Potrebno je uvesti reda u medijskom prostoru!

Saznavši kako vlada predlaže protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost pojavila su se oprečna mišljenja o toj inicijativi. Protivnici naglašavaju kako je to uvod u zabranu čak i atak na slobodu govora i mišljenja, a time i povratak u neka mračna vremena naše prošlosti.

No s druge strane ako se trezveno razmisli može se samo zaključiti kako je do ovakvog poteza trebalo doći i ranije. Dapače proširiti ga i na odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ koja prelazi granice dobrog ukusa, etike i morala. Posebno je to važno u svijetu društvenih mreža koje su preplavile dezinformacije, poluinformacije, neprovjereni podaci ili jednostavno rečeno nekontrolirane objave i granična razmišljanja. Usporedimo li to sa slobodom govora u Londonskom Hyde parku razlike su velike. Naime koristeći Internet i ostale medije riječ je o daleko većem broju korisnika, različitih profila i predznanja, a osobit je problem dostupnost ranjivim skupinama poput djece.

Tako je danas utjecaj medija postao od presudne važnosti na uspjehe u glazbi, glumi, poslovnom marketingu ali ponajviše politici. U tom kontekstu moramo spomenuti i slučaj koji smo osobno doživjeli u dosadašnjem političkom djelovanju. Riječ je o pamfletu objavljenom na naslovnoj stranici jednog dnevnika uoči parlamentarnih izbora 2011. godine da je predsjednik Stranke umirovljenika lažni invalid. Nažalost ova notorna laž demantirana jednom kratkom objavom u istim novinama niti izdaleka nije bila dovoljna da se ispravi nanesena politička šteta.

Zbog toga podržavamo sve aktivnosti i napore vlade usmjerene prema sprečavanju neprimjerenog pisanja i javnog izražavanja svakog oblika klevete, mržnje i bilo kojeg načina ugrožavanja ljudskih prava. Pri tome treba jasno odvojiti slobodu govora i osobito političkog djelovanja od raznovrsnih blasfemija kako ne bi prešli ivicu demokratskog od autokratskog društva.

 

Povodom iznenadne smrti Milana Bandića, predsjednika stranke BM365 - Stranke rada i solidarnosti, iskrenu sućut izražavaju članovi i simpatizeri Stranke ... (opširnije)

Prvi službeni susret tajnika Stranke umirovljenika Žarka Delača s novim predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Veselkom Gabričevićem pokrenuo je brojne ... (opširnije)

Višegodišnja uspješna suradnja između župana Damira Bajsa i Željka Helda - predsjednika županijske organizacije Stranke umirovljenika ... (opširnije)

U četvrtak, 11. veljače održana je u Zagrebu zajednička tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici umirovljeničkih ... (opširnije)

Reagirajući na brojne nepoznanice vezane uz cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZeneka tijekom jučerašnjeg dana objavili smo ... (opširnije)

Kao što je poznato Europska agencija za lijekove /EMA/ odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ... (opširnije)

Na posljednjoj održanoj sjednici Sabora RH zabilježen je slučaj bez presedana, kada je kompletna oporba napustila ... (opširnije)

Procesi i aktivnosti u modernoj političkoj praksi vrlo su složeni i često nepredvidivi. Puls biračkog tijela ... (opširnije)

Umirovljenici su možemo kazati veliki potencijal ali ujedno I mrtvi kapital koji naša država treba iskoristiti. ... (opširnije)

Poštovani, Prema službenim dostupnim podacima može se uočiti kako je u susjednoj Sloveniji od posljedica korona ... (opširnije)