Braniteljski status kao olakotna ili otegotna okolnost!?

Braniteljski status kao olakotna ili otegotna okolnost!?

Da braniteljski status stečen aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu ima određene pogodnosti nije nikakva nepoznanica, kao što isto tako nije nepoznanica da je navedeni status steklo relativno veliki broj osoba od kojih mnogi i bez opravdane osnove, no što je tu je, Hrvatska kako stvari stoje ima pola milijuna branitelja od kojih 70-ak tisuća prima i braniteljsku mirovinu. Poznata je stvar da Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata imaju i određena prava poput onih prilikom zapošljavanja, liječenja, upisa djece u razne obrazovne institucije, mirovinu ako su HRVI, itd.

Biti Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata treba biti na ponos svakom branitelju, ali isto tako i obveza da svojim ponašanjem zrači svime onime što status branitelja treba podrazumijevati počevši od poštenja, iskrenosti, pravednosti, tolerancije, razumijevanja… Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata bi zapravo trebali biti oni koji podižu standarde društva u svakom pozitivnom smislu. Sa druge pak strane svjedoci smo da se branitelji zbog određenih radnji znaju naći i u situacijama koje podliježu strogim zakonskim sankcijama uključujući i one za počinjena kaznena djela.

Jedan od slučaj koji ovih dana puni medijske ‟stupce” je u negativnom kontekstu vezan za jednog Hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je osuđen na dvije godine zatvora za počinjeno kazneno djelo silovanja. Ono što je u ovom slučaju podiglo javnost na noge je činjenica da je žalbom na već izrečenu presudu ista ublažena, a ublažena je kako se u obrazloženju navodi radi olakotne okolnosti odnosno činjenice da je silovatelj Hrvatski branitelj. Nije poznato što je Sud navelo da se kao olakotna okolnost za počinjeno kazneno djelo silovanja prilikom izricanja kazne optuženiku uzme u obzir njegov status branitelja, ali je sasvim sigurno da je time javnosti poslana jedna veoma ružna poruka koja bez obzira na bilo čije namjere baca neugodnu sjenu na sve Hrvatske branitelje.

Za počinjeno kazneno djelo silovanja koje je ovih dana u fokusu javnosti status Hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata je za počinitelja trebala biti otegotna okolnost odnosno i više no dobar razlog za povećanje kazne, a ni u kom slučaju razlog za ublažavanje. Obrnutom logikom odnosno uzevši status branitelja kao olakotnu okolnost počinitelju kaznenog djela Sud je poručio kako za počinjena kaznena djela branitelji imaju ‟popust” pri izricanju presude.

Neprihvatljivo!

U Zagrebu, 11.10.2022.

SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Nije šala, 1. travnja 2023. od Vlade RH stiže četvrti paket mjera… Novi, četvrti paket mjera ... (opširnije)

Ne podržavamo bespravnu gradnju kao ni selektivno uklanjanje objekata… Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO ni na koji ... (opširnije)

Poštovani predsjedniče RH, gospodine Zorane Milanoviću Obraćamo vam se ovim otvorenim pismom kako bi vam potpuno ... (opširnije)

Sretan Dan žena 2023. žele Vam SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO! (opširnije)

HSU na putu od respektabilne i parlamentarne stranke do potpunog urušavanja Ne vjerujem da je itko ... (opširnije)

             Na poziv za suradnju iz HSU-a uzvratili uvredama i porukama mržnje Naprosto je ... (opširnije)

Predstavljena politička platforma UMIROVLJENCI ZAJEDNO U Novinarskom domu danas je pred mnoštvom posjetitelja i medija uspješno ... (opširnije)

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)