Imaju li umirovljenici za koga glasati?

Imaju li umirovljenici za koga glasati?

Stranka umirovljenika ponukana učestalim i brojnim upitima, te kritikama umirovljenika, zašto se ne udružimo jer za ovako rascjepkane nemaju za koga glasati… provela je konzultacije i razgovore s umirovljeničkim udrugama i strankama tražeći odgovore na dva temeljna pitanja:

Trebaju li Hrvatskoj uopće umirovljeničke stranke?                                                                                                 

Osjeća li se utjecaj te opcije na političkoj pozornici? Kakva je percepcija politički aktivne javnosti o svrsi političkog organiziranja umirovljenika, sudjelovanja njihovih zastupnika u donošenju važnih odluka? Jesu li to partizani, ostaci SUBNOR-a, bivši domobrani, sindikalci, klijantelisti, ideološki amorfna masa, čuvari unuka ili besposleni starčići koji sanjare o 'visokoj politici? Ima li uopće u toj heterogenoj biračkoj masi bar deset posto glasača koji bi na Markov trg poslali svoje legitimne, izabrane zastupnike?                                                                   

Imaju li umirovljenici za koga glasati?                                                                                                      

Pokret koji je Sanaderovu Vladu prisilio na povrat zakinutih mirovina. Ušavši u koaliciju s HDZ-om nakon izbora 2003., HSU je propustio priliku pretvoriti se u političku snagu kakva postoji u razvijenijim demokracijama. Politički trijumf umirovljenika HSU je pretvorio u glazbenika s jednim hitom… Umirovljenici nakon toga nisu zabilježili niti jedan približno velik politički uspjeh do danas, ispustivši iz ruku priliku da trajno utječu na ekonomsku, socijalnu te zakonodavnu skrb umirovljenika. Došlo je do raslojavanja, nesuglasica, međusobnih optužbi, namještanja unutarstranačkih izbora, čak i prijetnji te fizičkih nasrtaja. Neki su čelnici HSU-a nestali sa scene, protjerani i osramoćeni, neki osnovali svoje stranke, neki uz pomoć kompromisa i manipulacija zadržali parlamentarni status. Umirovljenička je opcija do danas ostala opterećena optužbama i sumnjama da jedni drugima podmeću klipove i otimaju glasače, seljakaju iz koalicije u koaliciju, zbunjujući svoje birače i šireći zadah političkih podjela. Umirovljenici su uspješno pacificirani, gurnuti u stranu, te prisiljeni da prihvate svoje siromaštvo… Oni koji su preživjeli sve turbulencije pristali su na mrvice sa koalicijskih stolova…                                                               

Stranka umirovljenika zagovara zajedništvo umirovljeničkih stranaka i udruga kroz Programsku  suradnju koja bi predvođena jednom jakom političkom osobnošću s bogatim iskustvom, mogla (i trebala) učiniti mnogo više od pukog održanja ili poboljšanja umirovljeničkog standarda. Nakon što smo s vladom RH potpisali odluku o osnivanju  Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe logični je slijed interesno - programskog odredišta Stranke umirovljenika ka ostvarenju:                 

Dugoročne institucionalne zaštite, temeljnih i neotuđivih prava socijalne zaštite te prava na život dostojan čovjeka, umirovljenika i ljudi treće životne dobi…

Stranka umirovljenika, analizirajući brojne kritike te savjete i prijedloge pojedinaca i udruga umirovljenika. Ukazivanjem na kontinuiran pad vrijednosti mirovina, na koju direktno utječe i formula za usklađivanje mirovina, kao i sve većeg siromaštva umirovljenika. Na svojim tijelima, u traženju odgovora na postavljena pitanja zaključila da politička scena u RH:                                                   

Treba umirovljeničke stranke, koje će na predstojećim Parlamentarnim izborima 2024. godine nastupiti okupljeni u koaliciji, te imati zajedničku listu kandidata koju će ponuditi umirovljeničkom biračkom tijelu…                                                                                                

Dogovorom i stvaranjem Koalicije umirovljeničkih stranaka na Programskoj suradnji, umirovljenici imaju za koga glasati. Udruženi možemo sve. Krenimo ka tom cilju…                                                                                           

Slijedom navedenih zaključaka Stranka umirovljenika usvojila je odluku. Kojom uslijed naglog porasta inflacije i cijena hrane i ostalih životnih potrepština koje dodatno ugrožavaju standard umirovljenika. Zahtijevamo od  Vlade Republike Hrvatske, u svrhu zaustavljanja siromaštva umirovljenika...                                                                                                                           

Da pokrene hitnu proceduru za jednokratno povećanje mirovina za 20 %

Nacionalna (minimalna zajamčena) mirovina, temeljite reforme sustava koji se urušava, čisti računi tko je što zaradio i uštedio za radnog vijeka i koliko mu od toga pripada u trećoj životnoj dobi, sigurnost, pouzdanost i transparentnost mirovinskog sustava..., samo neki su od nužnih zahvata s kojima se umirovljeničke stranke trebaju suočiti za dobrobit svih naraštaja u Hrvatskoj. Nezaposleni, potplaćeni, na 'minimalcima', otpušteni, 'švicarci', blokirani, žrtve privatizacije, stečaja, preprodaja, otimačina..., sve su to regruti bez prava u budućoj vojsci siromaha, vojsci koju država nije zaštitila.

Na pitanje, ima li stranke za umirovljenike?                                                                                              

Stranka umirovljenika kaže. Ima, udruženi na Programskoj suradnji Zajedno smo jači. Koalicijom – Umirovljeničkih stranaka i udruga, zajedničkim izlaskom na parlamentarne izbore 2024. Godine  MOŽEMO OSTVARITI SVE…pa i ovih 20 % za koje su nas formulom za usklađivanjem mirovina od 1999. godine sustavno sve Vlade RH zakinule…

 

Zagreb, 09. svibnja 2022.                                                                  dipl.oec. Lazar Grujić predsjednik Stranke umirovljenika                                                                                                                                                   

Koje i kolike su konkretne razlike u onome što se umirovljenicima nudi Gostovanje kod voditelja Petra ... (opširnije)

HTV/HRT 4 Jutros je koordinator Platforme Umirovljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u vijestima na HTV4 slikovito ... (opširnije)

Umirovljenici zajedno – Politička platforma na putu prema izbornom pragu Umirovljenici zajedno – Politička platforma nakon ... (opširnije)

Jeli „Glas umirovljenika“ privatiziran i u funkciji difamiranja?   Mada u relativno skromnoj tiraži SUH već ... (opširnije)

Danas obilježavamo 32. godišnjicu od tragedije koja je zadesila Vukovar sa svojih tada 15000 preostalih stanovnika ... (opširnije)

Neki vrli „predstavnici“ umirovljenika poručuju im kako „Nije sve u mirovini“   Pa jesu li (SUH, ... (opširnije)

„Pudlice i poltroni“ punom parom u novi pokušaj prevare umirovljenike   Nakon što je Platforma Umirovljenici ... (opširnije)

Jeli Vlada prešutno prihvatila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno!?   Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH ... (opširnije)

Lex Agrokor se vratio poput bumeranga… Božu Petrova već uhvatila sinkopa Kako će odluka Visokog kaznenog ... (opširnije)

Špika: Sva povećanja i svi paketi pomoći ne rješavaju problem umirovljenicima   U mandatu ove Vlade ... (opširnije)