Povećati mirovine, dati ‟101. dodatak” po redu, isplatiti 13. mirovinu ili …

Povećati mirovine, dati 101. dodatak po redu, isplatiti 13. mirovinu ili …

Već odavno ni za koga nije nepoznanica da su umirovljenici najugroženija skupina građana u Hrvatskoj, kao i da umirovljenici po zadnjem popisu čine trećinu stanovništva Lijepe naše. Shodno navedenom jasno je i zašto se umirovljenička problematika tako često nađe u fokusu javnosti, posebno i sve učestalije u posljednje vrijeme obzirom na približavanje super izborne 2024. godine. Kroz protekla tri desetljeća svjedočili smo pravoj golgoti kroz koju su prošli naši umirovljenici kroz razne reforme i ‟reforme” mirovinskog sustava sa uvijek čvrstim obećanjima kako će umirovljenicima nakon baš te reforme biti bolje.

Usprkos svemu što se od sredine 90-ih odnosno nakon svih reformi događalo, želimo vjerovati i najboljim namjerama svih reformatora, možemo samo zaključiti kako je iz godine u godinu umirovljenicima sve lošije. Nije li shodno navedenom već odavno bilo vrijeme zapitati se što se to događa sa mirovinama ako svi znamo da se uz višekratne pomoći, isplatama raznih dodataka, redovitim usklađivanjima i rekordnim povećanjima mirovina sve svodi na činjenicu kako je na kraju svake godine sve više umirovljenika čija je mirovina ispod linije siromaštva.

Umirovljenici zajedno – politička platforma je stava da se u ovom slučaju radi o sistemskoj grešci koja se može ispraviti samo na jedan način, resetiranjem cijelog mirovinskog sustava koji bi omogućio novi početak (clean start). Ako već dulje vrijeme imamo sve veću razliku između uplata mirovinskih doprinosa u odnosu na ukupnu isplatu za mirovine onda je po našem mišljenju pogrešno tražiti rješenja kroz razne neoporezive isplate zaposlenicima umjesto povećanja neoporezivog dijela plaće. Izmišljanjem raznih osnova za neoporezive isplate se zapravo potiču oni koji zaposlenicima dio plaće daju ‟ispod stola” čime se nanosi velika šteta mirovinskom sustavu odnosno samom uposleniku kada ode u mirovinu.

I više je no očito da se sa svim dosadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju nije ozbiljnije ulazilo u srž problematike stoga se nije ni mogao kreirati mirovinski sustav koji podrazumijeva rješenja definirana kao pravedna i dugoročno održiva. Svi dosadašnji kao i budući, paketi mjera pomoći umirovljenicima, uključujući i najnoviji prijedlog SUH-a za isplatu 13. mirovine što Platforma svakako podržava, su u funkciji ublažavanja rastućih problema a ne sastavni dio nekog kvalitetnog i održivog rješenja.

Ono što se već dugo odgađa a prije ili kasnije mora doći kao glavna tema na pregovarački stol svih zainteresiranih čimbenika je potpuno nova formula za izračun osnovice mirovina. Sadašnja formula uz konstantna linearna povećanja mirovina su na žalost u funkciji stvaranja sve veće nepravde odnosno razlika u mirovinama. Uz sve veći angažman Platforme Umirovljenici zajedno i daljnje jačanje suradnje sa umirovljeničkim udrugama (SUH, MUH, SUZA) navedeno pitanje ćemo žurno podastrijeti Vladi kako bi se što prije iznašlo rješenje koje mora biti prvenstveno u interesu 1,2 milijuna umirovljenika.

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)