Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna

Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od 10% prihoda smatra se da je kućanstvo u riziku od energetskog siromaštva što se do sada vezivalo uz kućanstva sa nižim prihodima odnosno uglavnom ona umirovljenička. Enormnim poskupljenjem svih energenata na tržištu ove 2022. godine prijetnja energetskim siromaštvom bi se u konačnici bez intervencije Vlade proširila čak i na one sa prosječnim prihodima stoga ove mjere koje je donijela Vlada za cijene energenata, posebno plina i električne energije, će mnoge građane do proljeća 2023 godine spasiti od „smrzavanja“ tijekom zime koja je pred nama.

Ipak, sa mjerama kojima je Vlada intervenirala u formiranju cijena energenata svi problemi građana nisu ni riješeni ni završili jer sličan problem u ovoj godini imamo sa enormnim porastom cijena hrane. Neki od najčešće korištenih prehrambenih artikala poput ulja, brašna, šećera, svinjskog i pilećeg mesa  itd. su cijenama u posljednjih godinu dana porasli i preko 50% što je obzirom na primanja za veliki broj građana postalo nedostupno u potrebitim količinama. Na žalost sve je više građana koji su već dulje vrijeme prisiljeni svaki dan birati između hrane, energenata i lijekova, a logika kaže da su bez i jednog od navedenog u životnoj ugrozi stoga je vraćanje cijena ulju, mlijeku, brašnu, šećeru, piletini, svinjetini za 30-ak% u ovom trenutku svakako dobra mjera Vlade. 

Brza i uistinu financijski izdašna reakcija Vlade, kao i nepoznanica oko trajanja rata u Ukrajini kao ishodišta krize na globalnoj razini, je razlog da se u ovom trenutku ne treba postavljati kritički ni politikantski prema mjerama koje teže skoro 21 milijardu kuna nudeći neka populistička rješenja bez pokrića koja bi možda zvučala povoljnije za građane i poduzetnike. Smatramo da će za analizu učinkovitosti paketa mjera biti dovoljno vremena u narednim mjesecima. Ono što u ovom trenutku usprkos našem nezadovoljstvu dosadašnjim sveukupnim radom Vlade, posebno položajem umirovljenika, ne podržavamo su aktivnosti neozbiljne skupine očito potaknute od strane nekih političkih diletanata koji bi u sadašnjim, gotovo izvanrednim, okolnostima umjesto iznalaženja što boljih rješenja za pomoć građanima rušili Vladu i tako uistinu izazvali pravu katastrofu. Možemo samo zamisliti što bi sa građanima, ustanovama i gospodarstvom  bilo bez danas donesenih mjera….

U političkom djelovanju odgovornih ljudi i stranaka postoje trenuci kada se radi puno viših interesa od osobnih ili stranačkih sva neprijateljstva ili rivalstva moraju zamrznuti, i sve raspoložive resurse staviti na raspolaganje svojim građanima koji su trenutno u velikoj ugrozi.       

U Zagrebu, 08.09.2022.

Stranka Umirovljenika

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)

Milijarde se kradu na sve strane, a ‟baba se češlja” Gledajući, slušajući i čitajući što se ... (opširnije)