Početkom travnja na snazi novi paket mjera …

Početkom travnja na snazi novi paket mjera …

Četvrti paket mjera Vlade je težak 1,7 milijardi EUR na snazi je od 01. travnja čime se uz direktnu financijsku pomoć obiteljima, umirovljenicima,  korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, stradalima u potresu i nezaposlenima nastoji osigurati stabilnost cijena električne energije i plina na razdoblje od godinu dana na što se odnosi i  najveći dio paketa odnosno 1,18 milijardi EUR. Usprkos činjenici da će čak 696 tisuća umirovljenika primiti financijsku pomoć, koja je svakako dobro došla, teško je ne primijetiti da je ista tek 3,8% od cijelog paketa što je obzirom na nizak standard premalo i za ozbiljnije ublažavanje a kamo li za rješavanje gorućih probleme za većinu od 1,2 milijuna umirovljenika. 

Tri su u ovom trenutku goruća problema koja je platforma UMIROVLJENCII ZAJEDNO između ostalih istakla u programu kojeg su podržale i najveće umirovljeničke udruge u RH, a odnose se na zahtjev za osjetnim povećanjem osnovice mirovina primjenom drugačije formule za izračun, eliminacijom nepravdi kroz penalizaciju za prijevremeno umirovljenje i promjena načina odnosno formule za usklađivanje mirovina.  

Platforma UMIROVLJENCII ZAJEDNO je već ukazala na realnu mogućnost znatnog povećanja ukupne mase za mirovine što su od Vlade zatražile i najveće umirovljeničke udruge. Činjenica da je udio mirovina u BDP-u RH oko 10% u odnosu na više zemalja EU u kojima taj odnos seže i do 15% je jasan znak da Hrvatska ima mogućnost za povećanje mirovina stoga se treba ozbiljno razmišljati da se udio mirovina u BDP-u Hrvatske sa sadašnjih 10% podigne na još uvijek „skromnih“ cca 12% što bi značilo povećanje novčane mase za mirovine od 20%. Ovakvo povećanje, koje ovisi isključivo o volji parlamentarne većine, bi omogućilo  podizanje prosječne mirovine sa sadašnjih 37% na iznad 50% prosječne plaće što bi drastično smanjilo broj mirovina koje bi se našle ispod linije siromaštva. 

Sa penalizacijom mirovina se svakom izmjenom Zakona stanje sve više komplicira jer se prijašnje penalizacije nisu usklađivale sa novim odredbama što je dovelo do velikih nejednakosti i  nepravdi prema mnogim umirovljenicima. Zanimljiv podatak koji se ne smije ignorirati je da oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu u prosjeku imaju 36 godina staža ili  pet godina staža više od onih koji su u mirovinu otišli sa navršenih 65 godina uz prosječan staž od 31 godinu, i naravno, bez penalizacije. Nije li logično samo temeljem navedenog prijevremenim umirovljenicima ukine penalizacija sa navršenih 65 ili 70 godina života?  

Ako se usklađenjem mirovina i dalje smanjuje kupovna moć onda se mora žurno mijenjati formula za usklađivanje mirovina kojoj je primarna svrha spriječiti a ne samo kratkoročno ublažiti pad kupovne moći. Da su se mirovine određivale i usklađivale po prijedlozima Platforma UMIROVLJENCII ZAJEDNO onda mjere Vlade za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata ne bi bile ni potrebne. 

U Zagrebu, 03.04.2023.

SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)