Hoće li nam korona otvoriti oči?

Stara poslovica kako svako zlo nije za zlo nadamo se kako će pokazati svoju aktualnost u hrvatskom zdravstvenom sustavu nakon Korona krize. Nagomilani problemi i napregnutost sustava ovih je dana došla u potpunosti do izražaja. Svjetski rezultati pojedinih entuzijasta i zaljubljenika u medicinu očigledno su samo služili da bi se sustav uljepšavao i lakirao. Ne treba se tome osobito čuditi kada su brojni dosadašnji ministri svoju dužnost shvaćali samo za osobni probitak i kako bi se financijski potkožili, a njihov su primjer slijedili i podređeni. Tako je i moguće da se nagomilao ogroman dug prema veledrogerijama iako je upitno koliko su pri tome cijene doista realne. Nedostatak liječnika, medicinskih sestara, neodržavanje bolnica i dugogodišnje petljanje sa sveučilišnom bolnicom u Zagrebu samo su eklatantni primjeri politikantstva umjesto struke u medicinskom sektoru. No osim ovih općenitih primjera želimo ovim putem prenijeti javnosti iskustvo jednog našeg člana koji je bio Covid 19 pozitivan i liječio se od kuće u vlastitom aranžmanu. Nakon 10-ak dana liječnica mu je poručila da se može vratiti na posao. Bez dodatnog pregleda, testiranja ili kontrole došao je na posao iako se još uvijek ne osjeća najbolje. S obzirom na to da predstavnici medicinske struke  na njega više nisu obraćali pozornost postoji mogućnost da je i nadalje inficiran. Unatoč tome vratio se na posao i postoji mogućnost da oko sebe širi viruse.  Ujedno činjenica da tek nakon 10 dana od prvih simptoma  zaraze kod brojnih pojedinaca počinju komplikacije nikoga izgleda previše ne zabrinjava. Prema nekim izvorima upravo podatak da se i dalje inficirani koronom vraćaju na posao uzrokuje veliki broj novozaraženih.  Uzmemo li u obzir da se već približno 15 000 naših sugrađana liječi od kuće i ako su prepušteni sami sebi postavlja se pitanje učinkovitosti hrvatskog zdravstvenog sustava! S druge strane kako je moguće da nismo u stanju adekvatno zbrinuti 1000 oboljelih u zdravstvenim ustanovama, a imamo više bolničkih nego hotelskih ležajeva. Imajući na umu kako bi ovi problemi i poteškoće kao i prethodnih godina bile stavljane pod tepih logično je zaključiti kako nam je pandemija dobro došla. Vjerojatno će i onima koji su zaduženi za sustav zdravstva otvoriti oči, a posebice političarima koji svoje karijere grade na glorificiranju našeg zdravstva. Nadamo se kako će junak iz naše priče potpuno ozdraviti slušajući preporuke i informacije kojima smo obasuti sa svih strana iako bi kao dugogodišnjem zdravstvenom osiguraniku to trebala preuzeti država. Uvjereni smo ipak kako će na koncu naši odgovorni političari izgraditi učinkoviti zdravstveni sustav na temelju iskustava iz epidemije, uvesti racionalniju nabavku lijekova i kvalitetnu kontrolu cjelokupnog sustava. Tako će i zdravstvo pridonijeti izgradnji moderne, održive, fleksibilne i nekorumpirane države. Države koju su naši brojni umirovljenici izgradili, a hrvatski branitelji obranili i koji zaslužuju u njoj dostojno živjeti!

 

Članak možete pročitati i na poveznici:

https://mojzagreb.info/hrvatska/ho%C4%87e-li-nam-korona-otvoriti-o%C4%8Di

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://mojzagreb.info/hrvatska/ho%C4%87e-li-nam-korona-otvoriti-o%C4%8Di

Sretan Božić svima koji ovaj blagdan slave po julijanskom kalendaru. Mir Božji, Hristos se rodi! (opširnije)

Vladi RH… Strogo sankcionirati svako neopravdano podizanje cijena Svima je jasno da već godinama živimo u ... (opširnije)

Poštovani članovi, partneri, prijatelji, Želimo Vama i Vašim obiteljima Čestit Božić i Sretnu Novu 2023. godinu! SU-BUZ-DSU UMIROVLJENICI ZAJEDNO (opširnije)

Odlukom Vlade slijedi još jedna novčana pomoć za umirovljenike Da je Vlada RH svjesna teškog položaja ... (opširnije)

Ulaskom u Schengen Hrvatska u pravom smislu riječi postala dio EU Mada smo 01. srpnja 2013. ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni je jasna poruka umirovljeničkim strankama!? Ako analiziramo rezultate agencije IPSOS puls za mjesec studeni ... (opširnije)

Sredine nema, pouzdan partner ili jesi ili nisi…. Možda će nam netko prigovoriti kako ovo baš ... (opširnije)

24. studenog 2022. godine je osnovana gradska organizacija Stranke Umirovljenika grada Bjelovara (GO SU Bjelovar) Ovo ... (opširnije)

CROBAROMETAR za studeni kao lekcija za ‟pačiće male” Ako i samo površno analiziramo rezultate agencije IPSOS ... (opširnije)

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (opširnije)