Isplatiti umirovljenicima regres i/ili im podijeliti vaučere? Da, evo i zašto

Isplatiti umirovljenicima regres i/ili im podijeliti vaučere? Da, evo i zašto

U očekivanju realiziranja konkretnih zahtjeva platforme Umirovljenici zajedno, temeljem kojih će standard umirovljenika porasti iznad razine osnovnih egzistencijalnih potreba, od Vlade RH tražimo da se osmisli plan subvencioniranja odmora za građane treće životne dobi.

Isplata regresa umirovljenicima ili podjela vaučera jedini je način da bi umirovljenici mogli otići na more ili u toplice, posebno onih dvije trećine od 1,2 milijuna umirovljenika čije su mirovine ispod ili neznatno iznad linije siromaštva.

Svi odlaze ili razmišljaju o odlasku na ljetovanje, a ogromna većina umirovljenika, ako nemaju vikendicu, o ljetovanju zaista mogu samo razmišljati. Kada se ostvare naši zahtjevi da za 65 godina života i 41 godinu staža najniža mirovina budu 615 eura, a prosječna mirovina 75 posto iznosa prosječne plaće zaposlenih, odnosno između 900 i 1.000 eura, tada će se možda moći malo novca uštedjeti ili odvojiti za skroman odmor, izlet, putovanje. Do tada je rješenje subvencioniranje, kao što to npr. za toplice za svakog svog stanovnika omogućuju neke zemlje.

Političke elite kažu da smo demokratska država, i neovisna, i socijalna, i još svašta nešto, za otvoreno dodvoravanje umirovljenicima, kao najbrojnijoj skupini birača, moglo bi se još svašta čuti u ovo već očito predizborno vrijeme. Pozivamo Vladu da poput Vlada nekih zemalja EU ali i nekih u našem neposrednom okruženju umirovljenicima isplati regres ili da podijele vaučere za npr. tjedan dana boravka na moru, toplicama, gorju odnosno mnoštvu raznih destinacija za odmor širom Lijepe naše.

Neće se naravno ni jedan umirovljenik pobuniti ako provede tjedan dana na moru na teret državnog proračuna, kojeg i sam uredno puni, prije ili nakon turističke sezone, ljeti je ionako prevruće, a proljeće i jesen na moru mogu biti prava ugoda. U svibnju za kupanje najčešće nije prerano, baš kao što ni u listopadu uglavnom nije prekasno. Ne treba posebno naglašavati koliko je za turistički sektor, a time i za punjenje proračuna,  važno popunjavanje kapaciteta izvan turističke sezone koja posljednjih desetak godina ima poboljšanu ponudu i traje sve dulje. Podjelom vaučera ili regresa domaćim umirovljenicima bi se uz privlačenje drugih vansezonskih gostiju mogao postići „puni krug“ odnosno da Hrvatska kao turistička destinacija funkcionira 365 dana u godini.

Politička platforma – Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika SU, Blok umirovljenici zajedno BUZ, Demokratska stranka umirovljenika DSU) predlaže Vladi RH da navedeno uzme u ozbiljno razmatranje. Predloženim socijalno humanim potezom ili mjerom za domaće umirovljenike Hrvatska bi značajno profitirala u turističkom sektoru i popunila državni proračun.

U Zagrebu, 02.07.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije

Lazar Grujić – Koordinator za suradnju sa političkim strankama i udrugama

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)