Kako na najbolji način implementirati volju birača na sastav Hrvatskog sabora?

Kako na najbolji način implementirati volju birača na sastav Hrvatskog sabora?

Nedavno je Ustavni sud po pitanju regularnosti odnosno ustavnosti izbora zastupnika za Hrvatski sabor po postojećim Izbornim jedinicama označio upitnima stoga je sada na Vladi odnosno Hrvatskom saboru da izmijeni neka od izbornih pravila kojima bi se birao slijedeći saziv Hrvatskog sabora.  Jedna od inicijativa odnosno prijedloga, koju je još prije više godina zagovarali i članovi sada koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, za promjenu izbornih pravila je i ono da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica, što je sada prihvatljivo i nekim drugim strankama trenutno sa parlamentarnim statusom.  

Ako se svi akteri na političkoj sceni zaklinju da žele poštene izbore i shodno tome raspodjelu mandata u Hrvatskom saboru sukladno volji birača onda nema apsolutno ni jedan jedini opravdan razlog da Hrvatska ne bude jedna izborna jedinica. Ono što neke smeta kod ovog prijedloga vidimo kroz izgovore kako bi se time dogodila podzastupljenost zastupnika iz manjih sredina što je notorna glupost jer je upravo sama stranka ona koja sve kandidate može po vlastitoj želji poredati od 1.-140. (ili 151.) mjesta na izbornoj listi vodeći računa upravo o korektnoj zastupljenosti kandidata iz svih krajeva Hrvatske. Uz gubitak prava na podjelu dodatnih mandata po D.hondtu koji im po izbornom rezultatu odnosno volji birača ne pripadaju jedni razlog zašto neki žele zadržati više izbornih jedinica je i zato jer vodstvo stranaka sa sebe tako prenosi odgovornost za sastav lista na ‟lidere” izbornih jedinica čime smanjuju prijepore unutar same stranke, posebno sa čelništvima.

Ako bi se željelo učiniti demokratski iskorak, i uistinu poštovati volja birača onda bi se izmjenom izbornih pravila moglo dodati i da samo oni kandidati koji su mandat osvojili sa preferencijalnim glasovima budu ‟vlasnici” svog mandata a svi ostali mandati sa liste bi pripadali listi odnosno stranci koja ih je predložila što znači da bi ih u svakom trenutku mogli opozvati i zamijeniti drugim kandidatom sa liste. Za mandat osvojen preferencijalnim glasovima bi trebalo dobiti najmanje npr. 5% od ukupnog broja glasova koje dobije lista. Ovo pravilo bi gotovo u potpunosti isključilo trgovinu mandatima što je postalo najveće zlo za Hrvatsku demokraciju jer se mijenjanjem volje birača potpuno obezvrjeđuju i sami izbori.

Kako se u izbornoj priči često otvara pitanje potrebnih glasova za jedan saborski mandat koji bi trebao biti podjednak u svim Izbornim jedinicama onda je taj detalj razlog više da se cijela Hrvatska pretvori u jednu Izbornu jedinicu i da se izborni prag sa sadašnjih 5% spusti na 2%. Moglo bi se također uvesti i obvezno glasanje uz novčanu penalizaciju za one koji ne glasuju. Hrvatska sa 3,8 milijuna stanovnika ima cca 3,3 milijuna birača što znači da je uz hipotetski potpunu izlaznost za 2% potrebno 66 000 glasova što je višestruko više od potrebnog broja glasova za jedan mandat (21 000) kada podijelimo ukupan broj birača (3,3 milijuna) sa ukupnim brojem mandata u Hrvatskom saboru (151).

Pitanje je samo jeli Hrvatska u ovom trenutku voljna za ozbiljan demokratski iskorak??

Zagreb, 04.11.2022.

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)