Umirovljenici zajedno – Politička platforma na Team buildingu

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na Team buildingu

U organizaciji i domaćinstvu Stranke umirovljenika u Izletištu Dumić kod Samobora okupljeni na prvom stranačkom Team buildingu članovi platforme Umirovljenici iz cijele Hrvatske zajedno su u radnom dijelu susreta usuglasili planove za borbu za mirovinsku reformu, prije svega za novu formulu izračuna osnovice mirovine, na bazi 75 – 80% od neto plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina.

Zajedničkom je Deklaracijom usvojeno da je cilj svih ciljeva osjetno povećanje mirovina, na način da najmanja mirovinu bude 615 EUR - za 41 godinu staža i 60-65 godina života, temeljem aktualne vrijednosti mirovine (AVM) koja treba biti u visini od najmanje 15 eura umjesto od 01. siječnja 2023. važećih 10,86 EUR. Uz prethodno navedeno nastavlja se i borba za ukidanjem doživotne penalizacije, a sve zajedno će zahtijevati povećanje udjela mirovina u BDP-u sa sadašnjih 10,2% na 12,5%.

U programu rada bila je i artikulacija ciljeva i sadržaja prosvjeda protiv siromaštva, planiranog za listopad, te još nizu drugih aktualnih tema.

Platforma Umirovljenici zajedno je u manje od godinu dana, od osnutka udruživanjem SU, BUZ, DSU i još pet manjih stranaka, postala vodeća umirovljenička opcija, a konkretni prijedlozi za poboljšavanje standarda umirovljenika i izlaska iz zone siromaštva sve većeg postotka umirovljenika nailaze na medijsku podršku i masovno odobravanje građana, posebno preko društvenih mreža i medijskih anketa,  i to svih građana, a ne samo onih treće životne dobi.

Koordinatori Platforme Lazar Grujić i Milivoj Špika su sudionike team buildinga, pristiglih iz svih krajeva Lijepe naše, detaljno upoznali sa svim aktivnostima i planovima i programima, te su usvojeni ciljevi s početka ove Deklaracije.

Kroz argumentiranu je diskusiju utvrđeno da bi umirovljenicima koji su za punu starosnu mirovinu ostvarili  350 – 450 eura mirovine, ona uz AVM od minimalno 15 eura, porasla na najmanje 615 eura, što bi za sve njih značio trenutni izlazak iz zone siromaštva.

Važno je napomenuti da se prijedlozi platforme Umirovljenici zajedno ne odnose samo na nove umirovljenike već i na sve postojeće, čime se žele ispraviti sve do sada učinjene nepravde nanesene mnogim umirovljenicima, a koje su nastajale svakom promjenom Zakona o mirovinskom osiguranju, posebno jer su se one primjenjivale samo na nove umirovljenike.

Ispravljanje nepravdi - svih za sve

Mi okupljeni pod snažnim motom Umirovljenici zajedno izborit ćemo se da općeprihvaćen bude stav da je moralno neprihvatljivo da jednom učinjene nepravde budu ispravljane činjenjem novih nepravdi, već ispravljanjem svih i za sve. Za tu borbu moramo steći parlamentarni status, a ostvarit ćemo ga na možemo samo na parlamentarnim izborima. Kako? Voljom umirovljenika, zaposlenih pred mirovinom, ali i mladih razočaranih u političke elite koji sve više prepoznaju da se sa setom zahtjeva prema Vladi RH borimo upravo i za njihovu bolju budućnost.

Stranački je team building iskorišten i za izvještavanje o Sporazumu o programskoj suradnji sa SUZA koja okuplja stotinjak umirovljeničkih udruga iz cijele Hrvatske te o sve boljoj suradnji sa dvije najpoznatije i najveće umirovljeničke udruge MUH i SUH, sa kojima je na nedavno održanom veoma uspješnom radnom sastanku dogovorena daljnja suradnja, prije svega o najavljenom listopadskom prosvjedu protiv siromaštva.

Prijedlozi SUH -a, MUH-a i nas u Umirovljenici zajedno visoko su kompatibilni i vode k istom cilju, iako postoje određene razlike u zahtjevima i metodologiji, ali svi oni vode postizanju konačnog i zajedničkog rezultata, povećanju mirovina.

Dotakli su se diskutanti i javno izrečenih zahtjeva do jučer parlamentarne umirovljeničke stranke, da mirovine treba povećati za 10% u slijedeće četiri godine, što je ocijenjeno “sramotnim i zaprepašćujućim” jer je taj prijedlog istovjetan prijedlogu za smanjenje mirovna za najmanje 15 – 20%.

Koordinatori Lazar Grujić i Milivoj Špika su informirali članstvo o sastanku sa resornim ministrom Marinom Piletićem, o dopisu Vladi RH s konkretnim prijedlozima i zahtjevima, te o ciljevima radnih sastanaka sa predstavnicima Vlade koji slijede.

Intenzivnim djelovanjem u javnom prostoru Umirovljenici zajedno su prepoznati u medijima, ali i u relevantnim anketama, te smo ušli među prvih 10 političkih stranaka što nam je dobar motiv za nastavak djelovanja. Stoga je veoma važno da se članovi na svim razinama svog djelovanja što više usklade sa zajedničkim programskim smjernicama prilikom svojih javnih istupa. U tom kontekstu je za sve članove pripremljen prigodni materijal koji u pisanom obliku obuhvaća najvažnije programske odrednice sa pojašnjenjima.  

Druženje u radnoj atmosferi je završeno ponovljenom porukom našim umirovljenicima, kao i svima onima na umirovljeničkoj sceni koji nam se još nisu pridružili, da to učine, što prije to bolje, jer je zajedništvo jamstvo uspjeha.

U Zagrebu, 15.07.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije 099 7383 669

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama 099 3384 553

 

NA OVOM LINKU MOŽETE PROČITATI OPŠIRNO IZVJEŠĆE

 

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)