Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile (mirovina.hr)

Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile (mirovina.hr)

https://www.mirovina.hr/mirovine/umirovljenici-zajedno-tri-stranke-se-formalno-udruzile/

25. kolovoza 2022.

Umirovljenici zajedno: Tri stranke se formalno udružile, napale HSU i dale prijedloge Vladi

MIROVINE

Čelnici Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno i Demokratske stranke umirovljenika potpisali su danas Sporazum o političkoj suradnji i Sporazum o programskoj suradnji. Zamjerili su HSU-u dva neuspjela pokušaja formalnog udruživanja, a Vladi su predložili izmjenu načina usklađivanja mirovina i dizanje AVM-a na 100 kuna.

Formalno udruživanje umirovljeničkih stranaka | Foto: Screenshot: HRT

Danas je u Zagrebu svečano potpisan Sporazum o političkoj suradnji triju umirovljeničkih stranaka pod jedinstvenom nazivom Umirovljenici zajedno i Sporazuma o programskoj suradnji pod nazivom Zajedno smo jači (ZSJ). Sporazum su potpisali Lazar Grujić u ime Stranke umirovljenika (SU), Milivoj Špika u ime Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) i Milivoj Tičarić u ime Demokratske stranke umirovljenika (DSU).

Potpisnici Sporazuma se jasno određuju kao interesne stranke što znači da se u svom djelovanju neće baviti ideološkim i svjetonazorskim temama već isključivo konkretnim prijedlozima i rješenjima za goruće probleme, u prvom redu umirovljenika i starijih osoba, stoji u priopćenju triju stranaka, koje je iskorišteno i za politički obračun s najpoznatijom umirovljeničkom strankom, HSU-om.

Politički obračun

– Za razliku od dosadašnja dva neuspjela pokušaja formalnog udruživanja radi opstruiranja HSU-a koji je u oba slučaja zbog svog parlamentarnog statusa imao i lidersku poziciju, ovaj treći puta, a kažu da je treća sreća, i učeći na prethodnim greškama, za sada krećemo bez njih prema istom cilju. Treba odmah naglasiti da su za suradnju vrata otvorena svima pa tako naravno i HSU-u, ali sada na potpuno ravnopravnoj osnovi, dakle bez ekskluzivnog prava na lidersku poziciju. Pozivamo sve umirovljeničke stranke da nam se pridruže na političkoj razini kao i umirovljeničke udruge na programskoj, kako bi zajedno pokazali i dokazali da se umirovljenici, posebno koji su sa mirovinama ispod linije siromaštva, imaju na koga osloniti, poručili su čelnici SU-a, BUZ-a i DSU-a.

Pozvali su sve umirovljeničke stranke i udruge da sve nesporazume, prijepore ili neprijateljstva, posebno na osobnoj razini, ostave iza sebe i u interesu umirovljenika se okrenu prema budućnosti. Tvrde da svjedočimo rušenju rekorda u nominalnom povećanju mirovina, ali i da je uz rekordnu inflaciju koju prati val enormnih poskupljenja, posebno hrane i energenata, zapravo realna mirovina svake godine sve manja. Smatraju da je potrebno što prije resetirati mirovinski sustav i umjesto kozmetičkih promjena uraditi ono što je već odavno trebalo uraditi, a to je potpuno drugačiji način izračuna mirovina.

Glavni prijedlozi

– Naš glavni prijedlog Vladi je da se mirovina obračunava na temelju neto plaće u posljednjih 10 godina ili kroz 10 vezanih godina u periodu od npr. 25 ili 30 godina, te da mirovina za 41 godinu staža i navršenih 65 godina starosti bude 75 – 80 posto neto plaće u navedenih 10 godina. Tražili bi i promptno povećanje AVM-a na 100 kuna. čime bi se omogućila relativno pristojna mirovina i onima sa malim ili minimalnim primanjima tijekom cijelog radnog vijeka, a koji su sadašnjim obračunom mirovina unaprijed osuđeni na siromaštvo nakon umirovljenja, poručili su lideri umirovljeničkih stranaka.

– Vjerujemo da svi koji predstavljaju umirovljenike žele dobro svima, vjerujemo i da shvaćaju kako sami ne mogu uraditi dovoljno, stoga je ta spoznaja razlog da se pridruže, da zajedno na potpuno ravnopravnoj osnovi konačno postignemo ono što od nas očekuju umirovljenici, posebno onih nešto više od pola milijuna koji jedva preživljavaju…

Umirovljenici zajedno djelujmo brzo i odlučno jer, Zajedno smo jači, zaključili su potpisnici sporazuma.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Demokratska stranka umirovljenika (DSU).

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)