Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera…

Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera…

Novi, četvrti paket mjera Vlade RH težak 1,7 milijardi eura za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata koji će javnosti i službeno u cijelosti biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak stiže 1. travnja. Malo tko je po najavama ostao potpuno izvan obuhvata navedenih mjera jer se mjere odnose počevši od reguliranja cijena struje i plina, opetovane novčane pomoći ugroženima odnosno umirovljenicima koji će sa mirovinama do 260 EUR dobiti dodatak od 160 EUR, oni sam mirovinom od 260,01 – 330 EUR dobiti će 120 EUR dodatka, potom oni sa mirovinama od 330,01 – 470 EUR dobivaju 80 EUR i na koncu oni sa mirovinama iznad 470,01 do 610 EUR će dobiti 60 EUR dodatka, a tu je još i jednokratno povećanje iznosa dječjeg doplatka, te neka poboljšanja za slobodne umjetnike itd. itd.

Ako navedenome dodamo i da se ukida „kriznih“ 10% umanjenja za određeni broj mirovina, te ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje za još nekoliko desetaka tisuća umirovljenika onda se doima da je ovaj četvrti paket mjera Vlade veoma izdašan. Svaka pomoć potrebitima dobro dođe bez obzira o kojoj se svoti ili pomoći radilo stoga je prilika na neki način spomenuti i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se dogodi ovaj četvrti paket mjera. Uz Vladu kojoj je primarni posao brinuti se o građanima treba istaknuti doprinos Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u kojem glavnu riječ imaju predstavnici SUH-a i MUH-a, potom je tu važna uloga i jedinog saborskog zastupnika umirovljenika Silvana Hrelje, a nadamo se i određeni doprinos Platforme Umirovljenici zajedno koja je posljednjih mjeseci sve glasnija i koja se sve više i bolje čuje, nadamo se i sluša.

Kako se radi samo o još jednoj mjeri za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata jasno da glavni problem u obliku rastućeg siromaštva, posebno umirovljenika, nije riješen već su samo ublaženi negativni efekti. Rješenje za povećanje standarda građana je dijelom u korekciji PDV-a, povećanju neoporezivog dijela plaće, primjeni imovinskog cenzusa, i na koncu u podizanju plaća i mirovina. Ne zaboravimo da je više od polovice umirovljenika usprkos svim prošlogodišnjim rekordnim povećanjima i usklađivanjima i dalje sa mirovinom ispod linije siromaštva. Za sve involvirane u navedenu problematiku, dakle umirovljeničke udruge, umirovljeničke stranke i zastupnike, je važno i dalje zajedničkim naporima tražiti što je moguće bolja rješenja za umirovljenike kao najugroženiju skupinu.

Usprkos nekim neargumentiranim kritikama kojima smo konstantno izloženi treba biti svima jasno da bilo kakvo poboljšanje za umirovljenike možemo realizirati isključivo uz suradnju sa aktualnom Vladom. Tko god to ne razumije ili politizira taj umirovljenicima ne želi dobro…. 

U Zagrebu, 14.03.2023.

SU-BUZ-DSU

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)