Ne podržavamo bespravnu gradnju niti selektivno uklanjanje objekata…

Ne podržavamo bespravnu gradnju kao ni selektivno uklanjanje objekata…

Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO ni na koji način ne podržava bespravnu gradnju već se zalažemo za strogo sankcioniranje svih odgovornih bez izuzetaka. Selektivan pristup prilikom uklanjanja bespravnih objekata u Istri odnosno Ližnjanu kojem smo ovih dana svjedoci je nešto što nam se ne čini najboljim rješenjem jer takvim pristupom država pokazuje više svoju slabost nego spremnost da se obračuna sa bespravnom gradnjom.

Ako država odnosno nadležne institucije i službe bespravnoj gradnji žele stati na kraj onda se sa rušenjem odnosno uklanjanjem bespravno sagrađenih objekata treba krenuti od onih koji su na „obali“ i u vlasništvu “velikih faca” a ne započeti akciju u nekoj „zabiti“ sa rušenjem „sirotinji“ kojoj je to možda i jedina nekretnina odnosno krov nad glavom. Pravna država se ne snaži niti dokazuje kažnjavanjem onih najslabijih već se treba dokazivati u prvom redu na najbahatijima. Da se tako postupilo u Istri, i bez ikakvih izuzetaka, onda bi sasvim sigurno sve proteklo sa minimalnim negodovanjima javnosti a “sirotinja” bi vjerojatno i sama bez posebnog pogovora uklonila svoje bespravne objekte.

Ovakav selektivan pristup će mnogi sa pravom protumačiti kao hir i promašenu vježbu za pokazivanje mišića “pravne” države na slabima odnosno njihovim objektima koji obzirom na lokaciju uglavnom ne predstavljaju neku posebnu ugrozu ili smetnju u prostoru. Nije li dakle logično da se u obračun sa bespravnom gradnjom krene sa uklanjanjem bezbrojnih objekata duž obale koji su u velikom broju i te kakva vizualna, nerijetko i fizička prepreka u prostoru što predstavlja i pravi urbanistički „prst u oko“.

Tek kada doslovno svi u lancu kojima je posao bio ili jeste sprječavanje bespravne gradnje budu pozvani na odgovornost ili minimalno najureni sa svojih radnih mjesta onda će ovakve akcije „rušenja“ imati nekakvog smisla. Ne smijemo se skrivati ili bježati od činjenice da je bespravna gradnja u prvom redu posljedica korupcije na svim razinama a ne hira sirotinje koja možda jedino bespravnom gradnjom sebi može priskrbiti nekakav krov nad glavom.

Tužno je gledati kako se samohranoj majci sa maloljetnom djecom želi srušiti jedini dom dok se na obali diljem Jadrana bespravno podižu velebna zdanja bez straha da će ih itko dirnuti.

U Zagrebu, 10.03.2023.

SU-BUZ-DSU

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)