Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Foto: HTV / HRT

Platforma Umirovljenici zajedno, umirovljeničke udruge i reprezentativni sindikati osvrnuli su se na najavljene porezne reforme te prijedlog za korekciju doprinosa za prvi mirovinski stup. Posebno ih zabrinjava najava da bi se od sljedeće godine mogla smanjiti stopa doprinosa za prvi mirovinski stup s 15 na 13 posto.

 

- Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju "ispod stola", što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

- Čak i opravdanje vladajućih da će razliku "pokrpati" iz državnog proračuna, a radnik će dobiti neto više na ruke, ne znači ništa drugo nego još jedna u nizu potpora poslodavcima da ne moraju dizati plaće nego da umjesto toga, eto, država uskače. Nakon što uskače različitim potporama za zapošljavanje starih, mladih, osoba s invaliditetom i cijelog niza drugih kategorija, sada uskače i ovdje, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/umirovljenici-zabrinuti-zbog-nove-mirovinske-reforme-10758236

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)