Okrugli stol: Socijalna pravda i pristojan život za sve

Na okruglom stolu prezentirane su sljedeće teme: Povodom Svjetskog dana socijalne pravde za sve, Udruga za zaštitu i promicanje prava ljudi treće životne dobi i Matica umirovljenika Hrvatske organizirali su Okrugli stol u prostorijama Informacijskog centra Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb, 18. veljače 2011. godine na temu "Socijalna pravda i pristojan život za sve".

Mira Čokić, predsjednica Udruge, o Europskoj socijalnoj povelji,

Predrag Šipka, zamjenik predstojnika, Ureda za ljudska prava, o ostvarivanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj,

Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske, o Deklaraciji o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika,

Nikica Franić, savjetnica pučkog pravobranitelja, o II. mirovinskom stupu - kome je ovaj stup promašaj a kome ne,

Tatjana Vlašić, dipl.soc.radnica, Centra za socijalnu skrb Zagreb, o socijalnoj skrbi osoba treće životne dobi,

mr.sc. Daša Poredoš Lavor, Novi život d.o.o., na temu Život vrijedan življenja u sadašnjosti i budućnosti.

Nakon prezentacija otvorena je živa rasprava od strane više predstavnika umirovljeničkih udruga i Matice umirovljenika koji su pohvalili organizaciju ovoga skupa i izrazili zadovoljstvo što je uključen Vladin ured za ljudska prava i ured pučkog pravobranitelja.

Zaključci Okruglog stola su:

1. Potreba jačanja izvaninstitucionalnih oblika skrbi o starijim osobama,

2. Problem je u provedbi a ne u samim propisima, pa bi nadležne državne institucije trebale početi raditi svoj posao tj. provoditi Ustav, zakone i ratificirane međunarodne dokumente,

3. Podrška Deklaraciji o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika Matice umirovljenika,

4. Inicirati izmjene propisa kojima bi se popravio položaj umirovljenika II. mirovinskog stupa, a i budućih umirovljenika II. mirovinskog stupa, posebice onih koji su dobrovoljno ušli u ovaj stup 2002.godine, i pokrenuti novu mirovinsku reformu, kojoj bi prethodile jasne analize i simulacije te javna rasprava.

Kratka analiza izbornog rezultata umirovljeničkih stranaka...... U proteklim nekoliko dana imali smo priliku pročitati nekoliko analiza ... (opširnije)

Sa nama ili bez nas borba protiv siromaštva se nastavlja ... Još jedni izbori su iza ... (opširnije)

U ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU zahvaljujemo biračima na podršci koju su nam dali, ... (opširnije)

Poštovani umirovljenici, S velikim poštovanjem i zahvalnošću obraćamo vam se u ime koalicije UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, ... (opširnije)

Migranti kao rješenje za demografske probleme EU U posljednjih deset godina migracije, posebno ilegalne, predstavljaju veliki ... (opširnije)

Koalicija UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU održala je danas u Karlovcu tiskovnu konferenciju na temu prebacivanja ... (opširnije)

Svim građanima Lijepe naše čestitamo Dan državnosti Na današnji dan prije 32 godine Hrvatski sabor donio ... (opširnije)

Ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade   Zagreb, 29.05.2024 Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU održala ... (opširnije)

Najugroženija populacija u Hrvatskoj je i najoptimističnija?!   Jučerašnja anketa koja je objavljena u Dnevniku novatv ... (opširnije)

Predstavljanje kandidacijske liste Umirovljenika zajedno za EU izbore   HTV 4 23.05.2024.   Evo teme i ... (opširnije)