Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost…

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako porezno rasterećenje koje će omogućiti veća primanja za zaposlenike pa tako i izmjene u poreznom sustavu koje je najavila Vlada. Posebno je dobra odluka da se ukida prirez čime se kroz dozvoljeno povećavanje poreza na dohodak otvara mogućnost JLS da se na neki način međusobno nameću pokazujući svoju sposobnost da budu racionalni u trošenju lokalnih proračuna ali isto tako i efikasni u prikupljanju sredstava. 

Ono što UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Političku platformu najviše zanima je ipak najavljena promjena koja će primjenom rezultirati smanjenim uplatama u mirovinski fond što nam kao predstavnicima umirovljenika nije drago jer se time umjesto smanjenja povećava razlika između prikupljenih i isplaćenih sredstava za mirovine što u budućnosti odnosno eventualnom promjenom vlasti za umirovljenike može imati veoma loše konotacije. Moramo si u ovom trenutku postaviti pitanje što bi se moglo dogoditi ako jednog dana neka druga vlast odluči da mirovine ovise trebaju ovisiti o visini uplata svakog pojedinca. Može li takva situacija nekome u budućnosti poslužiti za daljnje osiromašivanje ionako siromašnih umirovljenika

Svjesni smo da se manjak odnosno razlika između uplaćenog u mirovinski fond i isplaćenih mirovina i do sada konstantno nadoknađivao iz proračuna stoga smo kao predstavnici umirovljenika radije za povećanje stope doprinosa za mirovine čime bi se smanjila razlika, a izdvajanjem mirovina po posebnim propisima i povećanjem zaposlenosti u budućnosti i potpuno moguće i potpuno anulirala. Kako je poznato da mirovine u odnosu na BDP čine nekih 10,2% istog tako smo skloni razmišljanju prema kojem bi se ukupna masa mirovina na neki način mogla vezati za BDP ali tako da ukupna masa mirovina umjesto sadašnjih 10,2% bude 12,5% od ostvarenog BDP-a.  

Bilo kako bilo Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO smatra da je vrijeme za jednu sveobuhvatnu reformu mirovinskog sustava koja bi se provodila imajući u vidu prvenstveno interese sadašnjih i budućih umirovljenika, a to naravno podrazumijeva i interese radnika, a da bi se to postiglo neophodno je jedinstvo umirovljeničkih i radničkih predstavnika bez obzira na kojem polju djeluju.

Živimo u parlamentarnoj demokraciji stoga moramo biti svjesni da samo političkom snagom i u demokratskim sredstvima možemo određene stvari mijenjati. Umirovljenici mogu ostvariti onoliko svojih prava koliku snagu budu imali tamo gdje se donose političke odluke, a to je Hrvatski sabor.  Jasno je dakle da će promjene za umirovljenike ovisiti o tome koliku će snagu odnosno brojnost zastupnika u narednom sazivu Hrvatskog sabora imati Politička platforma – UMIROVLJENICI ZAJEDNO.

Umirovljenici moraju biti svjesni da sami odlučuju o svojoj sudbini…

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)