Rasprava o prijedlogu načina definiranja propisa u domeni mirovinskog zakonodavstva za nasljeđivanje dijela mirovine iza preminulog supružnika

STRANKA UMIROVLJENIKA

U više navrata do sada pozdravili smo Odluku Vlade RH da pristupi izradi Prijedloga o načinu kako definirati propise u okviru mirovinskog zakonodavstva koja bi omogućila nasljeđivanja dijela mirovine iza preminulog supružnika.

Očekujemo i potičemo Vladu RH da ubrza izradu polaznog nacrta koji bi onda bio upućen u sve relevantne umirovljeničke političke stranke na razmatranje preko svojih lokalnih organizacija a isto tako ocjenjujemo da bi o tome trebale voditi raspravu udruge umirovljenika preko svojih županijskih matica kao i sve one koje okupljaju umirovljenike na terenu.

Kabinetski koncept budućeg Zakona koji će regulirati ova pitanje morao bi biti samo polazna osnova za propitivanje najboljih rješenja.

Učestale u posljednje vrijeme usporedbe sa zemljama koje imaju daleko bolja rješenja ukupnog mirovinskog sustava ne bi smjeli biti nikakvi orijentiri u ocjeni najboljeg rješenja u temi nasljeđivanja djela mirovine.

Nacionalno vijeće umirovljenika i starijih osoba kao savjetodavno tijelo Vlade RH u početnom prijedlogu bi trebale dat značajan doprinos izradi kvalitetnog nacrta mora po svojoj definiciji aktivno sudjelovati.

Činjenica da od 2010, kada je po prvi put na inicijativu Stranke Umirovljenika sklopljen Sporazum s Vladom Jadranke Kosor, svaka vlada je pristupala ponovnom formiranju sličnog ili istog tijela kao savjetodavnog partnera za umirovljenička pitanja.

Nažalost, to je i danas situacija sa spomenutim aktualnim Vijećem iz kojeg su izgurane političke stranke umirovljenika koje, prije svega, političkom borbom mogu riješiti bremenite i neopravdano štetne činjenice koje kao olovo na nogama vuku umirovljenike u sve dublje siromaštvo.

U zaključku još jedanput ukazujemo na žurnost izrade prijedloga o nasljeđivanju mirovine također i zbog činjenice ubrzanog rasta svih cijena iz indeksa potrošačke košarice koje najubitačnije pogađaju umirovljeničku populaciju.

Zagreb, 07.06.2022. godine

                                                                                                                                                                                                                        Stranka umirovljenika

Šibenski - Civilna zaštita smiruje umirovljenike: ‘Ne trebaju vam zalihe za 10 dana preživljavanja‘ (slobodnadalmacija.hr) IVICA ... (opširnije)

OTVORENO PISMO HSU - HRVATSKOJ STRANCI UMIROVLJENIKA Poštovani, Upućujemo ovo Otvoreno pismo duboko svjesni činjenice kako umirovljenicima nikada nije bilo ... (opširnije)

Kompleti za preživljavanje građana ili uplašene vlasti!? Energetske kriza zbog rata u Ukrajini odnosno sankcija nametnutih ... (opširnije)

Zadarski List, subota, 17.09.2022. https://www.zadarskilist.hr/clanci/17092022/u-zadru-ce-14000-umirovljenika-dobiti-novcanu-pomoc Autor. Marina Vlakić U Zadru će 14000 umirovljenika dobiti novčanu pomoć ... (opširnije)

Zbog nekoliko lipa ostali bez dijela ili cijelog energetskog dodatka Kolika god da je izdašna pomoć ... (opširnije)

https://www.mirovina.hr/ Milan Dalmacija,16. rujna 2022. https://www.mirovina.hr/novosti/sindikat-i-matica-umirovljenika-prihvatili-suradnju-s-inicijativom-umirovljenici-zajedno/ Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske priključile su se ... (opširnije)

Zbog limitiranih cijena neki trgovci uklanjaju robu sa polica!? Da li je moguće da će nakon ... (opširnije)

Umjesto prosvjeda protiv pljačke u INA dogodila se neuspjela promocija Prosvjed koji se povodom afere INA ... (opširnije)

Vlada predstavila paket mjera težak 21 milijardu kuna Ako su rashodi kućanstva za energiju veći od ... (opširnije)

Umjesto prema suradnji i zajedništvu - vodstvo HSU-a odlučno stupa prema novom raskolu Ne može se ... (opširnije)