Nitko nema ekskluzivno pravo na zastupanje umirovljenika…

Nitko nema ekskluzivno pravo na zastupanje umirovljenika…

Kada se u javnom prostoru sa problemima umirovljenika intenzivno počnu baviti razni politolozi, analitičari i drugi stručnjaci i „stručnjaci“ koju umjesto promoviranja stavova same struke pokušavaju kreirati javno mnijenje onda je sasvim jasno da predizborna kampanja već hvata puni zamah. Ništa novoga, jer je 1,2 milijuna umirovljenika kao potencijalnih birača svim strankama uvijek bio i te kako važan birački bazen.

Umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske, i najugroženija su skupina, radi čega se sve češće nalaze na dnevnom redu većine političkih opcija. Kako se približava super izborna 2024. godina tako je u javnom prostoru sve više onih koji nameću razne istine o umirovljenicima,  umirovljeničkim strankama i njihovim čelnicima, u prvom redu kako bi ih pridobili za sebe odnosno svoje političke opcije. U tim pregovorima koji su na žalosti često i klasična politička trgovina koja se odvija iza zatvorenih vrata daleko od očiju i ušiju javnosti se kod nekih „predstavnika umirovljenika“ nerijetko znaju dogoditi i kopernikanski obrati u odnosu na već ranije javno iznesene prijedloge ili zahtjeve koje su uputili Vladi.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma je obznanila svojih 12 točaka programa, baš kao i SUH-MUH svojih 9 i HSU svojih 11 točaka programa. Bez obzira na neke različitosti u programima Umirovljenici zajedno su jasnog stava da ih u interesu umirovljenika trebamo što prije međusobno (MUH, SUH, HSU i UMIROVLJENICI ZAJEDNO) raspraviti i u konačnici prema Vladi izaći sa usuglašenim zajedničkim prijedlozima umjesto da svatko gura svoje. Sa čuđenjem gledamo kako su neki od predlagača već sada radikalno smanjili svoje zahtjeve prema Vladi a da za tako nešto nema nikakvog racionalnog objašnjenja.

Umirovljenici zajedno ne žele da se u budućim pregovorima sa Vladom ponovi slučaj brzo i lagano pristajanje na minimalne ponude Vlade kao što se već dogodilo prilikom izmjene Zakona o obiteljskim mirovinama kada su „pregovarači“ praktično već na prvom radnom sastanku neobjašnjivom lakoćom pristali na samo 20% mirovine preminulog partnera.  Vlada je političko tijelo koje donosi političke odluke što znači da sa Vladom trebaju pregovarati politički predstavnici umirovljenika. Vlada uz političke predstavnike može razgovarati i sa svim zainteresiranim socijalnim partnerima poput sindikata itd. Nitko sa umirovljeničke pozicije nema ekskluzivno pravo na zastupanje umirovljenika, posebno ne prema Vladi kao političkom tijelu, niti to itko može biti bez zajedničkog dogovora.

Umirovljenici zajedno upozoravaju na činjenicu da usprkos rekordnim usklađivanjima i povećanjima prosječna mirovina nikada nije bila niža u odnosu na prosječnu plaću. Rješenje nije u promjenama kroz 5 ili 10 godina ili eventualnoj 13. mirovini jer se takvim promjenama mirovina nikada neće niti može približiti 50% prosječne plaće. Uspješna borba protiv siromaštva umirovljenika podrazumijeva značajan porast mirovina sada i odmah što se može realizirati jedino kroz ozbiljne mjere koje je Platforma Umirovljenici zajedno predložila uz čvrstu argumentaciju, stoga smo spremni boriti se svim demokratskim sredstvima kako bi u interesu umirovljenika zacrtane ciljeve i ostvarili.

U Zagrebu, 27.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)