Rekordnim usklađivanjem mirovina do nove nepravde prema umirovljenicima

Rekordnim usklađivanjem mirovina do nove nepravde prema umirovljenicima

Nakon što je DZS objavio najnovije podatke o prosječnoj bruto plaći i inflaciji za lipanj konačno je poznato i kako će najnovije usklađivanje mirovina biti 8,42%, što je kako u Vladi tvrde rekordno usklađivanje. Potvrđujući navedeno kažemo da će to biti i još jedna rekordna nepravda prema umirovljenicima jer se istim postotkom usklađivanja prema svim umirovljenicima stvaraju samo još veće razlike odnosno nepravde.

Ako netko radi inflacije odnosno poskupljenja, posebno hrane i kućnih potrepština, za isto mora potrošiti 100 EUR više u odnosu na prošlu godinu onda nije pravedno da se umjesto povećanja od 100 EUR ili istog iznosa svima, dakle za onoliko za koliko su cijene potrošačke košarice porasle, ide sa istim postotkom prema svima, dakle i onima sa mirovinom od 400 EUR kao i onima sa 1500 EUR.

Sa ovakvim usklađivanjem svi oni sa malim mirovinama će još više tonuti u siromaštvo, a oni sa visokim mirovinama čak i „profitirati“ jer će za njih povećanje mirovina biti veće od rasta cijena njihove „košarice“. Dakle svi koji će za hranu trošiti 100 EUR više no do sada će radi usklađivanja dobiti 33 EUR ako im je mirovina bila npr. 400 EUR, a oni sa mirovinom od 1000 EUR će dobiti cca 84 EUR. U oba slučaja usklađenje ne prati rast inflacije odnosno rast cijena radi čega realne mirovine i jesu konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moči, a isto tako je i u odnosu na plaće koje rastu brže i više od mirovina.

Podsjećamo Vladu, kao i one koji su do sada u ime umirovljenika bili „politički pregovarači“ sa njom da sa ovakvim usklađivanjima mirovina treba prestati jer se navedenom praksom samo povećava broj umirovljenika koji padaju ispod linije siromaštva, a mirovine umjesto obećanog rasta na 50 – 60% u prosječne plaće sve brže klize prema 30%.

Borba protiv siromaštva se ne može dobiti usklađivanjima koji već siromašne umirovljenike čine samo još siromašnijima, a „bogate“ samo još bogatijima. Uz nužnu promjenu formule za usklađivanje mirovina i pravedniju distribuciju sredstava, kao i neophodnost novog izračuna mirovina koje smo Vladi predložili za sve umirovljenike po potpuno novoj formuli na bazi 75-80% neto plaće u najboljih 10 godina i AVM 15 – 17 EUR, što znači da za 41/60-65 mirovina ne može biti manja od 615 EUR, nužno je okrenuti se nekim aktivnostima i prema onima koji neopravdanim podizanjem cijena pumpaju inflaciju….

Trgovački lanci, posebno oni koji dizanjem cijena pumpaju inflaciju ostvarujući enormnu dobit, trebali bi što prije početi spuštati svoje cijene kako im se pohlepa ne bi obila o glavu, jer mi Umirovljenici zajedno već ozbiljno sa nekim udrugama razmatramo mogućnost da se za neke od pohlepnih trgovačkih lanaca organizira bojkot korištenja.

Zagrebu, 23.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Špika: Više od 700.000 ljudi ima mirovinu koja je ispod linije siromaštva 22.09.2023. Autor: V.G./Studio 4/HRT ... (opširnije)

Upućen poziv umirovljenicima da nam se pridruže u nedjelju 01. listopada na Međunarodni dan starijih osoba ... (opširnije)

SUH i MUH najavljivali prosvjede umirovljenika sa figom u džepu!? Kako se prije ili kasnije svatko ... (opširnije)

Zamrzavanjem cijena se ne može i neće riješiti problem malih mirovina... Mi Umirovljenici zajedno na zamrzavanje ... (opširnije)

Umirovljenicima pomoć od 60 do 160 EUR dobro dođe ali ništa ne rješava… Svaka pomoć dobro ... (opširnije)

Špika: 'Umirovljenike ne zanimaju rješenja koja će biti za 4, 8 ili 14 godina' Iako se ... (opširnije)

Zar je štrik oko vrata najbolje što SDP može ponuditi umirovljenicima? Da su političke stranke spremne ... (opširnije)

Ukidanjem prireza uz ostavljanje mogućnosti da JLS unutar dopuštenih okvira povećaju porez na dohodak neće se ... (opširnije)

Kako do većih mirovina? “Priča o 13. mirovini je priča o Jetiju!” Milivoj Špika, predsjednik Bloka ... (opširnije)

Umirovljenici još jednom ostali kratkih rukava… Pompozno najavljivana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe ... (opširnije)