Obnovljena inicijativa Matice umirovljenika Hrvatske

Apel umirovljeničkim strankama

Sindikata umirovljenika i političkih stranaka sa umirovljeničkim predznakom,za poboljšanje položaja 1,200.000 umirovljenika, stanje se nažalost ne popravlja. Nema pomaka u pokušajima da se mirovine podignu iznadgranice siromaštva, a s tim u vezi ni stvaranja uvjeta za dostojan život trećine stanovništva Hrvatske koje živi od mirovine. Dapače, prosječna mirovina i dalje konstantno zaostaje za visinom prosječne plaće. Sada je prosječna mirovina spuštena na svega 38,7 posto prosječne plaće što je najniže u Europi. Po novom Zakonuneće biti usklađivanjaniti u cijeloj2011. godini pa će mirovine još više zaostati, a već prvi pokazatelji to potvrđuju. Apsurdno je da su mirovine zamrznute, a da cijene i plaće nisu što najbolje govori kakav je odnosprema umirovljeničkoj populaciji. Broj zaposlenih i umirovljenika je sve nepovoljniji. Sada su umirovljenici,po izjavama nekih ekonomista pa i komentatora u medijima, čak najveći teret, jer se iz Državnog proračuna mora izdvojiti najveća suma za mirovine. Međutim i dalje ima 14 vrsta povlaštenih mirovina, a kažnjavaju se umirovljenici koji idu prisilno u prijevremenu starosnu mirovinu, iako imaju puni radni staž.

Članstvo i Udruge Matice umirovljenika Hrvatske neprestano zahtijevaju da Matica ponovno aktivira svoju inicijativu za suradnju umirovljeničkih stranaka i za njihov zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima. Matica je svakodnevno zasuta zahtjevima, pismima i pozivima da učini još jedan korak u tom pravcu jer je to od izuzetnog značaja za sve umirovljenike. Na temelju tog je Izvršni odbor Matice na sjednici 25. veljače 2011. usvojio ove stavove.

Ovo ukazuje, da je neophodno stvoriti zajedništvo svih umirovljeničkih organizacija kako bi se postiglo jedinstvo uoči parlamentarnih izbora. Samo na taj način bi se mogao postići veći broj umirovljeničkih zastupnika bez kojih se ne bi mogla sastaviti niti jedna koalicijska vlada. Takvim zajedništvom mogli bi ostvariti bitan utjecaj na izmjene zakona i propisa od najvećeg interesa za umirovljenike na dulji period. Posebno se to odnosi ina one izmjene koje predlažu Koordinacija umirovljeničkih udruga, Matica umirovljenika Hrvatskei Sindikat umirovljenika.

Kako to postići?Poznato je, da je Matica prije godinu i pol pokrenula inicijativu da se sve stranke s umirovljeničkim predznakom, uključujući i ASH, dogovore o predizbornojkoaliciji, da međusobno raspodjele izborne jedinice, tako da u svakoj bude samo jedna umirovljenička lista koju će podržati sve druge stranke. Dakle, da se ne ide u predizborne koalicije s ostalim političkim strankama, jer se u tim koalicijama gubi samostalnost pri donošenju vlastite politike, a u krajnjem slučaju i manji broj zastupnika.

Inicijativa Matice nije uspjela, jer je nije prihvatila Hrvatska stranka umirovljenika i otišla je u koaliciju s HNS-om. Matica ipak nije posustala i od neutralnih i nezavisnih inozemnih stručnih institucija, dobila je procjene koje bi trebalo s uvažavanjem primiti na znanje i ozbiljno o njima razmisliti.

Procjene se svode na sljedeće:

  1. Od oko 1,2 milijuna umirovljenika, njih oko milijun je više ili manje opredijeljeno za jednu od stranaka lijeve ili desne opcije van umirovljeničkih stranaka ili je inertno.
  2. Umirovljeničke stranke mogu djelovati i zajedničkom akcijom dobiti do 200.000 glasova.
  3. Hrvatska stranka umirovljenikai Stranka umirovljenika na prošlim izborima dobile su 122.000 glasova zajedno, ali zbog nejedinstva i međusobne konkurencijepostignut je nepovoljan rezultat jer su se glasači podijelili pa je dobiven samo jedan zastupnik u Saboru (HSU).
  4. U većem broju izbornih jedinica nedostajalo je manje od jedan posto glasova da se prijeđe izborni prag.
  5. Ostalim strankama koje nisu umirovljeničke, zbog raznih afera i drugih razloga popularnost nije na zavidnoj visini. To je za umirovljenike i njihove stranke povoljna činjenica.

