Predstavljamo 12 točaka programa UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Predstavljamo 12 točaka programa UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Nakon nedavno održanog team building u Samoboru sa intenzivnim radom nastavila je koordinacija za programsku suradnju koju čine predstavnici 8 umirovljeničkih stranaka na čelu sa SU, BUZ i DSU, koji od početka godine formalno djeluju pod zajedničkim imenom UMIROVLJENICI ZAJEDNO, i predstavnici Saveza umirovljeničkih zajednica udruga SUZA koju čini 140 umirovljeničkih udruga iz cijele Hrvatske.

Koordinacija za programsku suradnju je analizirajući programske odrednice prethodno usvojene potpisivanjem Sporazuma o programskoj suradnji između Umirovljenici zajedno i  SUZA izdvojila 12 najvažnijih programskih točaka koje su prethodnih nekoliko mjeseci većim dijelom predstavljani javnosti kroz priopćenja, tiskovne konferencije, intervjue, tv emisije i druga raspoloživa - dostupna sredstva javne komunikacije.

Kako se bližimo super izbornoj 2024. godini tako u interesu javnosti, prvenstveno umirovljenika i onih koji će to jednoga dana biti, predstavljamo u kratkim crtama 12 najvažnijih točaka programa UMIROVLJENICI ZAJEDNO koje će mo u narednom periodu opetovano predstavljati i pojašnjavati svima zainteresiranima...

Predstavljamo 12 najvažnijih programskih odrednica Platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO kojima u borbi protiv siromaštva, posebno umirovljenika, od Vlade RH tražimo:

 1. Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75 - 80% neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina. Uz navedeno kao dio isto prijedloga tražimo povećanje AVM na minimalno 15 – 17 EUR što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.
 1. Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja.
 1. Da se redovito usklađivanje mirovina radi kvartalno na bazi parametara rasta cijena i plaća uz primjenu 100% povoljnijeg faktora
 1. Da se u Zakonu o obiteljskim mirovinama pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27% na 50 – 60% uz podizanje limita na 1,5 prosječne plaće.
 1. Da se poveća stopa doprinosa za I mirovinski stup i detaljno analizira problem efikasnosti II mirovinskog stupa uz poduzimanje mjera za otklanjanje istih.
 1. Da se uvede određivanje minimalne cijene satnice rada za pojedine djelatnosti i zanimanja i na navedenim parametrima određuje (najmanja) bruto plaća
 1. Da se odmah krene sa ugradnjom dizala u višekatne stambene zgrade bez dizala
 1. Da se Uredbom ili Zakonom uredi obveza redovite isplate božićnice, uskrsnice i 13. mirovine.
 1. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe.
 1. Da se tijekom studiranja po nekom od modela već primijenjenih u članicama EU omogući ostvarivanje prava na radni staž, najdulje u okviru roka redovnog studija
 1. Da se odmah ukine institut dosmrtnog uzdržavanja odnosno mogućnost sklapanja navedenih ugovora
 1. Da se omogući veća programska zastupljenost u javnim medijima odnosno HRT-a, da se konačno krene sa izgradnjom domova za umirovljenike i smještajnih jedinica, da se omogući bolja medicinska skrb (posebno palijativna), da se osigura besplatan javni gradski i prigradski prijevoz, da se omoguće jeftiniji lijekovi, da se sve mirovine po posebnim propisima u cijelosti izdvoje i financiraju iz posebne stavke proračuna RH…

U Zagrebu, 08.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)