Kako povećati najniže mirovine do razine cenzusa za jednokratni dodatak: Umirovljenici zajedno predstavili rješenje

Kako povećati najniže mirovine do razine cenzusa za jednokratni dodatak: Umirovljenici zajedno predstavili rješenje

Milan Dalmacija

Politička platforma Umirovljenici zajedno, koja okuplja osam stranaka i tri udruge na nacionalnoj razini Vladi je predložila podizanje udjela mirovina u BDP-u. Time bi se povećala i količina novca za mirovine, a uz povećanje aktualne vrijednosti mirovine i novu formulu usklađivanja, najniže bi mirovine stigle na razinu sadašnjeg gornjeg cenzusa za isplatu jednokratnog dodatka.

Niz reakcija, mahom negativnih, stigao je nakon nedavnog predstavljanja šestog kruga porezne reforme. Mnogi smatraju kako je zadiranje u mirovinski sustav, odnosno uvođenje olakšica poslodavcima za isplatu doprinosa slabije plaćenim radnicima na teret države pogubno u trenutku kad se iz proračuna za mirovine ionako izdvaja gotovo 40 posto sredstava mimo doprinosa.

Politička platforma Umirovljenici zajedno, koja okuplja osam umirovljeničkih stranaka i tri udruge na nacionalnoj razini smatra da je dobro popunjen proračun zbog inflacije prilika da se redistribucijom svojevrsnog viška popravi umirovljenički standard i ispravi nepravda prema umirovljenicima iz rada, čije su mirovine sve više ispod linije siromaštva.

– Ako su ukidanjem kriznog poreza praktično povećane sve mirovine po posebnim propisima za 10 posto, ako su se promptno povećale plaće svim državnim službenicima i namještenicima, liječnicima itd., onda je potpuno opravdano tražiti povećanje mirovina zarađenih radom, smatraju iz platforme Umirovljenici zajedno.

Povećanje novčane mase

Stoga Vladi predlažu povećanje novčane mase za mirovine, jer se za njih trenutno izdvaja 10,2 posto, dok je europski prosjek oko 15 posto. Platforma traži podizanje udjela mirovina u BDP-u na 12 ili 13 posto, što bi značilo povećanje novčane mase za mirovine za 20 ili čak 30 posto.

– Povećanjem mase sredstava za mirovine uz novu formulu za izračun osnovice mirovine koja po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno treba biti na bazi 75 – 80 posto prosječne plaće u posljednjih ili vezanih 10 godina bi se iz zone siromaštva doslovno preko noći izvukla velika većina od preko pola milijuna umirovljenika koji su trenutno s mirovinama ispod linije siromaštva. Predloženo povećanje udjela mirovina u BDP-u, uz novu formulu za izračun osnovice, bi omogućilo podizanje prosječne mirovine sa sadašnjih 37 posto na iznad 50 posto prosječne plaće što je Vlada obećala uraditi za umirovljenike još na početku aktualnog mandata, poručuju Umirovljenici zajedno.

Podrška radničkim sindikatima

Uz to, predlažu i povećanje aktualne vrijednosti mirovine (AVM) s 10,86 eura na 15 eura za svaku godinu staža, s ciljem zaštite svih onih koji su tijekom svog radnog vijeka imali niske plaće. Uz AVM od 15 eura i radnim stažem od 41 godine, najmanja bi moguća mirovina, prema njihovu izračunu, bila 615 eura, što je gotovo jednako trenutnom najvišem cenzusu za isplatu jednokratnog dodatka.

Iz platforme Umirovljenici zajedno dali su i podršku radničkim sindikatima u njihovoj borbi za veće plaće, jer će to u konačnici rezultirati većim mirovinama.

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)