Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Umirovljenici zabrinuti zbog mirovinske reforme

Foto: HTV / HRT

Platforma Umirovljenici zajedno, umirovljeničke udruge i reprezentativni sindikati osvrnuli su se na najavljene porezne reforme te prijedlog za korekciju doprinosa za prvi mirovinski stup. Posebno ih zabrinjava najava da bi se od sljedeće godine mogla smanjiti stopa doprinosa za prvi mirovinski stup s 15 na 13 posto.

 

- Povećavanje ili davanje različitih neoporezivih dodataka na plaće samo se kratkoročno pomaže zaposlenicima, ali dugoročno odmaže jer se tako stimuliraju poduzetnici koji sve više isplaćuju "ispod stola", što znači da je mirovinski fond na sve većem gubitku, a mirovine sve manje. To se vidi i iz činjenice da svake godine za isplatu mirovina nedostaje sve više sredstava koja se nadoknađuju iz drugih proračunskih prihoda, rekao je Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

- Čak i opravdanje vladajućih da će razliku "pokrpati" iz državnog proračuna, a radnik će dobiti neto više na ruke, ne znači ništa drugo nego još jedna u nizu potpora poslodavcima da ne moraju dizati plaće nego da umjesto toga, eto, država uskače. Nakon što uskače različitim potporama za zapošljavanje starih, mladih, osoba s invaliditetom i cijelog niza drugih kategorija, sada uskače i ovdje, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/umirovljenici-zabrinuti-zbog-nove-mirovinske-reforme-10758236

Umirovljenici ne žele biti „zadnja rupa na sviralu“… Umirovljenici zajedno – Politička platforama (Stranka umirovljenika, Blok ... (opširnije)

Jeli rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte? ZAGREB, 04. lipnja 2023.- Iako je ... (opširnije)

Otvoreno pismo predsjedniku RH gospodinu Zoranu Milanoviću Poštovani predsjedniče Zorane Milanoviću, Obraćamo vam se s otvorenim ... (opširnije)

Svima koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom   Čestitamo Dan državnosti!   Na dan 30.05. prije 33 ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma Tko je ili što je to UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma ... (opširnije)

U parlamentarnoj demokraciji većina donosi Zakone, zar ne… Kako demokracija nije savršen sustav tako i u ... (opširnije)

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost… UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako ... (opširnije)

Jesmo li kao društvo spremni za obračun sa „zloćudnim tumorom“? Već godinama se kroz svako istraživanje ... (opširnije)

Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno? Posljednjih tjedana svjedoci smo ... (opširnije)

Osnovana GO SU Novska Dana 24. 04. 2023 god održana je Osnivačka skupština Gradske organizacije SU ... (opširnije)