Kako do većih mirovina za milijun umirovljenika

Kako do većih mirovina za milijun umirovljenika

 

U emisiji Studio 4 sa voditeljicom Anitom Hrstić Milivoj Špika pojasnio je u nekoliko minuta (6) prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno za povećanje mirovina.

Kako se ljudi masovno javljaju tlefonom ili e-mail porukama žaleći se na male mirovine koje su im rješenjima HZMO stizali posljednjih mjeseci, a radi se mahom o mirovinama 380 – 450 EUR nakon punog radnog staža od 41 godine i 60 – 65 godina života, ali uz prethodne prosječne ili male plaće, tako smo uzeli jedan od primjera tih mirovina i objasnili što bi se sa tom mirovinom dogodilo ako se obračuna po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno, po prijedlogu SUH-a i MUH-a, te na kraju i kolika bi iznosila mirovina da se obračuna po prijedlogu HSU-a.

U kratko Platforma Umirovljenici zajedno predlažu obračun mirovina za sve po novoj formuli odnosno an bazi 75 -80% neto plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina (najboljih 10 godina) uz zaštitu od 15 EUR az AVM u slučaju da je to povoljniji izračun. Dakako da podržavamo i isplatu 13. mirovine.

SUH – MUH predlaže povećanje mirovina od 10%  plus 13. mirovinu.

HSU predlaže 10% povećanja kroz 4 godine (2,5% svake godine) plus 13. mirovina.

Uzeli smo primjer mirovine od 400 EUR uz puni radni staž od 41 godine i 60 – 65 godina života.

Po prijedlogu novog izračuna mirovina Platforme Umirovljenici zajedno za ovaj primjer je povoljniji izračun na bazi AVM-a od 15 EUR po godini radnog staža što znači da bi nova startna mirovina „slijedeći“ mjesec nakon novog obračuna bila:

615,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 51,25 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

od 666,25 EUR

Po prijedlogu SUH – MUH bi se na 400 EUR dodalo 10% što bi slijedeći mjesec značilo startnu mirovinu od:

440,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 36,66 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

od 476,66 EUR

Po prijedlogu HSU-a bi se na 400 EUR dodalo 2,5% godišnjeg povećanja što bi ukupno bilo:

410,00 EUR plus 1/12 od trinaeste mirovine odnosno plus 34,10 EUR ako se trinaesta mirovina rasporedi na 12 mjeseci što bi ukupno dalo prosječnu mjesečnu mirovinu

Od 444,10 EUR

Moramo napomenuti da bi prijedlog SUH – MUH bio veoma blizu prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno, ali uz uvjet da se radi o povećanju ukupne novčane mase za mirovine od 10% plus 13. mirovina što bi u masi bilo dodatnih cca 10% odnosno ukupno povećanje mase mirovina od cca 20%, i naravno, sve uz novu formulu za izračun osnovice mirovine umjesto jednakog postotka svima.

HSU će vjerujem vrlo brzo revidirati svoj prijedlog jer je sa 2,5% ponuđenog povećanja na godinu uistinu premalo za ozbiljan prijedlog…

VIDEO POJAŠNJENJA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/p4JdPq1Ggss" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

https://www.youtube.com/watch?v=p4JdPq1Ggss

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno &ndash; Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno &ndash; Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli &bdquo;Glas umirovljenika&ldquo; privatiziran i u funkciji difamiranja? &nbsp; Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli &bdquo;predstavnici&ldquo; umirovljenika poručuju im kako &bdquo;Nije sve u mirovini&ldquo; &nbsp; Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

&bdquo;Pudlice i poltroni&ldquo; punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike &nbsp; Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!? &nbsp; Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga&hellip; Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima &nbsp; U mandatu ove Vlade ... (opširnije)