Promjene u mirovinskom sustavu-stav SU

STRANKA UMIROVLJENIKA

www.stranka-umirovljenika.hr info@stranka-umirovljenika.hr

Jurišićeva 1/5, 10000 Zagreb 099 33 84 553

Ovo je naš stav…

            Mirovina se može nazvati kao put očekivanja nečeg što zaslužuješ ali nažalost zbog određene političke kompozicije nisi u stanju da odlučuješ, jer je biračko tijelo na izborima tako odredilo a među njima i 1.240.000 umirovljenika.

Ponekad smo mirovinama na olujnom moru bez osjećajnosti i ignoriranja, obećanja i zaborava, obmana i provokacija. Stranka umirovljenika kao politički predstavnici umirovljenika ne želi i neće odustati od zalaganja za našu brojnu umirovljeničku populaciju koja bi snagom svoje političke volje mogla i trebala usmjeravati mirovinski sustav ka pravičnosti istinski dostojnog položaja umirovljenika u našem društvu.

Neposredan povod naše javne objave je Vladin prijedlog koji se odnosi na obiteljske mirovine, te kao potpunu novinu uvođenja mogućnosti da se dio mirovine uz zadržavanje svoje nasljeđuje od pokojnog supružnika.

Činjenica je da je Stranka umirovljenika do sada u brojnim priopćenjima tražila te poticali nadležno Ministarstvo i Vladu RH da pristupi izradi nacrta za rješavanje ovog pitanja, u EU davno uvedenog kao instituta pravične zasluženosti takvog dodatka na mirovinu. Danas je Vlada izašla s prijedlogom rješenja kao i modalitetima koji će biti realizirani početkom 2023 godine, čime će odmah u početku biti obuhvaćeno oko 350.000 umirovljenika korisnika obiteljske ili svoje osobne mirovine.

Odmah možemo reći da je ovaj prijedlog za pozdraviti i to nije mali korak u strukturi mirovinskog sustava a osobito danas kada smo pogođeni kao zemlja nizom katastrofa i epidemija a isto tako, gotovo, nekontroliranim poskupljenjima najvažnijih životnih potreba od hrane do komunalnih usluga. Za kategorije umirovljenika koje će se koristiti predloženim benefitima danas i u buduće to je značajan korak tim prije što je ugrađen mehanizam koji preko parametra AVM / aktualne vrijednosti mirovine / omogućava kroz usklađenja i povećanje iznosa pri određivanju naslijeđenog dijela mirovine.

Naravno da je u pripremanju ovih promjena prvo političkim dogovorom a zatim i konkretnim rješenjima svoj doprinos dao, kako smo vidjeli i čuli, saborski zastupnik gospodina Silvano Hrelja.

Stranka umirovljenika ukazuje na činjenicu da trenutno, gotovo, 70 % posto umirovljenika ovisi samo o instrumentu usklađivanja mirovina, tu činjenicu napominjemo jer smo već javno iznosili zahtjev Vladi za jednokratnim povećanjem mirovina za 20%. Uz činjenicu da su prema zadnjem usklađivanju za prijašnji period mirovine porasle za 2,24% a sama košarica najpotrebnijih troškova poskupjela je za 15%. Unatoč Vladinim mjerama kroz smanjenje PDV-a i trošarina cijene imaju tendenciju rasta. Za očekivati je da će usklađivanje 1.srpnja o.g. zbog te činjenice vrtoglavog rasta cijena biti oko 6%, ako se zbroje oba parametra to je još uvijek za 50% manje od povećanja troškova života.

            Navedene činjenice ponovno ukazuju na opravdanost zahtjeva Stranke umirovljenika Vladi na potrebu žurnog 20% jednokratnog povećanja mirovina. Unatoč Vladinog prijedloga rješenja kao i modalitetima koji će biti realizirani početkom 2023. godine, danas su umirovljenici suočeni s nemogućom misijom odnosno da sa 74 kn koliko je povećana prosječna mirovina pokrivaju znatno veće troškove svog preživljavanja. Znamo da nije lako. Znamo da je teško, samo smo sigurni da je izvedivo za one koji su ugradili svoj rad, život i zdravlje u gospodarske temelje svoje države.

Zagreb, 10.06.2022. godine                                                   Lazar Grujić

                                                                                               Predsjednik stranke

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)