Ako bi se sve umirovljeničke stranke ponovo sastale i dogovorile o raspodjeli izbornih jedinica, po principu da u svakoj budejedna umirovljenička lista,čiji bi nositelj bila jedna od tih stranaka, to bi moglo donijeti pozitivan rezultat.Sve umirovljeničke stranke bi trebale svoje glasače usmjeravati da glasaju za tu listu. Ako bi se u tome vrlo aktivno angažiralei udruge umirovljenika, posebno Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske, Matica i Sindikat umirovljenika, realno bi se moglodobitina onih 122.000 iz 2007. godine , još najmanje 50.000 do 60.000glasova, što je dovoljno za najmanje 10 zastupnika u Saboru.

Valorizirajući sve navedeno Matica umirovljenika ponovo aktualizira svoju inicijativu i upućuje je svim umirovljeničkim političkim strankama i članicama Koordinacije umirovljeničkih udruga Hrvatske s prijedlogom da se stranke sastanu, potisnu u stranu netrpeljivosti i osobne interese pojedinaca, raskinu već potpisane koalicije, sklope Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, raspodjele izborne jedinice između sebe i bez predizbornih koalicija s drugim strankama izađu zajedno na izbore.

Tako potpisani Sporazum trebalo bi uputiti svim relevantnim umirovljeničkim udrugama i zatražiti njihovu podršku, jer je to maksimum što se može postići. Na taj način bi se moglo djelovati da sezaustavi daljnje sramotno osiromašivanje, čak i gladovanje onog dijela stanovništva koje je zaslužno što je Hrvatska u momentu osamostaljenja bila srednje razvijena europska zemlja. Sada smo, međutim,nakon 20 godina nazadovanja, zbog neprimjerene privatizacije, uništenja proizvodnje, zbog korupcije i loše politike dovedeni u poziciju da više zaostajemo i padamo u siromaštvo.

Obzirom da je situacija izuzetno teška za umirovljenike, tražimo od svih da duboko i zrelo promisle o svojoj odgovornosti i da ovaj apel razmotre na svim svojim razinama organiziranja i da, u interesu trećine stanovništva Hrvatske - starihi nemoćnih ljudi, ovu inicijativu prihvate.

Matica ovom inicijativom želi, bez političkog navijanja, pokušava stvoriti jedinstvo umirovljeničkog korpusa, ali da se onda i zna tko se za što opredjeljuje,tko je za interes umirovljenika, tko za neke druge interese i tko se ponaša odgovorno.

U Zagrebu, 28. veljače, 2011.

Predsjednik Matice

Josip Vincek

Žurno uvedimo pravobranitelja za starije i zabranimo dosmrtno uzdržavanje!   Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO pozva na žurno ... (opširnije)

Tomaševiću, prestanite diskriminirati umirovljenike! Članovi koalicije Umirovljenici zajedno apeliraju na gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da ... (opširnije)

Koalicija Umirovljenici zajedno predlažu novi model dodatnog povećanja mirovina 08.04.2024. 13:22 Autor: M.M./Vijesti/HRT Članovi koalicije Umirovljenici ... (opširnije)

Hrvatska treba priznati u radni staž godine redovitog studiranja Kada smo kao prvi još prošle godine ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovine UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma STRANKA UMIROVLJENIKA (SU) BLOK UMIROVLJENICI ... (opširnije)

Sretan Uskrs! U ime Koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO želimo vam svima, umirovljenicima posebno, obilje mira, radosti i ... (opširnije)

Koalicija umirovljenika predala je prijedlog lista za izbore u DIP Nakon predaje lista uputili smo nekoliko ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO na izbore samostalno u svih 10 IJ   Kako smo još na početku ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno: Cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva Tri umirovljeničke stranke, okupljene u političkoj platformi Umirovljenici ... (opširnije)

Špika komentirao Milanovićeve izjave o mirovinama: “Ima jedan problem…”   N1 Hrvatska 27. ožu 2024   ... (opširnije)