Kako do većih mirovina za milijun umirovljenika

Kako do većih mirovina za milijun umirovljenika

 

U emisiji Studio 4 sa voditeljicom Anitom Hrstić Milivoj Špika pojasnio je u nekoliko minuta (6) prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno za povećanje mirovina.

Kako se ljudi masovno javljaju tlefonom ili e-mail porukama žaleći se na male mirovine koje su im rješenjima HZMO stizali posljednjih mjeseci, a radi se mahom o mirovinama 380 – 450 EUR nakon punog radnog staža od 41 godine i 60 – 65 godina života, ali uz prethodne prosječne ili male plaće, tako smo uzeli jedan od primjera tih mirovina i objasnili što bi se sa tom mirovinom dogodilo ako se obračuna po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno, po prijedlogu SUH-a i MUH-a, te na kraju i kolika bi iznosila mirovina da se obračuna po prijedlogu HSU-a.

U kratko Platforma Umirovljenici zajedno predlažu obračun mirovina za sve po novoj formuli odnosno an bazi 75 -80% neto plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina (najboljih 10 godina) uz zaštitu od 15 EUR az AVM u slučaju da je to povoljniji izračun. Dakako da podržavamo i isplatu 13. mirovine.

SUH – MUH predlaže povećanje mirovina od 10%  plus 13. mirovinu.

HSU predlaže 10% povećanja kroz 4 godine (2,5% svake godine) plus 13. mirovina.

Uzeli smo primjer mirovine od 400 EUR uz puni radni staž od 41 godine i 60 – 65 godina života.

Po prijedlogu novog izračuna mirovina Platforme Umirovljenici zajedno za ovaj primjer je povoljniji izračun na bazi AVM-a od 15 EUR po godini radnog staža što znači da bi nova startna mirovina „slijedeći“ mjesec nakon novog obračuna bila:

615,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 51,25 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

od 666,25 EUR

Po prijedlogu SUH – MUH bi se na 400 EUR dodalo 10% što bi slijedeći mjesec značilo startnu mirovinu od:

440,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 36,66 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

od 476,66 EUR

Po prijedlogu HSU-a bi se na 400 EUR dodalo 2,5% godišnjeg povećanja što bi ukupno bilo:

410,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 34,10 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

Od 444,10 EUR

Moramo napomenuti da bi prijedlog SUH – MUH bio veoma blizu prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno, ali uz uvjet da se radi o povećanju ukupne novčane mase za mirovine od 10% plus 13. mirovina što bi u masi bilo dodatnih cca 10% odnosno ukupno povećanje mase mirovina od cca 20%, i naravno, sve uz novu formulu za izračun osnovice mirovine umjesto jednakog postotka svima.

HSU će vjerujem vrlo brzo revidirati svoj prijedlog jer je sa 2,5% ponuđenog povećanja na godinu uistinu premalo za ozbiljan prijedlog…

VIDEO POJAŠNJENJA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/p4JdPq1Ggss" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

https://www.youtube.com/watch?v=p4JdPq1Ggss

HRVATSKI RADIO 17.05.2024. EU izbori 2024. &nbsp; predstavljanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU &nbsp; EUROPSKI IZBORI ... (opširnije)

Hrvatska mora puno više ulagati u smještajne kapacitete za starije i nemoćne Prema Programu stabilnosti Republike ... (opširnije)

Zašto 95% umirovljenika birajući isto očekuje promjene? Kod velikog broja birača u Hrvatskoj, posebno umirovljenika sa ... (opširnije)

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, ... (opširnije)

Sretan i blagoslovljen Uskrs U ime Umirovljenici zajedno &ndash; Političke platforme želimo vam najiskrenije čestitati Uskrs ... (opširnije)

9. lipnja je prilika da se ispravi greška učinjena 17. travnja, iskoristimo je! Umirovljenici &nbsp;su 17. ... (opširnije)

Program &bdquo;UMIROVLJENICI ZA EUROPU&ldquo; &nbsp; Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu? Zastupljenost UMIROVLJENICI ... (opširnije)

1. Svibanj, Međunarodni praznik rada &nbsp; Svima onima koji su nekada imali svoje radno mjesto Svima ... (opširnije)

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika? Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno ... (opširnije)

Peticija SUH-a ili još jedna PR predstava Jasne Petrović...&nbsp; Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sa po njihovim ... (opširnije)