Vlast se opasno ljulja, a umirovljenicima se vrti u glavi

Vlast se opasno ljulja, a umirovljenicima se vrti u glavi

Da su svakakva čuda u Hrvatskoj moguća dokaz je posljednja anketa javnog mnijenja koju je provela agencija CRODEMOSCOP iz koje se između ostalog može vidjeti kako samo 13% ispitanika smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Kako je u isto vrijeme usprkos svim mogućim i nemogućim aferama, uključujući i posljednju sa INA, parlamentarna većina i dalje čvrsta poput granita, ostaje samo zapitati se koju to čaroliju koristi Andrej Plenković da bi zadržao vlast jer uz ovakvu potporu javnosti to nigdje drugdje u svijetu naprosto nije moguće. 

Od tako čvrstu i stabilnu koaliciju na vlasti još više frapira činjenica da usprkos svim mogućim i nemogućim aferama koje prate HDZ ni jedna se oporbena stranka ne uspijeva nametnuti kao alternativa HDZ-u. Očito je da u cijeloj oporbi vlada suglasje samo u jednom detalju koji je inače svojstven svakoj oporbi,  onom da žele smijeniti aktualnu vlast odnosno u ovom slučaju HDZ. Ono što bi građane najviše zanimalo je zapravo pitanje tko bi to od oporbenih lidera u slučaju smjene HDZ-ove koalicije trebao biti na čelu te eventualne nove vlasti budući se nitko do njih ničim posebno vrijednim nije nametnuo.

Upravo ta nepoznanica i nepostojanje jasnog obrisa neke nove vlati, još manje nekog jasnog programa i vizije budućnosti, bi mogla biti i najveća prepreka svima koji sada tako grlato žele smijeniti HDZ.  

Za umirovljenike je na žalost kao najugroženijoj skupini uz sve navedeno i još jedan problem više. Uz svu silu umirovljeničkih stranaka i udruga u navedenoj anketi nema ni jedne koja ima neki relevantan rejting, pa čak ni jedine parlamentarne umirovljeničke stranke. To je samo još jedan dokaz koji ide u prilog tezi da je HSU kao jedina parlamentarna stranka potpuno izgubila povjerenje birača, a to onda znači i još jednu potvrdu da je krajnje vrijeme da iz temelja mijenja svoj način rada ako želi politički preživjeti. Očito je da dosadašnji model umirovljeničkog ‟mesije“ koju je Silvano Hrelja sa manje ili više uspjeh igrao 12 godina više nema prođu na umirovljeničkom ‟političkom tržištu". Došlo je vrijeme je za jedan drugačiji pristup i potpuno novi način borbe za povjerenje umirovljenika.

Ostavljanjem iza sebe svih dosadašnjih podjela i razmirica umirovljeničke stranke i udruge se što prije moraju okupiti oko istog cilja. Stranke na političkoj i programskoj razini uz podršku udruga na civilnoj razini moraju početi ozbiljno i organizirano zajedno raditi u interesu umirovljenika. Svako soliranje neovisno o razlogu bilo koje umirovljeničke komponente prepoznatljive na nacionalnoj razini je upravo ono što ide na ruku svakoj Vladi koja reže i štedi svugdje gdje može, a na umirovljenicima sa slabom političkom pozicijom u Hrvatskom saboru se gotovo u pravilu sve do sada uvijek lomilo. Pozivi na suradnju su više puta i javno upućeni svim umirovljeničkim stankama i udrugama, posebno SUH-u, MUH-u i HSU-u kao najeksponiranijima. Na njima je da odluče žele i zajedno sam nama mijenjati postojeće stanje ili ga žele zadržati čime zapravo doprinose daljnjem osiromašivanju umirovljenika.  

U Zagrebu, 05.09.2022.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Demokratska stranka umirovljenika (DSU)

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)