Rasprava o prijedlogu načina definiranja propisa u domeni mirovinskog zakonodavstva za nasljeđivanje dijela mirovine iza preminulog supružnika

STRANKA UMIROVLJENIKA

U više navrata do sada pozdravili smo Odluku Vlade RH da pristupi izradi Prijedloga o načinu kako definirati propise u okviru mirovinskog zakonodavstva koja bi omogućila nasljeđivanja dijela mirovine iza preminulog supružnika.

Očekujemo i potičemo Vladu RH da ubrza izradu polaznog nacrta koji bi onda bio upućen u sve relevantne umirovljeničke političke stranke na razmatranje preko svojih lokalnih organizacija a isto tako ocjenjujemo da bi o tome trebale voditi raspravu udruge umirovljenika preko svojih županijskih matica kao i sve one koje okupljaju umirovljenike na terenu.

Kabinetski koncept budućeg Zakona koji će regulirati ova pitanje morao bi biti samo polazna osnova za propitivanje najboljih rješenja.

Učestale u posljednje vrijeme usporedbe sa zemljama koje imaju daleko bolja rješenja ukupnog mirovinskog sustava ne bi smjeli biti nikakvi orijentiri u ocjeni najboljeg rješenja u temi nasljeđivanja djela mirovine.

Nacionalno vijeće umirovljenika i starijih osoba kao savjetodavno tijelo Vlade RH u početnom prijedlogu bi trebale dat značajan doprinos izradi kvalitetnog nacrta mora po svojoj definiciji aktivno sudjelovati.

Činjenica da od 2010, kada je po prvi put na inicijativu Stranke Umirovljenika sklopljen Sporazum s Vladom Jadranke Kosor, svaka vlada je pristupala ponovnom formiranju sličnog ili istog tijela kao savjetodavnog partnera za umirovljenička pitanja.

Nažalost, to je i danas situacija sa spomenutim aktualnim Vijećem iz kojeg su izgurane političke stranke umirovljenika koje, prije svega, političkom borbom mogu riješiti bremenite i neopravdano štetne činjenice koje kao olovo na nogama vuku umirovljenike u sve dublje siromaštvo.

U zaključku još jedanput ukazujemo na žurnost izrade prijedloga o nasljeđivanju mirovine također i zbog činjenice ubrzanog rasta svih cijena iz indeksa potrošačke košarice koje najubitačnije pogađaju umirovljeničku populaciju.

Zagreb, 07.06.2022. godine

                                                                                                                                                                                                                        Stranka umirovljenika

STRANKA UMIROVLJENIKA www.stranka-umirovljenika.hr [email protected] Jurišićeva 1/5, 10000 Zagreb 099 33 84 553 Ovo je naš stav… ... (opširnije)

STRANKA UMIROVLJENIKA AKTIVNOSTI Predsjedništvo Stranke umirovljenika održalo je svoju 10. sjednicu 03.06.2022. godine u Samoboru. Pored ... (opširnije)

Lazar Grujić: Povijest umirovljenika u Hrvatskoj je povijest sitnih izdaja. Ako se ne ujedinimo – nestajemo ... (opširnije)

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI! (opširnije)

  Apsurd Zakona o izborima za zastupnike u Hrvatski Sabor…             Stranka umirovljenika nakon niza ... (opširnije)

Imaju li umirovljenici za koga glasati? Stranka umirovljenika ponukana učestalim i brojnim upitima, te kritikama umirovljenika, ... (opširnije)

Predsjednici OO SU Brckovljani Milivoj Čehulić i GO SU Dugo Selo Josip Besenić, te predsjednik Sindikata ... (opširnije)

ČESTITKA (opširnije)

S vremena na vrijeme umirovljenici postaju dnevno politička tema. Doslovno dnevna jer, ne traje dulje od ... (opširnije)

Sretan Uskrs! (opširnije)