priopćenje

Kao što je poznato Europska agencija za lijekove /EMA/ odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti osobito za stariju populaciju stanovništva. Tako je znatan broj vlada Europskih država donijela odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju Astra Zeneca cjepivom. Svakako da su se kod donošenja takvih  Odluka EU zemlje rukovodile činjenicom  kako je AstraZeneca tijekom kliničkih ispitivanja učinkovitosti svoga cjepiva na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrdilo uspješnost na  razini od 60%.

Zbog te je egzaktne činjenice, Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila da nema dovoljno relevantnih podataka za zaključak da bi cjepivo bilo uspješno kod populacije starije od 55 godina. Slično se navodi i u izvještaju instituta Robert Koch koji je preporučio ovo cjepivo samo za mlađe od 65 godina te dodatno i najnovijem priznanju proizvođača kako je ograničena zaštita cjepiva prema južnoafričkom soju virusa. Slijedom ovih zaključaka apeliramo na naše institucije, Stožer Civilne zaštite RH i prije svega Vladu Republike Hrvatske da ozbiljno razmotre  stručno-znanstvene primjedbe na cjepivo AZ-a. Kao što su to učinile i druge vrlo važne Europske države, te na sličan način, potpuno opravdano, tretiraju cjepivo AstraZeneca, i ne koristite ga za cijepljenje naših starijih građana mimo utvrđenih zaključaka Europske zdravstvene agencije.


       Nadalje, budući da je AstraZeneca prekršila ugovorne odredbe o isporuci svoga cjepiva predlažemo da se Hrvatska kao i sve više zemalja EU obrati na  druge adrese u nabavci cjepiva za koja su potvrđena klinička učinkovitost i više od 90 posto .

Povodom iznenadne smrti Milana Bandića, predsjednika stranke BM365 - Stranke rada i solidarnosti, iskrenu sućut izražavaju članovi i simpatizeri Stranke ... (opširnije)

Prvi službeni susret tajnika Stranke umirovljenika Žarka Delača s novim predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Veselkom Gabričevićem pokrenuo je brojne ... (opširnije)

Višegodišnja uspješna suradnja između župana Damira Bajsa i Željka Helda - predsjednika županijske organizacije Stranke umirovljenika ... (opširnije)

U četvrtak, 11. veljače održana je u Zagrebu zajednička tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici umirovljeničkih ... (opširnije)

Reagirajući na brojne nepoznanice vezane uz cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZeneka tijekom jučerašnjeg dana objavili smo ... (opširnije)

Na posljednjoj održanoj sjednici Sabora RH zabilježen je slučaj bez presedana, kada je kompletna oporba napustila ... (opširnije)

Procesi i aktivnosti u modernoj političkoj praksi vrlo su složeni i često nepredvidivi. Puls biračkog tijela ... (opširnije)

Umirovljenici su možemo kazati veliki potencijal ali ujedno I mrtvi kapital koji naša država treba iskoristiti. ... (opširnije)

Saznavši kako vlada predlaže protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost ... (opširnije)

Poštovani, Prema službenim dostupnim podacima može se uočiti kako je u susjednoj Sloveniji od posljedica korona ... (opširnije)