – 13% odnosno na korektnih 12,5% što je nominalno 1,5 – 2 milijarde EUR na godišnjoj razini.

Navedeno povećanje mase za mirovine je kada malo bolje pogledate zapravo u visini samo jednog paketa mjera Vlade što još više snaži opravdanost naših prijedloga kojima se zapravo iz siromaštva izvlači velika većina umirovljenika koji su sada sa mirovinama ispod linije siromaštva.

Naš prijedlog se zapravo potpuno poklapa i sa programom aktualne Vlade RH za razdoblje 2020. – 2024. po kojem je sveukupne mirovine sa startnih cca 39% trebalo podići na razinu od 50 – 60% prosječne plaće.

VIDEO PRILOG CIJELOG RAZGOVORA POGLEDAJTE NA OVOM LINKU

 

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)