Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera…

Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera…

Novi, četvrti paket mjera Vlade RH težak 1,7 milijardi eura za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata koji će javnosti i službeno u cijelosti biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak stiže 1. travnja. Malo tko je po najavama ostao potpuno izvan obuhvata navedenih mjera jer se mjere odnose počevši od reguliranja cijena struje i plina, opetovane novčane pomoći ugroženima odnosno umirovljenicima koji će sa mirovinama do 260 EUR dobiti dodatak od 160 EUR, oni sam mirovinom od 260,01 – 330 EUR dobiti će 120 EUR dodatka, potom oni sa mirovinama od 330,01 – 470 EUR dobivaju 80 EUR i na koncu oni sa mirovinama iznad 470,01 do 610 EUR će dobiti 60 EUR dodatka, a tu je još i jednokratno povećanje iznosa dječjeg doplatka, te neka poboljšanja za slobodne umjetnike itd. itd.

Ako navedenome dodamo i da se ukida „kriznih“ 10% umanjenja za određeni broj mirovina, te ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje za još nekoliko desetaka tisuća umirovljenika onda se doima da je ovaj četvrti paket mjera Vlade veoma izdašan. Svaka pomoć potrebitima dobro dođe bez obzira o kojoj se svoti ili pomoći radilo stoga je prilika na neki način spomenuti i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se dogodi ovaj četvrti paket mjera. Uz Vladu kojoj je primarni posao brinuti se o građanima treba istaknuti doprinos Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u kojem glavnu riječ imaju predstavnici SUH-a i MUH-a, potom je tu važna uloga i jedinog saborskog zastupnika umirovljenika Silvana Hrelje, a nadamo se i određeni doprinos Platforme Umirovljenici zajedno koja je posljednjih mjeseci sve glasnija i koja se sve više i bolje čuje, nadamo se i sluša.

Kako se radi samo o još jednoj mjeri za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata jasno da glavni problem u obliku rastućeg siromaštva, posebno umirovljenika, nije riješen već su samo ublaženi negativni efekti. Rješenje za povećanje standarda građana je dijelom u korekciji PDV-a, povećanju neoporezivog dijela plaće, primjeni imovinskog cenzusa, i na koncu u podizanju plaća i mirovina. Ne zaboravimo da je više od polovice umirovljenika usprkos svim prošlogodišnjim rekordnim povećanjima i usklađivanjima i dalje sa mirovinom ispod linije siromaštva. Za sve involvirane u navedenu problematiku, dakle umirovljeničke udruge, umirovljeničke stranke i zastupnike, je važno i dalje zajedničkim naporima tražiti što je moguće bolja rješenja za umirovljenike kao najugroženiju skupinu.

Usprkos nekim neargumentiranim kritikama kojima smo konstantno izloženi treba biti svima jasno da bilo kakvo poboljšanje za umirovljenike možemo realizirati isključivo uz suradnju sa aktualnom Vladom. Tko god to ne razumije ili politizira taj umirovljenicima ne želi dobro…. 

U Zagrebu, 14.03.2023.

SU-BUZ-DSU

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)