Povećati mirovine, dati ‟101. dodatak” po redu, isplatiti 13. mirovinu ili …

Povećati mirovine, dati 101. dodatak po redu, isplatiti 13. mirovinu ili …

Već odavno ni za koga nije nepoznanica da su umirovljenici najugroženija skupina građana u Hrvatskoj, kao i da umirovljenici po zadnjem popisu čine trećinu stanovništva Lijepe naše. Shodno navedenom jasno je i zašto se umirovljenička problematika tako često nađe u fokusu javnosti, posebno i sve učestalije u posljednje vrijeme obzirom na približavanje super izborne 2024. godine. Kroz protekla tri desetljeća svjedočili smo pravoj golgoti kroz koju su prošli naši umirovljenici kroz razne reforme i ‟reforme” mirovinskog sustava sa uvijek čvrstim obećanjima kako će umirovljenicima nakon baš te reforme biti bolje.

Usprkos svemu što se od sredine 90-ih odnosno nakon svih reformi događalo, želimo vjerovati i najboljim namjerama svih reformatora, možemo samo zaključiti kako je iz godine u godinu umirovljenicima sve lošije. Nije li shodno navedenom već odavno bilo vrijeme zapitati se što se to događa sa mirovinama ako svi znamo da se uz višekratne pomoći, isplatama raznih dodataka, redovitim usklađivanjima i rekordnim povećanjima mirovina sve svodi na činjenicu kako je na kraju svake godine sve više umirovljenika čija je mirovina ispod linije siromaštva.

Umirovljenici zajedno – politička platforma je stava da se u ovom slučaju radi o sistemskoj grešci koja se može ispraviti samo na jedan način, resetiranjem cijelog mirovinskog sustava koji bi omogućio novi početak (clean start). Ako već dulje vrijeme imamo sve veću razliku između uplata mirovinskih doprinosa u odnosu na ukupnu isplatu za mirovine onda je po našem mišljenju pogrešno tražiti rješenja kroz razne neoporezive isplate zaposlenicima umjesto povećanja neoporezivog dijela plaće. Izmišljanjem raznih osnova za neoporezive isplate se zapravo potiču oni koji zaposlenicima dio plaće daju ‟ispod stola” čime se nanosi velika šteta mirovinskom sustavu odnosno samom uposleniku kada ode u mirovinu.

I više je no očito da se sa svim dosadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju nije ozbiljnije ulazilo u srž problematike stoga se nije ni mogao kreirati mirovinski sustav koji podrazumijeva rješenja definirana kao pravedna i dugoročno održiva. Svi dosadašnji kao i budući, paketi mjera pomoći umirovljenicima, uključujući i najnoviji prijedlog SUH-a za isplatu 13. mirovine što Platforma svakako podržava, su u funkciji ublažavanja rastućih problema a ne sastavni dio nekog kvalitetnog i održivog rješenja.

Ono što se već dugo odgađa a prije ili kasnije mora doći kao glavna tema na pregovarački stol svih zainteresiranih čimbenika je potpuno nova formula za izračun osnovice mirovina. Sadašnja formula uz konstantna linearna povećanja mirovina su na žalost u funkciji stvaranja sve veće nepravde odnosno razlika u mirovinama. Uz sve veći angažman Platforme Umirovljenici zajedno i daljnje jačanje suradnje sa umirovljeničkim udrugama (SUH, MUH, SUZA) navedeno pitanje ćemo žurno podastrijeti Vladi kako bi se što prije iznašlo rješenje koje mora biti prvenstveno u interesu 1,2 milijuna umirovljenika.

Umirovljenici ne žele biti „zadnja rupa na sviralu“… Umirovljenici zajedno – Politička platforama (Stranka umirovljenika, Blok ... (opširnije)

Jeli rušenje jedino ili najbolje rješenje za bespravno izgrađene objekte? ZAGREB, 04. lipnja 2023.- Iako je ... (opširnije)

Otvoreno pismo predsjedniku RH gospodinu Zoranu Milanoviću Poštovani predsjedniče Zorane Milanoviću, Obraćamo vam se s otvorenim ... (opširnije)

Svima koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom   Čestitamo Dan državnosti!   Na dan 30.05. prije 33 ... (opširnije)

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma Tko je ili što je to UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma ... (opširnije)

U parlamentarnoj demokraciji većina donosi Zakone, zar ne… Kako demokracija nije savršen sustav tako i u ... (opširnije)

Podržavamo pozitivne promjene ali i izražavamo zabrinutost… UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma pozdravlja i podržava svako ... (opširnije)

Jesmo li kao društvo spremni za obračun sa „zloćudnim tumorom“? Već godinama se kroz svako istraživanje ... (opširnije)

Zašto guverner HNB-a ima veću plaću nego predsjednici države i Vlade zajedno? Posljednjih tjedana svjedoci smo ... (opširnije)

Osnovana GO SU Novska Dana 24. 04. 2023 god održana je Osnivačka skupština Gradske organizacije SU ... (opširnije)