Ili regres ili vaučeri: ‘Neće se umirovljenici buniti ako odu na more na teret proračuna’

Ili regres ili vaučeri: ‘Neće se umirovljenici buniti ako odu na more na teret proračuna’

Milan Dalmacija

Iz platforme Umirovljenici zajedno uputili su zahtjev Vladi da razmotri isplatu regresa kao u Sloveniji ili podjelu vaučera kao u Srbiji, kako bi financirala ljetovanje umirovljenicima na jadranskoj obali. Iz platforme poručuju kako je to samo prijelazno rješenje do ispunjenja njihova zahtjeva o minimalnim mirovinama od 615 eura i prosjeku od 900 do 1.000 eura.

 

U iščekivanju očitovanja Vlade o podizanju najniže mirovine za osobe u dobi od 65 godina koje su skupile 41 godinu staža na 615 eura te prosječne mirovine na 900 do 1.000 eura, o čemu je riječi bilo i u našem nedavnom podcastu, platforma Umirovljenici zajedno priredila je još jedan zahtjev, koji je ovog puta vezan uz ljetovanje umirovljenika.

Subvencioniranje kao prijelazno rješenje

 

Već ranije su zatražili smjenu ravnatelja HZMO-a Ivana Serdara zbog reklamne kampanje u kojoj umirovljenica tvrdi kako može otići na more, o čemu smo također pisali. Sad su, pak, odlučili preuzeti primjere iz susjednih zemalja, Slovenije i Srbije, te ih pretočiti u konkretan zahtjev koji će olakšati umirovljenicima odmor na domaćoj obali.

– Isplata regresa umirovljenicima ili podjela vaučera jedini je način da bi umirovljenici mogli otići na more ili u toplice, posebno onih dvije trećine od 1,2 milijuna umirovljenika čije su mirovine ispod ili neznatno iznad linije siromaštva. Svi odlaze ili razmišljaju o odlasku na ljetovanje, a ogromna većina umirovljenika, ako nemaju vikendicu, o ljetovanju zaista mogu samo razmišljati. Kada se ostvare naši zahtjevi tada će se možda moći malo novca uštedjeti ili odvojiti za skroman odmor, izlet, putovanje. Do tada je rješenje subvencioniranje, kao što to npr. za toplice za svakog svog stanovnika omogućuju neke zemlje, poručuju iz platforme Umirovljenici zajedno.

Stvaranje punog kruga

U Sloveniji su proteklog tjedna podijeljeni godišnji dodaci, dok je u Srbiji nedavno pokrenut treći krug podjele vaučera za subvencionirani odmor. Na dodatak u Sloveniji imaju pravo svi sa slovenskim mirovinama, makar živjeli i u inozemstvu, dok je u Srbiji mogućnost odlaska u toplice na državni račun iskoristilo 300.000 umirovljenika.

– Neće se, naravno, ni jedan umirovljenik pobuniti ako provede tjedan dana na moru na teret državnog proračuna, kojeg i sam uredno puni. Ne treba posebno naglašavati koliko je za turistički sektor, a time i za punjenje proračuna, važno popunjavanje kapaciteta izvan turističke sezone koja posljednjih desetak godina ima poboljšanu ponudu i traje sve dulje. Podjelom vaučera ili regresa domaćim umirovljenicima bi se uz privlačenje drugih vansezonskih gostiju mogao postići “puni krug” odnosno da Hrvatska kao turistička destinacija funkcionira 365 dana u godini, poručili su iz platforme, dodajući da očekuju od Vlade da njihov prijedlog ozbiljno razmotri.

HRVATSKI RADIO 17.05.2024. EU izbori 2024.   predstavljanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU   EUROPSKI IZBORI ... (opširnije)

Hrvatska mora puno više ulagati u smještajne kapacitete za starije i nemoćne Prema Programu stabilnosti Republike ... (opširnije)

Zašto 95% umirovljenika birajući isto očekuje promjene? Kod velikog broja birača u Hrvatskoj, posebno umirovljenika sa ... (opširnije)

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, ... (opširnije)

Sretan i blagoslovljen Uskrs U ime Umirovljenici zajedno – Političke platforme želimo vam najiskrenije čestitati Uskrs ... (opširnije)

9. lipnja je prilika da se ispravi greška učinjena 17. travnja, iskoristimo je! Umirovljenici  su 17. ... (opširnije)

Program „UMIROVLJENICI ZA EUROPU“   Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu? Zastupljenost UMIROVLJENICI ... (opširnije)

1. Svibanj, Međunarodni praznik rada   Svima onima koji su nekada imali svoje radno mjesto Svima ... (opširnije)

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika? Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno ... (opširnije)

Peticija SUH-a ili još jedna PR predstava Jasne Petrović...  Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sa po njihovim ... (opširnije)