Hrvatska treba povećati stopu doprinosa za I a ne za II mirovinski stup…

Hrvatska treba povećati stopu doprinosa za I a ne za II mirovinski stup…

Umirovljenici zajedno predlažu Vladi odbacivanje sve glasnijih razmišljanja za povećanje stope doprinosa za II mirovinski stup već da se što prije za 1 – 2% poveća izdvajanje za I mirovinski stup, što bi u slijedećih nekoliko godinama trebalo povećati sa sadašnjih 15%  do ukupnih 20% ili još više. Treba imati na umu da je Hrvatska u skupini zapadnoeuropskih zemalja sa najmanjim ukupnim stopama doprinosa za mirovine što se radi moguće neodrživosti mirovinskog sustava mora žurno mijenjati.

Umirovljenici zajedno (SU, BUZ, DSU) predlažu Vladi povećanje izdvajanja za I mirovinski stup uz redefiniranje statusa II stupa koji nije polučio najavljene efekte. Za II stup je dovoljno kazati da se preko 80% svih koji odlaze u mirovinu odlučuje za prijenos sredstava u I stup a tek manji dio ostaje i u II stupu, i to uglavnom radi mogućnosti povlačenja 15% gotovine koja im u većini slučajeva služi za pokrivanje minusa na osobnim računima. Kada ne bi bilo mogućnosti povlačenja gotovine samo bi rijetki prilikom umirovljenja ostali u II stupu što samo po sebi sugerira kako se sa II stupom nešto  treba uraditi, i to doslovno odmah.

Budući već imamo cijene roba i usluga na razini EU tako ne vidimo opravdane razloge radi kojih u Hrvatskoj ne bi trebali imati europske plaće i mirovine. Ako je minimalna plaća, minimalna mirovina, cijena sata rada, kao i još puno toga isključivo posljedica političke volje i u potpunoj nadležnosti Vlade odnosno Hrvatskog sabora, onda je logičan zaključak kako je i siromaštvo posljedica političkih odluka ili volje a ne financijskih nemogućnosti države.

Umirovljenici zajedno uz najveće umirovljeničke udruge MUH-a i SUH-a, kao i radnički sindikati, dijeli mišljenje kako je iscrpljen prostor za povećanje neoporezivog dijela plaće stoga je jedino rješenje u povećanju bruto plaća koje se treba uraditi kroz povećanje minimalne cijene satnice rada koje su u Hrvatskoj među trima najmanjima u EU. Hrvatska će ove godine za mirovine isplati cca 6,5 milijardi EUR s tim će uplate u oba stupa iznositi 4,3 milijarde EUR-a što znači da će se 2,2 milijarde EUR se pokriti drugim prihodima proračuna. 

Izdvajanjem mirovina po posebnim propisima koje čine 25% ili cca 1,65 milijardi EUR dolazimo do „samo“ 0,55 milijardi EUR koji nedostaje da bi se čak i uz važeće stope doprinosa uplatama pokrile isplate svih preostalih mirovina. Ako su u nizu zemalja EU koje imaju znatno veće prosječne mirovine od Hrvatske i ukupne stope doprinosa za mirovine veće poput npr. 24,4 u Sloveniji, Francuskoj 27,8% ili Italiji čak 33% onda nema zapreke da se stope doprinosa za mirovine uz povećanje bruto plaća povećaju i u Hrvatskoj.

Povećanjem bruto plaća kroz povećanje cijene satnice rada, uz povećanje stope doprinosa za I mirovinski stup i resetiranjem II stupa, se otvora prostor i za značajan rast mirovina što su u javno iznesenim zahtjevima već najavile sve relevantne umirovljeničke udruge i stranke.

U Zagrebu, 02.08.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika - Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)