Ne podržavamo bespravnu gradnju niti selektivno uklanjanje objekata…

Ne podržavamo bespravnu gradnju kao ni selektivno uklanjanje objekata…

Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO ni na koji način ne podržava bespravnu gradnju već se zalažemo za strogo sankcioniranje svih odgovornih bez izuzetaka. Selektivan pristup prilikom uklanjanja bespravnih objekata u Istri odnosno Ližnjanu kojem smo ovih dana svjedoci je nešto što nam se ne čini najboljim rješenjem jer takvim pristupom država pokazuje više svoju slabost nego spremnost da se obračuna sa bespravnom gradnjom.

Ako država odnosno nadležne institucije i službe bespravnoj gradnji žele stati na kraj onda se sa rušenjem odnosno uklanjanjem bespravno sagrađenih objekata treba krenuti od onih koji su na „obali“ i u vlasništvu “velikih faca” a ne započeti akciju u nekoj „zabiti“ sa rušenjem „sirotinji“ kojoj je to možda i jedina nekretnina odnosno krov nad glavom. Pravna država se ne snaži niti dokazuje kažnjavanjem onih najslabijih već se treba dokazivati u prvom redu na najbahatijima. Da se tako postupilo u Istri, i bez ikakvih izuzetaka, onda bi sasvim sigurno sve proteklo sa minimalnim negodovanjima javnosti a “sirotinja” bi vjerojatno i sama bez posebnog pogovora uklonila svoje bespravne objekte.

Ovakav selektivan pristup će mnogi sa pravom protumačiti kao hir i promašenu vježbu za pokazivanje mišića “pravne” države na slabima odnosno njihovim objektima koji obzirom na lokaciju uglavnom ne predstavljaju neku posebnu ugrozu ili smetnju u prostoru. Nije li dakle logično da se u obračun sa bespravnom gradnjom krene sa uklanjanjem bezbrojnih objekata duž obale koji su u velikom broju i te kakva vizualna, nerijetko i fizička prepreka u prostoru što predstavlja i pravi urbanistički „prst u oko“.

Tek kada doslovno svi u lancu kojima je posao bio ili jeste sprječavanje bespravne gradnje budu pozvani na odgovornost ili minimalno najureni sa svojih radnih mjesta onda će ovakve akcije „rušenja“ imati nekakvog smisla. Ne smijemo se skrivati ili bježati od činjenice da je bespravna gradnja u prvom redu posljedica korupcije na svim razinama a ne hira sirotinje koja možda jedino bespravnom gradnjom sebi može priskrbiti nekakav krov nad glavom.

Tužno je gledati kako se samohranoj majci sa maloljetnom djecom želi srušiti jedini dom dok se na obali diljem Jadrana bespravno podižu velebna zdanja bez straha da će ih itko dirnuti.

U Zagrebu, 10.03.2023.

SU-BUZ-DSU

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

HRVATSKI RADIO 17.05.2024. EU izbori 2024.   predstavljanje UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU   EUROPSKI IZBORI ... (opširnije)

Hrvatska mora puno više ulagati u smještajne kapacitete za starije i nemoćne Prema Programu stabilnosti Republike ... (opširnije)

Zašto 95% umirovljenika birajući isto očekuje promjene? Kod velikog broja birača u Hrvatskoj, posebno umirovljenika sa ... (opširnije)

Nacionalni dan palijativne skrbi, 11. svibnja Uoči Nacionalnog dana palijativne skrbi nositelj koalicijske liste UMIROVLJENICI ZAJENDO, ... (opširnije)

Sretan i blagoslovljen Uskrs U ime Umirovljenici zajedno – Političke platforme želimo vam najiskrenije čestitati Uskrs ... (opširnije)

9. lipnja je prilika da se ispravi greška učinjena 17. travnja, iskoristimo je! Umirovljenici  su 17. ... (opširnije)

Program „UMIROVLJENICI ZA EUROPU“   Zašto bi umirovljenici trebali biti zastupljeni u EU parlamentu? Zastupljenost UMIROVLJENICI ... (opširnije)

1. Svibanj, Međunarodni praznik rada   Svima onima koji su nekada imali svoje radno mjesto Svima ... (opširnije)

Je li Hrvatska zemlja siromašnih umirovljenika? Na fotografijama vidimo najkvalitetniju teletinu na žaru ili gradelama, ovisno ... (opširnije)

Peticija SUH-a ili još jedna PR predstava Jasne Petrović...  Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), sa po njihovim ... (opširnije)