Potrebno je uvesti reda u medijskom prostoru!

Saznavši kako vlada predlaže protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost pojavila su se oprečna mišljenja o toj inicijativi. Protivnici naglašavaju kako je to uvod u zabranu čak i atak na slobodu govora i mišljenja, a time i povratak u neka mračna vremena naše prošlosti.

No s druge strane ako se trezveno razmisli može se samo zaključiti kako je do ovakvog poteza trebalo doći i ranije. Dapače proširiti ga i na odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ koja prelazi granice dobrog ukusa, etike i morala. Posebno je to važno u svijetu društvenih mreža koje su preplavile dezinformacije, poluinformacije, neprovjereni podaci ili jednostavno rečeno nekontrolirane objave i granična razmišljanja. Usporedimo li to sa slobodom govora u Londonskom Hyde parku razlike su velike. Naime koristeći Internet i ostale medije riječ je o daleko većem broju korisnika, različitih profila i predznanja, a osobit je problem dostupnost ranjivim skupinama poput djece.

Tako je danas utjecaj medija postao od presudne važnosti na uspjehe u glazbi, glumi, poslovnom marketingu ali ponajviše politici. U tom kontekstu moramo spomenuti i slučaj koji smo osobno doživjeli u dosadašnjem političkom djelovanju. Riječ je o pamfletu objavljenom na naslovnoj stranici jednog dnevnika uoči parlamentarnih izbora 2011. godine da je predsjednik Stranke umirovljenika lažni invalid. Nažalost ova notorna laž demantirana jednom kratkom objavom u istim novinama niti izdaleka nije bila dovoljna da se ispravi nanesena politička šteta.

Zbog toga podržavamo sve aktivnosti i napore vlade usmjerene prema sprečavanju neprimjerenog pisanja i javnog izražavanja svakog oblika klevete, mržnje i bilo kojeg načina ugrožavanja ljudskih prava. Pri tome treba jasno odvojiti slobodu govora i osobito političkog djelovanja od raznovrsnih blasfemija kako ne bi prešli ivicu demokratskog od autokratskog društva.

 

U nedjelju 09. svibnja, tjedan dana prije izbora, članovi Stranke umirovljenika Sisačko - moslavačke županije bili ... (opširnije)

U Brodsko - posavskoj županiji Stranka umirovljenika izlazi na lokalne izbore na svim raznama u koaliciji ... (opširnije)

U nemogućnosti organiziranja velikih skupova i predizbornih okupljanja promidžbeni tiskani materijal ima još veću ulogu u ... (opširnije)

Nakon potpisanih sporazuma o koalicijskoj suradnji u 8 hrvatskih županija zadnjeg smo dana predviđenog za predaju ... (opširnije)

Svima koji slave uskrsnuće Isusovo prema Julijanskom kalendaru želimo Sretan Uskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos voskrese, ... (opširnije)

Svima koji ulaze ili su već u svijetu rada, poduzetništva i obrta čestitamo Međunarodni praznik rada. (opširnije)

Pred biračima će uskoro biti novi test kojim će odrediti smjer kretanja u svojim lokalnim sredinama! ... (opširnije)

Nakon učestalih medijskih istupa, organizacijom stranačkih podružnica na terenu te pokretanjem inicijativa Zajedno smo jači i ... (opširnije)

Medijska haranga vezana uz covid dodatak još je jednom pokazala kako se činjenice i istina prilagođavaju ... (opširnije)

Unatoč brojnim predizbornim aktivnostima i pripremama za izlazak na predstojeće lokalne izbore diljem Hrvatske naši članovi ... (opširnije)