Rasprava o prijedlogu načina definiranja propisa u domeni mirovinskog zakonodavstva za nasljeđivanje dijela mirovine iza preminulog supružnika

STRANKA UMIROVLJENIKA

U više navrata do sada pozdravili smo Odluku Vlade RH da pristupi izradi Prijedloga o načinu kako definirati propise u okviru mirovinskog zakonodavstva koja bi omogućila nasljeđivanja dijela mirovine iza preminulog supružnika.

Očekujemo i potičemo Vladu RH da ubrza izradu polaznog nacrta koji bi onda bio upućen u sve relevantne umirovljeničke političke stranke na razmatranje preko svojih lokalnih organizacija a isto tako ocjenjujemo da bi o tome trebale voditi raspravu udruge umirovljenika preko svojih županijskih matica kao i sve one koje okupljaju umirovljenike na terenu.

Kabinetski koncept budućeg Zakona koji će regulirati ova pitanje morao bi biti samo polazna osnova za propitivanje najboljih rješenja.

Učestale u posljednje vrijeme usporedbe sa zemljama koje imaju daleko bolja rješenja ukupnog mirovinskog sustava ne bi smjeli biti nikakvi orijentiri u ocjeni najboljeg rješenja u temi nasljeđivanja djela mirovine.

Nacionalno vijeće umirovljenika i starijih osoba kao savjetodavno tijelo Vlade RH u početnom prijedlogu bi trebale dat značajan doprinos izradi kvalitetnog nacrta mora po svojoj definiciji aktivno sudjelovati.

Činjenica da od 2010, kada je po prvi put na inicijativu Stranke Umirovljenika sklopljen Sporazum s Vladom Jadranke Kosor, svaka vlada je pristupala ponovnom formiranju sličnog ili istog tijela kao savjetodavnog partnera za umirovljenička pitanja.

Nažalost, to je i danas situacija sa spomenutim aktualnim Vijećem iz kojeg su izgurane političke stranke umirovljenika koje, prije svega, političkom borbom mogu riješiti bremenite i neopravdano štetne činjenice koje kao olovo na nogama vuku umirovljenike u sve dublje siromaštvo.

U zaključku još jedanput ukazujemo na žurnost izrade prijedloga o nasljeđivanju mirovine također i zbog činjenice ubrzanog rasta svih cijena iz indeksa potrošačke košarice koje najubitačnije pogađaju umirovljeničku populaciju.

Zagreb, 07.06.2022. godine

                                                                                                                                                                                                                        Stranka umirovljenika

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)